Daruieste pentru o lume mai buna

/ / Modificat: 2011-01-10
Daruieste pentru o lume mai buna

Este ianuarie si gandul nostru este inca la sarbatorile ce tocmai s-au incheiat. Insa magia Craciunului a trecut.

De Craciun cu totii simtim nevoia sa daruim – cadouri, bunatate, intelegere, armonie. Si iata cum am pus mana pe pix si trecem pe foia alba numele celor carora am vrea sa le facem o bucurie de sarbatori – copiii, parintii, partenerul de viata. Darul nostru pentru ei este inca o dovada de iubire.

Apoi educatoarea, invatatoarea, un profesor preferat, un cadru medical ce ne-a fost alaturi, poate seful – nu sunt obligatii, sunt alte feluri de a multumi. Mai scriem ceva? Aici ne cam oprim. Cei mai buni dintre noi nu uita sa treaca ceva banuti sau dulciuri, ori chiar haine pentru cei saraci, pentru orfani. Cu siguranta nu sunt daruri "obligatorii", pentru ca, in afara bucuriei de a darui, mai obtineti ceva in plus – bucuria celui care le primeste, poate recunostinta, poate un mic favor, poate o rugaciune in ceruri.

Ianuarie, o luna a cadourilor

Dar de ce nu am face si din ianuarie o luna a cadourilor? V-ati gandit ca, la fel de bine, in orice luna a anului puteti darui unor persoane de departe, care au mare nevoie de ajutor, dar pe care nu le veti cunoaste niciodata? Cat de mult ne dorim, atunci cand viata ne pune in fata unor momente cumplite, sa primim ajutor de oriunde, cat de departe, de neimaginat. Inchidem ochii si nu ne dorim decat sa simtim alaturi pe cineva, sa nu fim singuri.

Ganditi-va, ca sa dau doar un exemplu, la mamele si copiii amenintati de tetanos din zonele defavorizate din lume. Desi sunt atat de departe, ii puteti ajuta implicandu-va in campania "1 pachet = 1 vaccin", initiata de Pampers si UNICEF. Si, chiar daca nu veti vedea personal zambetul de pe fata copilului care a primit o sansa la viata, fiti convinse ca zambetul acela inseamna o lume mai frumoasa. In plus, v-ati gandit vreodata la beneficiile secundare, dar personale, ale gestului vostru de a darui?

Poate nu stiati ca gestul de a darui de sarbatori va aduce "in dar" fericire si sanatate din punct de vedere psihologic. Ca acest gest de generozitate, pana la urma, se naste de fapt din dragostea fata de oameni, si ca este de natura sa satisfaca in fiecare dintre noi unele din cele mai inalte trebuinte de pe piramida lui Maslow – stima de sine, apartenenta la grup, la societate, autorealizarea, implinirea de sine. Ceea ce duce la cresterea increderii in sine, acceptarea neconditionata a celorlalti si a propriei persoane.

Cercetarile arata ca a darui construieste relatii (prin cresterea aprecierii si recunoastere), intareste relatiile cu ceilalti, contribuie la exprimarea sentimentelor (usurandu-ne sufletul si umplandu-l de emotii pozitive), creeaza amintiri frumoase, duce la diminuarea stresului si pana la urma aduce magia, miracolul in viata noastra (prin puterea dragostei de oameni si binele pe care il "inmultim").

Se poate mai mult decat atat?

Da, caci studiile stiintifice arata ca atunci cand daruim fara a astepta ceva in schimb (nici macar recunostinta), avem beneficii psihologice si mai mari. Ca de exemplu atunci cand daruim cuiva a carui fata nu o vom vedea niciodata, cuiva care are nevoie, cuiva care stim sigur ca se va bucura de darul nostru. Suntem, de fapt, precum Mos Craciun. Suntem cei care implinesc dorinte.

Fie ca este vorba de un batran de la azil, de un copil din Africa, de o mamica din alt oras care primeste un dar pentru copilul ei prin gestul nostru de a darui. Lor le inseninam ziua, recunostinta lor si dragostea pe care ei o simt atunci fata de micul nostru gest fac intr-adevar lumea mai buna. Prin campania "1 pachet = 1 vaccin", derulata de Pampers si UNICEF, dai o sansa la viata unei mame sau unui copil care risca sa se imbolnaveasca de tetanos.

In plus, daruiesti si unor copii din Romania bucuria de a beneficia de ingrijire de calitate. Eu stiu ca desi nu voi vedea zambetul copilului sau lacrima de recunostinta din ochii mamei lui, pot sa simt in inima mea emotia bucuriei de a darui si voi fi ceva mai fericita la gandul ca am dat ceva din bucuria mea si altora.

Se pare ca cel mai fericit mod de a face daruri este acela de a face lucruri care imi fac placere, facand si un bine in acelasi timp. Campania "1 pachet = 1 vaccin" inseamna ca printr-un gest simplu, am grija de copilul meu si daruiesc sanatate si bucurie si altcuiva, unei mame sau unui copil pe care nu il voi cunoaste niciodata.

Este simplu si atat de usor! Pentru ca mai daruiesc ceva acestei omeniri – bucuria copilului meu de a fi crescut cu dragoste si grija. Caci acest copil care beneficiaza de ceea ce pot eu sa ii ofer mai bun va fi cu siguranta un om mai bun. Cine nu isi doreste un viitor cu oameni buni?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre