Ce sa faci daca nu te ridici la nivelul asteptarilor parintilor tai?

/ / Modificat: 2023-09-02
Ce sa faci daca nu te ridici la nivelul asteptarilor parintilor tai?

Asteptarile parintilor tai fata de tine depind de valorile sau circumstantele lor personale. Poate ca se asteapta ca tu sa obtii o diploma, sa duci mai departe mostenirea afacerii de familie sau sa calatoresti in lume intr-o rulota.

Dar, adesea, se intampla ca ceea ce este important pentru copii sa nu coincida cu ceea ce isi doresc parintii. De fapt, prioritatile si aspiratiile copiilor difera adesea de asteptarile pe care parintii le au.

In acest dans al proiectiilor externe si al dorintelor interne, este esential sa inveti sa dansezi cu curaj si autenticitate, echilibrand balanta dintre a fi sincer cu tine insuti si a face ceea ce isi doresc parintii tai.

Ar trebui ca parintii sa astepte ceva de la copiii lor?

Asteptarile parintilor nu sunt rele in sine. De fapt, ele sunt necesare pentru a creste cu incredere si siguranta. Daca sunt prezentate in masura potrivita, ele indica faptul ca ei cred in tine si in capacitatea ta de a face fata anumitor situatii. Problema apare atunci cand acestea devin inflexibile, prea exigente sau impuse fara a tine cont de individualitate. In acest caz, conflictul este iminent.

Chiar inainte de a se naste, viata tuturor este deja marcata de asteptarile pe care ceilalti le au.

Uneori, parintii nici macar nu ne asteapta ca cei mici sa iasa din scutece pentru a-i invata calea "corecta", asteptandu-se ca progeniturile lor sa urmeze mereu traiectoriile decise de ei.

Esecul de a satisface asteptarile parintilor: posibile consecinte emotionale si afective

Este dificil si nepotrivit sa se faca generalizari, deoarece fiecare persoana este unica si fiecare legatura parinte-copil este diferita. Cu toate acestea, exista un lucru aproape general valabil: copiii sunt sortiti sa isi dezamageasca parintii.

Si este acesta un lucru negativ fara exceptie? Bineinteles ca nu! Este doar inevitabil ca cei care te ingrijesc sa astepte ceva de la tine, asa cum este foarte probabil ca tu sa alegi o cale diferita. Neindeplinirea asteptarilor parintilor poate avea diverse efecte emotionale asupra dinamicii familiale, de exemplu:

  • Parintii se pot simti dezamagiti, ingrijorati sau furiosi.
  • Copiii se simt neintelesi sau judecati.
  • Se simt vinovati si frustrati de ambele parti.
  • Exista dificultati de comunicare.
  • Exista un conflict familial constant sau instrainare.
  • Exista sentimente de vinovatie si frustrare de ambele parti.
  • Exista presiune si stres.
  • Exista probleme de stima de sine si de incredere in sine.

Cum sa faci fata situatiei?

In timpul copilariei, este posibil ca asteptarile parintilor sa nu aiba atat de multa greutate. Dar atunci cand este momentul sa incepi sa iei decizii importante, cum ar fi ce facultate si ce cariera sa urmezi, cand si cu ce persoane poti avea o relatie etc, presiunea se intensifica. Acesta este momentul in care soseste momentul adevarului.

In acest moment este esential sa ai curajul sa abordezi situatia cu onestitate fata de tine insuti.

1. Accepta-ti dorintele, chiar daca nu coincid cu cele ale parintilor tai

Atunci cand percepi ca nu te ridici la nivelul asteptarilor parintilor tai, este firesc sa apara sentimente de vinovatie, confuzie sau anxietate. Dar recunoasterea viselor sau proiectelor tale ca fiind ale tale si luarea deciziilor pe baza lor este ceea ce te va conduce la o viata plina si satisfacatoare.

2. Contribuie la o comunicare deschisa si respectuoasa.

Dialogul este esential in orice relatie. Daca simtiti ca parintii tai au asteptari nerealiste sau irelevante fata de tine este important sa vorbesti cu ei. Fiti sinceri si clari cu privire la propriile dorinte si obiective. Explica-le motivele tale cu respect si asculta si tu ingrijorarile si motivele lor.

3. Ia in considerare posibilitatea de a cauta sprijin profesional

In mod ideal, parintii tai vor intelege si respecta faptul ca drumul tau nu merge in aceeasi directie cu idealurile lor. Din pacate, insa, ar putea exista un scenariu in care sa intampinati rezistenta sau dezacord din partea lor.

Daca va simtiti blocat la aceasta rascruce de drumuri si nu stiti ce masuri sa iei, este important sa ceri ajutor. Sprijinul unui terapeut ar putea fi foarte benefic pentru a trece peste aceasta perioada dificila.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti Asteptari copii Parinti si copii

Articole recomandate

Citeste si despre