Copiii si parintii din Romania descriu copilaria prin fotografie

/ / Modificat: 2012-06-01
Copiii si parintii din Romania descriu copilaria prin fotografie

Organizatia Salvati Copiii a inaugurat expozitia de fotografie "Copilul are drepturi chiar de la nastere", care cuprinde cele mai expresive 30 de fotografii ale Campaniei Globale pentru Educatie, realizate de copii si parinti din Romania, care ilustreaza frumusetea copilariei timpurii. Inaugurarea a avut loc in prezenta reprezentantilor Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Prefecturii Municipiului Bucuresti si ai organizatiei Romani Criss.

Expozitia fotografica este gazduita de Muzeul National de Arta al Romaniei si Primaria Municipiului Bucuresti, pe partea pietonala, exterioara a MN@R, Calea Victoriei nr. 49-53. Expozitia va dura pana la data de 7 iunie 2012.

In cadrul campaniei, 4522 de fotografii au fost trimise catre Salvati Copiii. Expozitii cu fotografiile participantilor la campanie vor fi organizate si in incinta Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pe tot parcursul lunii iunie 2012.

Campania Globala pentru Educatie, editia 2012, a avut loc in perioada aprilie-mai si a inclus 710 unitati scolare si 78.000 de participanti. Tema acestui an a fost calitatea educatiei si protectiei in perioada copilariei timpurii (0-8 ani), astfel incat copilul sa beneficieze de un start bun in viata.

Desi tema expozitiei si continutul fotografiilor este unul pozitiv, mai sunt multe masuri de luat pentru ca intr-adevar frumusetea copilariei sa fie traita de toti copiii din Romania si din lume.

Statisticile arata ca Romania ocupa penultimul loc in UE din punct de vedere al accesului copiilor cu varsta intre 0 si 3 ani la servicii de educatie si ingrijire pe durata copilariei timpurii. Doar un sfert dintre copiii romi au avut experienta gradinitei.

Peste 25% dintre copii din Romania traiesc in saracie.

Campania Globala pentru Educatie reprezinta o initiativa globala, coordonata in Romania de Organizatia Salvati Copiii si organizata in parteneriat cu Ministerul Educaþiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cu alte 9 institutii si organizatii neguvernamentale.

Scopul campaniei si al activitatilor desfasurate in acest an in gradinitele, scolile si liceele participante este acela de a atrage atentia asupra importantei copilariei timpurii (0-8 ani), perioada in care copilul are dreptul fundamental la ingrijire si educatie. 

"In Romania, mai sunt inca multe de facut pentru a asigura respectarea drepturilor celor mai mici dintre copii si dorim ca prin aceasta expozitie sa reamintim ca este datoria noastra, atat a autoritatilor, cat si a societatii civile, sa facem eforturi suplimentare pentru ca astfel de imagini ale unor copii fericiti sa devina caracteristice pentru societatea romaneasca", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Activitati in cadrul campaniei

In perioada 22-28 aprilie 2012, stabilita la nivel international ca Saptamana Globala de Actiune, in cele 710 de gradinite, scoli si licee participante la Campania Globala pentru Educatie, copiii, alaturi de cadrele didactice, parinti, reprezentanti ai autoritatilor locale si membri ai comunitatilor, au participat la activitati de informare si constientizare cu privire la importanta ingrijirii si educatiei in timpul copilariei timpurii (0-8 ani) si au ilustrat, prin fotografii, desene si picturi, cum ar trebui sa arate copilaria timpurie ideala. 

La nivel international, milioane de persoane din 100 de tari ale lumii au participat la activitatile organizate pe durata Saptamanii Globale de Actiune, pentru a sustine dreptul la educatie al copiilor de varsta mica – drept pe care il are fiecare copil inca de la nastere.

Incepand cu anul 2001, Organizatia Salvati Copiii Romania coordoneaza anual, la nivel national, actiunile din cadrul Campaniei Globale pentru Educatie urmarind, alaturi de ceilalti membri ai Coalitiei, progresul inregistrat prin reglementari nationale si cooperare internationala de guvernele statelor semnatare ale Conventiei de la Dakar in vederea realizarii celor 6 Obiective EFA: (1) extinderea educatiei prescolare; (2) asigurarea invatamantului obligatoriu gratuit pentru toti copiii; (3) promovarea educatiei continue si a invatarii abilitatilor de viata pentru tineri si adulti; (4) cresterea ratei de alfabetizare a adultilor cu 50% la nivel global; (5) atingerea paritatii de gen pana in 2005 si (6) cresterea calitatii in educatie.

Membrii coalitiei sunt: Organizatia Salvati Copiii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, World Vision Romania, Roma Education Fund Romania, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii „Romani Criss”, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala „Step by Step”, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti, Centrul Educatia 2000+, Asociatia Ovidiu Rom si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre