Ce ar trebui sa cunoasca un copil de clasa pregatitoare

/ / Modificat: 2023-04-18
Ce ar trebui sa cunoasca un copil de clasa pregatitoare

Intrarea la clasa pregatitoare este un pas important pentru orice copil pentru ca aduce o schimbare aproape radicala in viata sa. Va schimba colectivul cu care s-a obisnuit la gradinita, doamnele educatoare pe care le-a indragit vor fi inlocuite cu doamna invatatoare, va primi calificative pentru activitatea sa scolara, nu diplome, bulinute si alte recompense. Totul va fi nou pentru el si vei avea nevoie de multa rabdare. Dincolo de aceste aspecte, iata ce ar trebui sa cunoasca un copil de clasa pregatitoare.

La inscrierea in clasa pregatitoare pot fi inscrisi copiii care au implinit 6 ani sau care implinesc aceasta varsta pana la finele anului in curs. Cei care nu vor fi implinit 6 ani la data inceperii anului scolar, dar o vor implini pana la 31 decembrie, vor fi supusi unei evaluari a cunostintelor si aptitudinilor, la fel si cei care nu au frecventat gradinita sau au revenit din strainatate.

Ce aptitudini ar trebui sa aiba copilul inainte de a merge la clasa pregatitoare

Comisia de evaluare in fata careia va merge un copil inainte de inscrierea la clasa pregatitoare va urmari detalii menite sa indice daca el este apt pentru a merge la scoala, daca se poate adapta in noul mediu sau daca ar fi mai bine sa fie inscris in grupa mare de la gradinita.

Ce ar trebui sa stie copilul de clasa pregatitoare? Sigur ca nu asteapta nimeni de la el sa stie sa socoteasca sau sa citeasca texte complexe. Copilul de clasa pregatitoare ar trebui, insa, sa vorbeasca coerent, sa stie cifrele de la 1 la 10, sa poata recunoaste literele mari de tipar din alfabet, sa stie succesiunea anotimpurilor si caracteristicile acestora (iarna ninge si e frig, vara e cald, toamna ploua etc.), sa stie ce inseamna azi, maine sau ieri. Copilul care e pregatit pentru „clasa zero” poate recunoaste culorile si formele geometrice elementare.

Totodata, copilul trebuie sa fie suficient de bine dezvoltat din punct de vedere motric: poate prinde o minge si o poate arunca, de exemplu, se poate rostogoli, se poate catara etc.).

Motricitatea fina, dobandita in special in timpul anilor de gradinita, este si ea un indicator de luat in seama: copiii stiu sa foloseasca instrumentele de scris sau de pictat, stiu sa decupeze si sa lipeasca, sa mototoleasca o hartie etc.

La evaluarea unui copil care urmeaza sa inceapa grupa pregatitoare se analizeaza si capacitatea lui de concentrare, felul in care isi foloseste abilitatile senzorio-motorii (miros, auz, gust etc.), capacitatea de a interactiona cu alti copii si cu adultii, curiozitatea, creativitatea, atentia si vointa copilului.

Toate aceste semnale care arata daca un copil este pregatit pentru „clasa zero” pot fi urmarite si acasa si, daca observati ca are anumite carente, puteti lucra impreuna cu el la detaliile care pot face diferenta. Nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm si daca azi, spre exemplu, vi se pare ca nu ar fi gata pentru clasa pregatitoare, peste doua-trei luni lucrurile s-ar putea schimba radical.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Clasa pregatitoare Clasa pregatitoare scoli Inscriere clasa pregatitoare Inscriere copii clasa pregatitoare Inscrieri clasa pregatitoare

Articole recomandate

Citeste si despre