Medicul Mihai Craiu: "Ibuprofenul si Corticosteroizii care fac rau in COVID-19, este un fake news"

/ / Modificat: 2020-03-16
Medicul Mihai Craiu:

Medicii atrag atentia cetatenilor ca in aceste zile in care circula foarte multe stiri false sa verifice informatia din mai multe surse.

Medicul pediatru Mihai Craiu spune ca stirea cu Ibuprofenul si Corticosteroizii care fac rau in COVID-19, este un fake news. Exista surse care sustin ca site-ul ministrului francez al Sanatatii, Olivier Veran, a fost folosit de hackeri pentru a raspandi aceasta informatie falsa.

Medicul susutine ca in acest moment nu exista dovezi clare ca aceste medicamente agraveaza infectia cu coronovarus.

MESAJE DE LUAT ACASA din partea medicului 

"1. Nu exista dovezi clare care sa contraindice folosirea nurofenului sau a cortizonicelor in COVID-19 in acest moment, ci doar niste observatii izolate.

2. Pacienții care primesc, ca profilaxie pentru astm, un medicament ce contine orice tip de cortizon inhalator NU TREBUIE sa modifice sau sa opreasca tratamentul cu acest tip de steroizi. Chiar daca ar fi reala vestea citata mai sus ea se refera la ALTCEVA. Steroizii inhalatorii nu produc nivele sistemice semnificative pentru a interacționa cu diversele mecanisme imune, in COVID-19 sau în orice altă boala.

UPDATE - Se pare ca si acest articol este inexact si el. Ce trebuie sa invatam din asta?

Ca orice pacient care are suspiciune COVID-19 trebuie sa apeleze la expertiza unui medic, sa ia paracetamol in cazul unei febre izolate (fara alte semne de boala severa), daca nu are comorbiditati si sa utilizeze mijloace hipotermizante - impachetari sau baie cu apa calduta.

PROBLEMA este COVID-19 si panica din fata necunoscutului legat de maladie si nu Ibuprofenul pe care deja l-au primit fara efecte adverse cateva zeci de mii de bolnavi. E prea fluida situatia pentru a trage concluzii acum.

Ramane de mare actualitate verificarea sursei pentru orice noutate," a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Ibuprofen

Articole recomandate

Citeste si despre