O noua editie EducaTIFF plina de surprize!

/ / Modificat: 2013-11-03
O noua editie EducaTIFF plina de surprize!

O noua editie EducaTIFF plina de surprize!

Premiatele Micul corb, Ce mica e lumea! si  Marussia, printre proiectiile din acest an de la EducaTIFF

Atelierele de film vor fi sustinute de Joseph Samuel Deif Shahata, animator, artist multimedia


Proiectii speciale, ateliere de film, seminarii de cultura cinematografica si competitii – toate acestea ii asteapta pe copii la cea de-a cincea editie a programului de educatie cinematografica pentru elevi EducaTIFF, organizata in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) in perioada 31 mai – 9 iunie. in avanpremiera programului,  cinema Victoria a gazduit proiectii de film pentru copii in perioada 20-22 mai.


EducaTIFF este primul program de educatie media si cinematografica, ce a debutat in 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tanar si foarte tanar pentru magia artei cinematografice si de a influenta primii pasii catre o agenda solida si coerenta de programe scolare de educatie media.

Pe parcursul celor patru editii anterioare, EducaTIFF a devenit o importanta platforma educationala, ce s-a extins in 2012 in afara Festivalului de Film Transilvania, dar si in afara municipiului Cluj-Napoca, organizatorii desfasurand activitati si in Sibiu si Bucuresti. Astfel, peste 2.700 de participanti din cele 3 orase s-au bucurat de proiectiile, ateliere de film si seminariile din programul EducaTIFF 2012.

Pentru editia cu numarul cinci, organizatorii au pregatit o serie de activitati menite sa dezvolte educatia cinematografica a elevilor. in perioada 31 mai – 4 iunie, publicul EducaTIFF este invitat la cinci filme special alese pe categorii de varsta, care au participat la festivaluri internationale de renume.  Pentru trei dintre acestea, Micul corb (Olanda, 2012), Ce mica e lumea! (Spania, 2012) si Marussia (Franta-Rusia, 2013),  elevii participanti la vizionare vor primi materiale didactice si vor putea realiza cronici de film pe care sa le inscrie in Competitia Tineri Critici de Film. De asemenea, dupa proiectie, copiii vor putea participa la Lectia de cinema  cu regizoarea Eva Pervolovici (in 2 iunie, de la ora 12.00) si la doua seminarii de critica de film, desfasurate la Muzeul de Arta in 3 si 4 iunie, de la ora 12:00.

Micul corb (Olanda, 2012) a castigat numeroase premii importante, printre care: Deutsches Kinderhilfswerk Grand Prix la festivalul de la Berlin (2012), Premiul UNICEF la festivalul de la Buenos Aires, Descoperirea europeana a anului si Premiul publicului tanar la European Film Awards 2012. La randul lor, Ce mica e lumea! (Spania, 2012) a castigat Premiul DOC U!, Premiul publicului (locul 3) in cadrul IDFA 2012, distinctia pentru Cel mai bun documentar la festivalul Boulder 2013, iar Marussia (Franta-Rusia, 2013), filmul regizoarei romance Eva Pervolovici, a fost selectat la Berlinale Generation anul acesta.

Spre bucuria copiilor, organizatorii EducaTIFF au programat si pentru aceasta editie o serie de ateliere de film. in perioada 5- 9 iunie, elevii din clasele I-VIII sunt invitati la Muzeul de Arta la ateliere de animatie (zilnic intre orele 10.00 si 15.00). Pe parcursul fiecarui atelier, participantii (maxim 25 de elevi/ atelier) vor primi notiunile necesare privind realizarea unui scurt filmulet de animatie, vor lucra in echipe si vor construi povesti si personaje, vor filma si vor edita materialul, pentru a realiza propriul lor film.

Atelierele vor fi sustinute de Joseph Samuel Deif Shahata animator,
artist multimedia, cu experienta de 15 ani in programe de educatie prin intermediul artei, in cursuri de film si fotografie, precum si ateliere de animatie pentru copii si tineri. Shahata a lucrat cu organizatii precum Salvati Copiii si UNICEF si a sustinut ateliere de animatie in cadrul mai multor festivaluri internationale de film, printre care se numara cele din Dubai, Copenhaga, Paris.

Accesul la seminariile si atelierele din programul EducaTIFF este gratuit, pe baza de inscrieri – persoana de contact Gabriela Bodea, coordonatorul proiectului, Cluj: email gabibodea@cinemavictoria.ro, telefon 0741.064.764.

Biletul de intrare la proiectiile EducaTIFF este 8 lei.


Se recomanda participarea pe baza de rezervari, la aceleasi date de contact.

Programul Proiectiilor De Film Educatiff 2013

Greutatea Elefantilor (Danemarca, 2012, recomandat elevilor cu varsta 11+)


31 mai/ h 10:00 / Cinema Victoria

Izolarea lui Adrian da nastere unor fantezii: se imagineaza rege al unei lumi subacvatice. Imaginatia sa jucausa, visatoare, il distrage de la viata de zi cu zi, caci realitatea in care traieste nu ar putea fi mai diferita. Unchiul cu depresie cronica si bunica epuizata de prea multa munca nu inteleg jocurile baiatului de zece ani. Mama l-a abandonat cand era foarte mic si la scoala este agresat. Chiar cand se afla ca trei copii din vecini au disparut, o noua familie se muta alaturi. Adrian se imprieteneste cu Nicole, fiica baietoasa a vecinilor. Curand va crede ca se afla foarte aproape de rezolvarea misterului copiilor disparuti.

Lotte si Misterul Pietrei Lunii (Estonia, 2012, recomandat elevilor cu varsta 8+)


1 iunie / h 10:00 / Cinema Arta

proiectie cu intrare libera, accesul numai pe baza de rezervari

in ultima lor aventura, Klaus si prietenii sai Fred si Ville au luat trei pietre dintr-un templu secret. Ce nu stiau ei este ca pietrele sunt singura sansa a Iepurilor Lunii sa ajunga inapoi acasa. in timp ce doi dintre iepuri, Tik si Rhiv, il cauta pe Klaus, Lotte si unchiul ei incearca sa dezlege misterele pietrelor.

Micul Corb (Olanda, 2012, recomandat elevilor cu varsta 8+)


1 iunie / h 11:00 / Cinema Florin Piersic

Jojo trece printr-o perioada grea. Baiatul de zece ani sta cu tatal sau la tara. Dar mama lui? Chiar este intr-un turneu in SUA, cantand muzica country? Tatal incearca sa-si ascunda disperarea, dar bea si isi pierde cumpatul. Singura usurare a lui Jojo este un mic corb cazut din cuib pe care l-a adus in casa. Sa aiba grija de mica pasare, inca si mai vulnerabila decat el, il face fericit pe Jojo si il invata ce inseamna responsabilitatea.

Marussia (Franta - Rusia, 2013, recomandat elevilor cu varsta 11+)


2 iunie/ h 10:00 / Cinema Victoria

In orase precum Parisul exista nenumarati oameni din Europa de Est care si-au parasit locul de bastina pentru ca nu intrezareau un viitor acolo. Lucia si fetita ei Marussia sunt doi dintre acesti oameni. Nu au unde sa locuiasca si-si trag dupa ele valizele prin orasul rece, fara niciun ban in buzunar si fara sa aiba habar incotro se indreapta. in cele din umra, mica Marussia se satura de faptul ca altcineva decide intotdeauna ce se intampla.

Micul Corb (Olanda, 2012, recomandat elevilor cu varsta 8+)


3 iunie / h 10:00 / Cinema Victoria


Ce Mica e Lumea! (Spania, 2013, recomandat elevilor cu varsta 11+)


4 iunie / h 10:00/ Cinema Victoria

Albert Casals este prizonierul unui scaun cu rotile de la cinci ani, cand a facut leucemie. Situatia nu l-a impiedicat sa-si transforme visul in realitate: sa calatoreasca in jurul lumii. si o face exact cum vrea: fara bani, fara ajutor, fara bagaj. Nu dispune decat de imaginatie si curaj. Documentarul arata cea mai mare provocare a sa: sa ajunga de cealalta parte a planetei. Este posibil sa traversezi pamantul in asemenea conditii?

MARUSSIA (Franta - Rusia, 2013, recomandat elevilor cu varsta 11+)


4 iunie / h 12:00 / Cinema Arta

Programul detaliat al acestei editii EducaTIFF este disponibil pe site-ul www.tiff.ro/educatiff

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Filme copii Festival film copii

Articole recomandate

Citeste si despre