De ce este important sa-ti inveti fiica sa fie curajoasa, nu perfecta

/ / Modificat: 2024-03-11
De ce este important sa-ti inveti fiica sa fie curajoasa, nu perfecta

 

In ultima vreme, inegalitatea a fost abordata si a fost redusa intr-o mare masura. Cu toate acestea, unele familii inca includ sexismul in educatia copiilor, ceea ce afecteaza in cele din urma dezvoltarea acestora. Unii parinti inca mai spun ca baietii trebuie sa transmita putere si ca nu pot plange pentru a se descarca. De asemenea, acestia sustin ca fetele trebuie sa fie rezervate si ca trebuie sa atinga perfectiunea in orice moment. Drept urmare, ei creeaza anumite limitari pentru fete, deoarece nu le permit sa isi asume riscuri si sa participe la cele mai dificile provocari. De asemenea, le supraprotejeaza prea mult si le rapesc posibilitatea de a-si descoperi noi abilitati.

Mesajul pe care il primesc fetele este ca, pentru a iesi in evidenta, trebuie sa fie mereu calme si timide. Din acest motiv, ele sunt invatate sa ramana intr-o zona de confort in care riscurile nu reprezinta o optiune prioritara. Toate aceste comportamente le cauzeaza probleme in viata de zi cu zi, pentru ca in lumea reala exista multe obstacole si este esential sa stii cum sa le depasesti pentru a nu dispera.

Studiu

Cercetatorii de la Universitatea Columbia au pus o serie de sarcini complexe unui grup de baieti si fete de clasa a cincea pentru a testa personalitatea celor doua sexe intr-o situatie dificila. Copiii au fost entuziasmati de exercitiu si au facut tot posibilul pentru a gasi o solutie, fiind invatati inca din copilarie sa dea dovada de curaj si initiativa in fata adversitatii.

Pe de alta parte, fetele au renuntat mai repede la aceasta sarcina, deoarece acasa nu sunt incurajate sa dobandeasca increderea necesara pentru a indrazni sa vada partea pozitiva a evenimentelor care implica un efort suplimentar.

Cercetatorii au subliniat ca acest lucru nu are legatura cu abilitatile cognitive, deoarece fetele testate aveau rezultate bune la scoala. Din acest motiv, ei au concluzionat ca educatia este un factor determinant pentru ca fetele sa se obisnuiasca cu momentele de liniste si sa nu mai vada provocarile ca pe o necesitate.

Cum cresti fete curajoase?

Primul lucru care trebuie facut este sa lasam deoparte stereotipurile, pentru ca toate fiintele umane au aceleasi capacitati de a indeplini orice sarcina. In acest fel, este esential sa eliminam ideea ca exista actiuni specifice barbatilor si ca, prin urmare, puterea le apartine acestora.

In al doilea rand, parintii ar trebui sa evite sa le spuna fiicelor lor ca trebuie sa fie perfecte, deoarece fiecare are dreptul de a descoperi, de a face greseli si de a invata pentru a evolua. In plus, fetele ar trebui sa fie incurajate sa isi exploreze mediul inconjurator si sa ia initiative. Acest lucru le va ajuta sa isi asume riscuri, sa isi depaseasca temerile si sa nu dispere usor.

In cele din urma, parintii au sarcina de a-si motiva fiicele si de a le evidentia fiecare dintre abilitatile lor. In acest fel, le umplu de stima de sine si de incredere pentru a face fata noilor provocari si a cauta sa invete din ce in ce mai mult.

Curajul este esential pentru viata

A avea curaj este esential pentru a gestiona emotiile si pentru a nu ramane blocat in momentele grele. De asemenea, este necesar pentru a gasi modalitati de a iti atinge toate obiectivele si de a ajunge la starea de bine pe care o doresti.

Din acest motiv, parintii trebuie sa realizeze greseala si sa inteleaga ca curajul este o experienta de invatare importanta pentru fete, astfel incat acestea sa nu se simta limitate. De asemenea, sa accepte faptul ca acest curaj le permite sa se acomodeze cu toate mediile din viata lor.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre