3 metode pentru a prezice cat de inalt va fi copilul tau

/ / Modificat: 2021-06-08
3 metode pentru a prezice cat de inalt va fi copilul tau

Te intrebi ce inaltime va avea copilul tau? Multi parinti isi pun aceasta intrebare, mai ales ca inaltimea este asociata si cu o stare buna de sanatate. Pana si copiii incep sa se intrebe cat de inalti vor fi. De multe ori ii vei auzi spunand “Vreau sa fiu la fel de inalt cat tata” sau “Vreau sa fiu mai inalt decat mama”. Dar ce inaltime va avea la maturitate?

Factori care influenteaza inaltimea

Medicii pediatrii masoara si cantaresc bebelusii si copiii la fiecare vizita, iar datele sunt luate ca referinte in monitorizarea starii de sanatate. Studierea copiilor de-a lungul timpului i-a ajutat pe oamenii de stiinta sa stie care este “normalitatea” si sa recunoasca problemele care apar in dezvoltarea copiilor pe baza aestor date.

Nu este neobisnuit sa auzi parintii spunand cu mandrie ca fiul sau fiica lor a crescut mare. Cumva s-a impamantanit ideea ca o anumita inaltime, la o anumita varsta, este semn de sanatate. Ba mai mult, pentru copiii care nu cresc suficient au fost dezvoltate terapii care sa-i ajute sa creasca.

De-a lungul timpului s-a demonstrat ca fiecare generatie este putin mai inalta decat precedenta. Asta deoarece calitatea vietii s-a imbunatatit, in special in tarile dezvoltate.

Este important insa de retinut ca inaltimea finala a unui copil depinde in cea mai mare parte de factorii genetici, dar este influentata si de mediu (hrana si clima), dar si de factorii sociali (cresterea intr-un mediu linistit, unde toate nevoiele de baza sunt asigurata, versus cresterea intr-un mediu tensionat, de exemplu copiii care cresc in tarile in raboi).

3 moduri de a prezice inaltimea unui copil

Toti factorii mentionati anterior vor prezice care este inaltimea unui copil, la maturitate. Exista insa trei modalitati prin care poti afla ce inaltime va avea copilul cand va ajunge la maturitate. Primele doua pot fi calculate acasa, in timp ce pentru a treia metoda ai nevoie de un medic.

1. Inaltimea x 2

O metoda simpla de a afla inaltimea finala a copilul este sa inmultesti inaltimea pe care acesta o are la varsta de doi ani cu doi. De exemplu, daca micutul tau are 86 cm, inmultesti cu 2 si va reiesi ca la varsta adulta va avea 172 cm. Trebuie insa tinut cont de faptul ca nu exista studii care sa sustina utilitatea acestei metode de calcul.

2. Media inaltimii parintilor

O alta metoda simpla de a afla inaltimea copilului este pe baza calcularii inaltimii parintilor. Astfel se aduna inaltimea ambilor parinti si apoi se imparte la doi. Din suma obtinuta se adauga 6,5 cm pentru baieti si se scade 6,5 cm pentru fete.

3. Varsta osoasa

Este o metoda utilizata in pediatrie prin care se evalueaza daca inaltimea copilului corespunde dezvoltarii osoase a acestuia. Este un test care trebuie efectuat de un specialist si care ofera, de asemenea, informatii importante despre starea de sanatate a copilului. Rezultatele trebuie intotdeauna evaluate intr-un context si niciodata ca valoare izolata. 

Apeland la oricare dintre aceste variante se poate face o predictie privind inaltimea pe care copilul urmeaza sa o aiba la maturitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre