Traume pe care copilul nu le va uita niciodata

/ / Modificat: 2024-01-09
Traume pe care copilul nu le va uita niciodata

Copilaria ar trebui sa fie cea mai frumoasa si mai inocenta faza a vietii unui copil, iar atunci cand nu este asa, personalitatea copilului se destrama. Se spune ca toti parintii isi doresc sa aiba copii minunati, de genul celor care stiu cum sa se comporte si sa devina adulti responsabili si de succes. Dar ceea ce multi uita este ca toti copiii isi doresc, de asemenea, parinti grozavi, care sa-i inteleaga si sa-i trateze cu respect.

Parentingul nu este comanda si control

Din nefericire, exista astazi unii parinti care au o conceptie gresita despre parenting. Acestia inca mai cred ca copiii ar trebui doar sa-i asculte si ca a fi parinte inseamna doar ordine si comanda. Mare greseala. Cand se intampla acest lucru in familii, copiii nu sunt fericiti si nici parintii nu sunt fericiti, pentru ca ii cresc crezand ca lupta emotionala este normala si copiii vor deveni mici rebeli care nu stiu sa comunice intr-un mod sanatos cu parintii lor. Ei vor avea instabilitate emotionala cauzata de comportamentul nefast al parintilor lor.

Lucruri pe care copiii nu le uita niciodata

  • Abuzul - Abuzul nu va parasi niciodata mintea unui copil, indiferent daca este vorba de abuz fizic, verbal sau emotional, acesta ramane in inima copilului. In familii este normal ca uneori sa existe conflicte, chiar momente tensionate. Dar ceea ce nu este normal este ca parintii sa creada ca violenta este singura modalitate de a creste copii ascultatori.
  • Neglijarea emotionala - S-ar putea sa nu ti se para mare lucru, dar atunci cand un copil simte o lipsa de atentie, el sau ea simte neglijenta emotionala. Pentru un copil, dragostea unui parinte este legata de atentia pe care acesta i-o acorda. Un copil nu intelege ca un parinte poate munci multe ore in afara casei pentru a-si putea plati capricii, copiii nu vor capricii, ei vor doar sa fie cu parintii lor.
  • relatie proasta intre parinti - Relatia dintre parinti este cruciala pentru dezvoltarea emotionala a copiilor lor. Daca parintii se inteleg prost, copiii vor avea o puternica angoasa in suflet. Daca parintii au o relatie toxica, este mai mult ca sigur ca copiii vor repeta modelul incepand cu adolescenta. Ei nu se vor bucura de dragostea parintilor lor sau a altor persoane. Ei pot chiar sa simta ca parintii lor nu ii asculta sau nu ii iubesc suficient de mult, deoarece sunt prea concentrati pe propriile conflicte.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traume copii Psihologie copii

Articole recomandate

Citeste si despre