De la ce varsta pot vedea copiii filme horror?

/ / Modificat: 2022-10-29
De la ce varsta pot vedea copiii filme horror?

A sosit Halloween-ul. In aceste zile in care groaza inunda strazile, magazinele si televizoarele, ce putem face daca copilul nostru vrea, in afara de a se costuma, sa vada filme de groaza?

De la ce varsta se pot uita la filme de groaza? Vor avea cosmaruri? Are sens ca ei sa le vada?  

Multi dintre noi inca mai au in memorie "acel" film care ne-a speriat atat de tare in copilarie, incat am avut cosmaruri zile intregi. Probabil ca si parintii nostri isi amintesc acele zile, mai ales pentru ca nu puteau sa inchida un ochi.

Acum noi suntem parintii. Filmele de groaza pot, dupa cum probabil va imaginati, sa genereze disconfort in randul copiilor nostri, mai ales daca ii expunem prea devreme - vom vorbi despre acest lucru mai jos -, dar ele au, daca stim sa le gasim, si cateva puncte interesante pentru ei.

Care sunt consecintele negative pentru copii?

Cand este prea devreme? Copiii mai mici de cinci ani nu sunt capabili sa faca distinctia intre realitate si fictiune, asa ca este perfect posibil, in mintea lor mica, ca ceea ce privesc la televizor "sa se intample cu adevarat". Imaginati-va cat de infricosator este acest lucru.

Unele dintre efectele negative care pot aparea atunci cand sunt expusi la continut horror la aceasta varsta frageda sunt: anxietate, probleme de somn, comportamente agresive si dezvoltarea unor comportamente riscante (comportamente care le pot pune in pericol integritatea, sanatatea sau pe cea a altora). Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Columbia si Spitalul de Copii din New York in 2006.

Joanne Cantor, autoarea cartii "Mami, mi-e frica", subliniaza, din datele studiului sau, ca studentii de la facultate care au vizionat filme de groaza inainte de varsta de 14 ani au probleme cu somnul si fie manifesta o oarecare anxietate in legatura cu activitati considerate de fapt sigure, fie inceteaza sa le mai faca de tot.

Rezilienta copiilor este mai mare decat credem noi

In ciuda a ceea ce am vazut, un studiu realizat in 2015 a aratat ca impactul stabilit pana acum (probleme de somn, anxietate etc.) nu apare la toti copiii si nu intotdeauna cu intensitate clinica.

Potrivit autorilor acestui studiu, exista intr-adevar copii care manifesta reactii foarte intense la anumite continuturi audiovizuale infricosatoare, dar nu toti, si nici consecintele nu sunt intotdeauna de lunga durata.

Se pare ca copiii au o capacitate de rezilienta mai mare decat ne asteptam si sunt mai "rezistenti" sau mai impermeabili la efectele filmelor de groaza decat se credea anterior.

In continuarea acestui studiu, autorii afirma ca nu filmul in sine este cauza finala a faptului ca un copil manifesta efecte mai puternice sau mai putin puternice in fata terorii, ci ca exista alte variabile in joc, cum ar fi personalitatea, educatia, contextul etc., factori care vor modula impactul asupra copilului.

De ce sa urmaresti filme de groaza

Intrarea in lumea emotiilor negative, cum ar fi frica sau anxietatea, poate fi pozitiva pentru copii, deoarece acestia se afla in plina dezvoltare emotionala si invata sa isi gestioneze emotiile, ceea ce incepe cu recunoasterea lor.

Oricat de mult nu ne-ar placea, emotiile negative sunt utile, importante si necesare, dupa cum explica atat de frumos Inside Out.

Insa nu este vorba de a porni televizorul si de a-i pune in fata primului film de groaza pe care il gasim in catalogul platformei: aceasta expunere, despre care am spus ca poate fi pozitiva, va fi astfel doar daca este adecvata varstei lor, daca se uita la film alaturi de noi si le explicam pe intelesul lor ce se intampla acolo si ii indrumam in a-si gestiona emotiile.  

Existenta unui context sigur in care sa testezi aceste emotii este o modalitate excelenta de a dobandi abilitatile necesare pentru a le gestiona. Experienta este intotdeauna o sursa de invatare.

Daca nu stim sa gestionam aceste emotii negative, daca le evitam, vom avea probleme in viata de adult, pentru ca, spoiler alert, viata este plina de lucruri care ne sperie (sau care genereaza disconfort, anxietate etc.), asa ca ar fi bine sa fim pregatiti.

De ce sa urmariti filme de groaza in familie

Filmele de groaza, asa cum am spus, ofera un scenariu de testare, un context in care noi (inclusiv copiii) putem incerca anumite lucruri fara consecinte. Aceasta este ceea ce am numi experiente indirecte.

Copiii invata foarte mult din aceste experiente indirecte (adica experientele pe care le vedem la altii, la televizor, despre care ni se vorbeste...). Tocmai de aceea au existat dintotdeauna povesti de groaza sau povesti cu lectura morala, pentru ca erau un mod de a transmite si de a invata copiilor despre pericolele lumii.

Un studiu efectuat in Australia arata ca prezenta parintilor sau a colegilor (prieteni de aceeasi varsta sau de varsta similara cu cea a copilului) moduleaza frica pe care o simt acestia atunci cand sunt expusi la un continut ce poate genera teama.

Potrivit acestui studiu, frica copiilor a fost redusa semnificativ atunci cand parintii au aratat fete calme si fericite.

Evolutia fricii la copii:

- Copiii sub 5 ani nu fac diferenta intre realitate si fictiune/fantezie, asa ca, daca optam pentru filme "de groaza", acestea trebuie sa fie foarte, foarte usoare. Explicandu-le ca ceea ce vad "nu este adevarat" nu este de mare ajutor, pentru ca ei nu inteleg. Pana la aceasta varsta, pot fi speriati de lucruri care pot trece neobservate de parinti, pentru ca nu sunt continuturi de groaza in sine, ci pot fi situatii sau intrigi tulburatoare, urmariri, personaje specifice... De exemplu, exista multi copii care au fost speriati de pisica din Alice in Tara Minunilor (desen animat), si nu, nu era un film de groaza.

- Intre 5 si 7 ani, multi copii pot deja sa faca distinctia intre ceea ce privesc si ceea ce se poate intampla in lumea reala, dar, in ciuda acestui fapt, inca se pot teme de anumite continuturi infricosatoare, cum ar fi monstrii, fantome, scene infricosatoare...

- Intre 7 si 10 ani, acestia trec de la frica de fiinte paranormale sau de monstri la frica de lucruri mai concrete si mai realiste, cum ar fi faptul ca cineva ii raneste, ca sunt despartiti de cei dragi sau de situatii in care protagonistii o duc rau, mai ales cand sunt de varsta lor sau copii. Putem sa le explicam ca ceea ce le inspira frica este foarte, foarte, foarte, foarte, foarte dificil sau imposibil sa se intample in viata reala, ei pot deja sa inteleaga acest lucru.

- Preadolescentii (11-13 ani): incep deja sa aiba instrumentele necesare pentru a-si gestiona teama de anumite scene, dar fiecare copil este diferit, asa ca cel mai important este sa ii observam si sa verificam daca totul este in regula. La aceasta varsta, cosmarurile pot aparea in continuare - si la noi, adultii, pentru ca ele nu sunt apanajul celor foarte tineri.

- Adolescentii: au deja abilitatile necesare pentru a-si gestiona temerile, dar tind sa prefere sa se confrunte cu acest tip de continut (infricosator) intr-un grup, cu prietenii, pentru ca astfel li se atenueaza sentimentul de teama. Adolescentii, ca si adultii, se tem mai mult de lucruri abstracte, inexplicabile, decat de lucruri mai concrete si mai realiste - cum ar fi monstrii.

Recomandari pentru alegerea filmului potrivit

- Iti cunosti copilul, asa ca alege filmul in functie de ceea ce stii despre el, de ce ii este frica sau ce ii place.

- Verifica categoria de varsta pentru care filmul sau animatia este recomandata. Toate filmele trebuie sa aiba aceasta specificatie, indiferent ca sunt redate le cinematograf, pe platformele de streaming sau la televizor.

Incepe cu filme cu persoanje de Halloween, care nu genereaza teama, precum Hotel Transilvanya sau Shrek. Ca apoi sa poti continua, pe masura ce copilul creste, cu animatii si filme pentru copii (tot adecvate varstei) care sa imbine amuzantul cu scenarii foarte putin infricosatoare.   

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Filme copii

Articole recomandate

Citeste si despre