Cum iti tii copilul departe de pericole chiar daca nu esti langa el

/ / Modificat: 2018-10-03
Cum iti tii copilul departe de pericole chiar daca nu esti langa el

Una dintre principalele responsabilitati ale unui parinte este sa isi tina copilul departe de pericole, insa pe masura ce copilul creste, poate fi dificil sa il protejezi de necunoscut de la distanta, de aceea este bine sa il inveti ce trebuie sa faca pentru a fi in siguranta in viata de zi cu zi, atunci cand tu nu esti in imediata sa apropiere.

Exista o multime de pericole care il vor pandi pentru tot restul vietii, insa iata care sunt cateva dintre situatiile pe care le poti anticipa si pentru care il poti pregati inca de cand este mic. Daca cel mic stie ce trebuie sa faca si cum sa se protejeze in anumite contexte, atunci ii va fi mai usor sa reactioneze si in situatiile pe care nici chiar tu nu le poti anticipa.

Pericolele de la scoala

Imediat ce il lasi la intrarea in scoala, te transformi intr-o mamica cu multiple personalitati...stii despre ce vorbesc, in sinea ta gandesti "Ce trista sunt ca a crescut si deja merge la scoala. Sunt asa de fericita ca a crescut", sau "Cat de dor imi va fi de el astazi. Cat ma bucur ca am cateva ore doar pentru mine!"

Singura ta emotie constanta va fi insa frica. Frica este raspunsul obisnuit in situatiile necunoscute. Iti trimiti copilul la scoala, sa fie in grija altora, despre care pana la urma nu stii mare lucru. Nu stii cum isi petrece ziua, sau cu cine. Nu stii ce va face invatatoarea sau profesorul daca copilul tau plange, sau daca se ia la bataie cu un alt copil. Tot ce stii cu siguranta este ca tu nu vei fi acolo, langa el, sa te asiguri ca totul este in ordine. Insa chiar daca nu esti langa el, asta nu inseamna ca nu il poti invata sa fie constient de propria sa siguranta:

Asigura-te ca stie care sunt datele tale de contact. Inainte de a merge la scoala copilul trebuie sa stie la ce adresa locuieste, cum il cheama, cum te cheama si care este numarul de telefon la care poti fi gasita; decide daca este necesar ca cel mic sa aiba propriul telefon mobil, ca sa poata comunica cu tine oricand are o problema.

Evita sa inscriptionezi vestimentatia (sau ghiozdanul) copilului cu numele sau, nu vrei ca un strain sa il strige pe nume, asa ca evita ca numele sau sa nu fie vizibil.

Daca copilul se intoarce singur de la scoala, stabiliti o ora la care sa te sune sa iti spuna ca a ajuns in siguranta acasa; invata-l regulile de circulatie si asigura-te ca stie cele mai sigure rute si mijloace in comun pe care le poate folosi.

Comunica cu el, intreaba-l cum si-a petrecut ziua si ce a facut la scoala si fii atenta la orice schimbari de comportament, la lipsa poftei de mancare, la insomnii pentru ca orice astfel de probleme pot indica faptul ca ceva nu este in regula la scoala; invata-l sa nu aiba secrete fata de tine.

Asigura-te ca la scoala toata lumea stie de orice alergii si probleme medicale ar putea avea cel mic.

Invata-l sa ii respecte pe ceilalti si sa nu se implice in batai sau certuri cu colegii.

Pericolele internetului

Nu il vei putea tine departe de internet pentru totdeauna si in plus poate ca nici nu ar trebui, pentru ca in definitiv internetul ofera oportunitatea invatarii si incurajeaza creatia si socializarea. In plus sa incerci sa il opresti sa navigheze pe internet este ca si cum ai incerca sa il impiedici sa foloseasca toaleta sau electricitatea. Mai devreme sau mai tarziu copilul tau va fi online, iar misiunea ta este sa il ajuti sa faca alegerile cele mai bune atunci cand este acolo.

Exista software si routere care sa iti permita controlul parental si sa limiteze accesul copilului la toate comentariile negative si ororile pe care le poate vizualiza, insa poate ca este mai important sa il inveti cum sa isi poarte singur de grija si cum sa foloseasca internetul in siguranta, protejandu-si intimitatea si propria persoana si ferindu-se de predatorii online.

Descurajeaza-i dorinta de a avea un cont pe o retea de socializare pana la varsta de 13 ani si arata-i alte modalitati, mai sigure de a socializa cu bunicii, cu verisorii sau cu prietenii.

Invata-l sa isi seteze propriile parole de acces, care sa fie cat mai sigure. Explica-i pericolele la care s-ar supune in interactiunile cu necunoscuti si incurajeaza-l sa caute si sa acceseze informatii utile, de pe site-uri de incredere.

Pericolul strainilor

Sigur, unul dintre primele lucruri despre care i-ai spus copilului in incercarea de a-l proteja de pericole, a fost sa nu vorbeasca cu necunoscutii. Si regula ramane valabila, cu amendamentul ca s-ar putea sa existe situatii in care interactiunea cu un necunoscut ii poate salva viata. Este important sa il inveti sa discearna nu in functie de aparente.

Mai trebuie sa stie ca niciodata adultii nu vor avea nevoie de "ajutor" din partea unui copil, ca daca se simte in pericol, daca nu se simte confortabil intr-o anumita situatie, daca ii este teama, poate oricand sa spuna nu, sa tipe si sa protesteze, in special daca l-ai crescut sa fie obedient si sa asculte de persoanele mai mari decat el.

Din pacate, experienta din viata de zi cu zi te-a invatat ca uneori chiar si persoanele cunoscute iti pot insela asteptarile, asa ca subliniaza-i copilului importanta comunicarii cu tine, faptul ca intre voi nu trebuie sa existe secrete si faptul ca uneori lucruri rele se pot intampla fara ca el sa aiba o vina. Asigura-te ca aveti o parola secreta de comunicare pentru situatiile in care nu se simte in siguranta in preajma unei anumite persoane, ca sa poti distinge chiar tu intre cei ce pot reprezenta un pericol pentru copilul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericole Pericole ascunse copii Pericole copii Pericole copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre