Cum afecteaza bolile autoimune fertilitatea?

/ / Modificat: 2016-08-01
Cum afecteaza bolile autoimune fertilitatea?

Bolile autoimune, cum ar fi bolile autoimune tiroidiene, boala celiaca, diabetul zaharat de tip 1, boala inflamatorie a intestinului si psoriazis au fost in crestere in ultimii 20 de ani.

Conform mai multor studii stiintifice, aceste boli sunt legate de tulburarile de reproducere cele mai frecvente fiind: endometrioza, imbatranirea prematura ovarian si infertilitate idiopatica, insemnand infertilitate al carui motiv nu este cunoscut.

„Practic, o boala autoimuna este o problema cu sistemul imunitar. In mod normal, sistemul imunitar actioneaza ca un protector impotriva cotropitorilor straini, cum ar fi microbi, bacterii si virusuri, iar sarcina sa este de a ataca acesti invadatori straini pentru a ne mentine sanatosi”, confirma domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obtetrica-ginecologie.

Cum influenteaza fertilitatea?

Atunci cand cineva are o tulburare autoimuna, sistemul imunitar este slabit si incepe sa atace parti ale corpului, tesuturi si organe. Dupa cum s-ar putea astepta, acest lucru are un impact negativ asupra fertilitatii. Intr-o astfel de situatie, sistemul imunitar poate ataca sperma si embrionii, facand ca sarcina sau conceptia sa fie foarte dificile.

"In plus, sistemul imunitar al unei femei care sufera de o boala autoimuna poate ataca, de asemenea, propriile ei ovare si determina imbatranirea prematura a ovarelor. Practic, un organism care ataca propriile tesuturi nu este un mediu primitor pentru fertilitate sau sarcina", afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Exista mai multe simptome care indica nereguli ale sistemului imunitar, cele mai frecvente fiind:

- proasta digestie;

- boli recursive

- iritatii ale pielii;

- probleme de zahar din sange (cum ar fi hipoglicemie);

- alergii;

- oboseala extrema;

- dureri musculare si articulare si dificultati de concentrare.

Un studiu polonez de Endocrinologie a demonstrat ca boala celiaca, atunci cand nu este tratata corespunzator, este asociata cu tulburari de reproducere, avorturi spontane si menopauza precoce.

"Exista o multime de cercetari care arata ca un sistem imunitar slabit are un impact sever asupra abilitatii unei femei de a ramane insarcinata. De asemenea, la cabinetul meu, am intalnit foarte multe femei care se confrunta cu o asemenea situatie, cauza infertilitatii lor fiind una dintre bolile autoimune", spune domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Cum putem mentine sistemul imunitar sub control?

"In primul rand, este indicat sa verificati in fiecare an hormonii tiroidieni, acest lucru este in plus fata de panoul tiroidian standard, pe care il obtineti in urma analizelor de sange, dar si asa-zisii anticorpi tiroidieni care necesita a fi verificati periodic, pentru a exclude boli tiroidiene autoimune. In al doilea rand, atat glicemia, cat si hemoglobina trebuie testate pentru a va asigura ca nu aveti de-a face cu tulburari legate de cantitatea de zahar din sange, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1 sau altele, afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

"Testati-va sangele pentru a vedea anticorpii pentru boala celiaca. Este important sa se tina cont de faptul ca, daca nu aveti acesti anticorpi, ati putea avea inca o problema cu glutenul. Cel mai bun mod de a determina daca aveti o problema cu consumul de gluten este de a-l elimina in intregime din dieta timp de patru saptamani si apoi il puteti reintroduce pentru a vedea diferentele”, completeaza domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Stilul de viata poate controla imunitatea

"Este indicat sa consumati alimente dense si bogate in antioxidanti organici, substante nutritive si sa evitati alimentele procesate, ambalate, produsele din soia si gluten. Asigurati-va ca mancati un mic dejun pe baza de proteine - cu 20 pana la 30 de grame de proteine - si gustari pe baza de proteine la fiecare doua-trei ore", afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Acordati-va timp pentru odihna in fiecare zi, pentru a regla modul in care va menajati organismul. Faceti o lista cu lucrurile care va plac cel mai mult si va relaxeaza si incercati sa va faceti timp pentru a le aplica. Luati o pauza de meditatie de cinci minute si faceti un joc de respiratie pentru a va elibera de energia negativa, pentru a va diminua stresul.

"Probioticele sunt bacteriile bune aflate in tractul digestiv. Suplimentele de probiotice ajuta la mentinerea echilibrului natural al bacteriilor bune si rele din corp, imbunatatesc digestia si stimuleaza sistemul imunitar. Insa, inainte de a lua orice fel de suplimente, este indicat sa va consultati cu un specialist, pentru ca efectele sale sa fie benefice intru totul", spune domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Incorporati aceste sfaturi in viata de zi cu zi si veti incepe sa va gestionati sistemului imunitar si sa va imbunatatiti starea generala de sanatate si fertilitatea.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli autoimune Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre