Crestem copii narcisisti? Cum sa evitam acest lucru

/ / Modificat: 2024-02-13
Crestem copii narcisisti? Cum sa evitam acest lucru

 

Nu este un secret pentru nimeni ca societatea noastra exalta mai mult ca niciodata ego-ul, provocand uneori distorsiuni ale imaginii noastre de sine. Dar ce se intampla cu copiii? Recent, a iesit la iveala o cercetare realizata de un grup de universitati, in care s-a analizat rolul pe care parintii l-au jucat in generarea atitudinilor narcisiste ale copiii lor. Desi se intuieste ca relatia este directa, concluziile sunt foarte interesante.

Supraevaluarea, principalul factor

Studiul este clar: parintii care isi supraevalueaza copiii si le insufla faptul ca trebuie sa primeasca un tratament special sau le lauda realizarile sau calitatile comparandu-le cu cele ale altor copii planteaza semintele narcisismului in personalitatea lor. Desi nu este singura cauza, aceasta atitudine creste considerabil probabilitatea de a creste indivizi narcisisti.

Atunci cand copiii sunt vazuti de parinti ca fiind superiori si li se da de inteles ca sunt mai indreptatiti decat alti copii, ei pot interioriza faptul ca au o valoare superioara celorlalti indivizi, ceea ce reprezinta o sursa clara de narcisism. Dimpotriva, atunci cand copiii sunt tratati de parinti cu afectiune si apreciere, acestia pot internaliza faptul ca sunt valorosi ca indivizi, ceea ce reprezinta o sursa clara de stima de sine.

Poate narcisismul sa faca loc altor atitudini negative?

Conform observatiilor, categoric da. Atunci cand un individ este narcisist si nu primeste tratamentul pe care considera ca il merita, acest lucru poate duce la frustrare si atitudini agresive, care la randul lor pot declansa episoade de depresie sau violenta, dupa cum citim in The Washington Post.

Partea proasta este ca, atunci cand acest lucru se intampla in copilarie, este foarte probabil sa fie un conditionator direct al personalitatii noastre la varsta adulta. Potrivit expertilor, acest tip de situatie poate face ca un adult sa fie nesigur sau foarte probabil sa fie predispus la consumul de alcool sau droguri.

7 ani: varsta-cheie

Potrivit studiului, intervalul de varsta 7-12 ani este crucial in definirea multor tipare comportamentale, deoarece in aceasta perioada copiii sunt deja capabili sa interpreteze daca sunt multumiti de ei insisi si, de asemenea, au tendinta de a se compara cu altii. De aceea, este atat de important sa le fi cultivat stima de sine, asigurandu-te ca au o imagine de sine pozitiva.

Este important de retinut ca la aceasta varsta copiii sunt deosebit de sensibili la opiniile parintilor lor, asa ca trebuie sa avem o grija deosebita in ceea ce priveste tipul de complimente pe care le facem... nu este acelasi lucru sa-i spunem unui copil "ce destept esti" cu "esti cel mai destept din familie", de exemplu. De asemenea, este foarte important sa subliniem aspecte legate de felul de a fi al copilului, cum ne plac trasaturile sale de personalitate, mai degraba decat aspectul sau fizic.

Insuflarea stimei de sine si a valorilor

Este clar ca micutii nostri inseamna totul pentru noi si, uneori, din dragoste pentru ei, avem tendinta de a le supraestima etapele importante si de a-i lauda excesiv. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti la atitudinea noastra fata de ei, deoarece putem trece acea linie fina care desparte stima de sine distructiva de stima de sine constructiva, care este ceea ce trebuie sa le insuflam.

Sa le respectam personalitatea, sa-i incurajam, sa-i felicitam pentru lucrurile bune pe care le fac, sa le explicam ca este normal ca lucrurile sa nu iasa asa cum ne dorim noi, dar ca, cu efort, pot realiza orice, sa-i invatam sa isi recunoasca propriile succese sunt cateva dintre atitudinile pe care le putem invata pentru a le stimula stima de sine intr-un mod sanatos, astfel incat sa fie fericiti cu ei insisi, fara a fi nevoiti sa se compare cu altii.

  • FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii Educatia copiilor Stima de sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre