Locul in care nu ar trebui sa pui niciodata ghiozdanul copilului. Pericolul este major

/ / Modificat: 2023-08-31
Locul in care nu ar trebui sa pui niciodata ghiozdanul copilului. Pericolul este major

Mai este putin pana cand incepe scoala, iar parintii si copiii se pregatesc asa cum stiu mai bine. Multi copii merg la scoala dimineata cu masina, fie impreuna cu parintii, fie cu alti membri ai familiei sau chiar cu taxiul. Specialistii in siguranta rutiera atrag atentia asupra unei greseli pe care o fac multi oameni atunci cand transporta copii cu masina, fie spre scoala sau gradinita, fie inapoi spre casa.

Ghiozdanul este accesoriul nelipsit al elevilor, dar si al copiilor care merg la gradinita. Atunci cand acestia sunt transportati cu masina, ghiozdanul nu ar trebui sa fie pus la intamplare, pentru ca poate prezenta un pericol major. La fel ca alte tipuri de bagaje sau de obiecte pe care le transportam in masina, ghiozdanul trebuie asezat intr-un loc sigur. Daca este lasat la intamplare, el poate „zbura” prin masina in cazul unei manevre pe care soferul este nevoit sa o faca brusc, cum ar fi franarea.

Ghiozdanele copiilor nu ar trebui sa fie puse niciodata pe bancheta din spate sau pe raftul de la luneta. In cazul in care soferul franeaza brusc, din cauza inertiei, ghiozdanul poate ajunge in fata. Soferul se poate speria, iar riscul de a face o manevra gresita la volan creste. De asemenea, ghiozdanul sau orice obiect pus pe raftul lunetei limiteaza vizibilitatea prin oglinda retrovizoare. Ghiozdanul se va pune, asadar, fie pe podeaua masinii (in spate sau un fata), fie in portbagaj.

Cum transportam copiii cu masina

Cel mai important aspect ramane insa transportul copiilor. Parintii trebuie sa tina cont de legislatie atunci cand merg in masina cu copiii lor, iar acestia trebuie sa fie transportati in siguranta, in dispozitive omologate, care ii protejeaza si care le pot salva viata in cazul unui accident.

Potrivit Codului Rutier, copiii cu o inaltime mai mica de 135 cm trebuie sa fie transportati in dispozitive speciale. Scaunele auto adaptate varstei si dimensiunilor lor, care se fixeaza fie in centurile de siguranta ale masinii, fie in sistemul isofix, sunt obligatorii pana cand copiii ating aceasta inaltime.

Copiii care au peste 135 cm pot fi transportati pe bancheta din spate, cu centura de siguranta. Conditia este ca aceasta sa nu le treaca peste gat sau peste fata, ci peste piept, pentru a fi protejati. In cazul in care centura nu sta bine, pot fi folosite inaltatoare auto pentru copii, omologate, astfel incat acestia sa circule in siguranta.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ghiozdan Ghiozdan copii Pericole

Articole recomandate

Citeste si despre