Cea mai fierbinte zi din an! Azi vor avea loc eruptii solare puternice, anunta expertii. Comunicatiile ar putea fi afectate

/ / Modificat: 2023-07-17
Cea mai fierbinte zi din an! Azi vor avea loc eruptii solare puternice, anunta expertii. Comunicatiile ar putea fi afectate

Zi de foc in toata tara, anunta meteorologii! Romania este sub avertizare de val de caldura, vestul si sudul fiind zonele cele mai afectate, precizeaza Florinela Georgescu, director de prognoza ANM. Expertii avertizeaza, de asemenea, ca astazi vor avea loc eruptii solare puternice, care ar putea interfera cu comunicatiile pe unde scurte.

„Este cea mai calda zi din acest an, dupa amiaza pana spre seara vor fi intre 35 si, izolat, 40 de grade. Temperaturile sunt masurate la umbra. Disconfortul termic este foarte accentuat. O caracteristica a acestui val de caldura e ca temperaturile se mentin foarte ridicate si in prima parte a noptii, adica sunt peste 30 de grade, de aici disconfortul termic foarte accentuat si persistent. Chiar daca zilele viitoare situatia se va ameliora din punct de vedere termic raman temperaturi foarte ridicate.

Maine, posibil ca mare parte a Olteniei, in vest si sudul Muntenei, temperaturile sa fie comparabile cu cele de azi. In restul teritoriului, din aceasta seara va creste gradul de instabilitate atmosferica", a spus Florinela Georgescu, la Digi24.

Cod portocaliu de canicula

Meteorologii au emis un cod portocaliu privind un val de caldura persistent, canicula si disconfort termic accentuat pentru ziua de azi. Se vor inregistra temperaturi maxime in general de 37 pana la 39 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile minime se vor situa intre 18 si 24 de grade.

cod portocaliu de canicula 17 iulie

Meteorologii au emis, de asemenea, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferica de azi de la 15:00 pana maine la ora 06:00. Astfel, in vestul, nord-vestul si centrul tarii, precum si la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului (rafale in general de 55...70 km/h), vijelii, averse ce vor avea si caracter torential (in intervale foarte scurte de timp cantitatile de apa vor fi de 20...25 l/mp si izolat peste 30...40 l/mp) si grindina.

Asemenea fenomene vor fi in a doua parte a noptii de luni spre marti (17-18 iulie) si in sud-estul Transilvaniei, Moldova si in zona deluroasa din sud, dar pe arii mai restranse.

Eruptii solare puternice, luni, 17 iulie. Ce inseamna acest lucru

O activitate puternica a eruptiilor solare este prognozata pentru luni, 17 iulie, care ar putea interfera cu comunicatiile pe unde scurte, au declarat oamenii de stiinta rusi, dupa ce duminica au fost observate trei eruptii pe Soare, potrivit Reuters.

Institutul Fedorov de Geofizica Aplicata din Moscova a declarat ca sunt posibile eruptii de clasa X, inclusiv eruptii cu protoni, iar emisiile radio pe unde scurte ar putea fi deteriorate.

Eruptiile de clasa X sunt cele mai mari explozii din sistemul solar si pot crea furtuni de radiatii de lunga durata. Eruptiile de protoni sunt o furtuna de particule energetice solare, compuse in principal din protoni.

Eruptiile solare se produc atunci cand campurile magnetice puternice din interiorul si din jurul soarelui se reconecteaza. Acestea pot afecta campul magnetic al Pamantului, avand potentialul de a deteriora satelitii si echipamentele de comunicatii, potrivit NASA. In 2022, o furtuna geomagnetica declansata de o mare explozie de radiatii solare a doborat 40 de sateliti SpaceX proaspat lansati la acea vreme.

Trei eruptii solare au fost observate duminica, a precizat Institutul Fedorov, dintre care una a durat 14 minute, fiind insotita de intreruperea comunicatiilor radio.

  • Surse: 

- digi24.ro/meteo/este-cea-mai-fierbinte-zi-din-an-romania-se-topeste-sub-valul-de-canicula-temperaturile-ajung-la-40-de-grade-celsius-2427929
- reuters.com/science/russian-scientists-warn-powerful-solar-flare-activity-monday-2023-07-17/
- meteoromania.ro/avertizari/

  • Foto: meteoromania.ro, freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Canicula Protectie canicula bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre