Cand vor copiii sa devina independenti. Primele semne

/ / Modificat: 2019-05-27
Cand vor copiii sa devina independenti. Primele semne

Cand copilul tau incepe sa spuna raspicat expresii de genul "Iesi!" sau "Lasa-ma in pace!" inseamna ca isi manifesta primele semne de independenta. Iata cum sa abordezi aceasta faza.

Primele semne ale independentei copilului te scandalizeaza, dar in acelasi timp te fac sa zambesti si chiar sa te simti mandra.

Uneori insa te incearca si niste urme de regret. Este totusi copilul pe care l-ai purtat in pantece timp de noua luni, pentru care a stat treaza nopti in sir, pentru care te-ai ingrijorat de atatea ori, iar rasplata este un "Nu am nevoie de tine" spus apasat si cu indiferenta.

Castigarea independentei face parte din viata fiecarui copil. Pregateste-te mental pentru primele semne de independenta ale copilului tau. Si, de asemenea, fii pregatita sa acceptati expresii si fraze care te pot lasa cu gura cascata, ca de exemplu:

Mama, pleaca! Iesi afara!

Lasa-ma in pace!

Nu veni aici!

Nu intra!

N-am nevoie de ajutorul tau!

Semne de independenta la 2 ani

Intre sfarsitul primului an de viata si inceputul celui de-al doilea, copiii incep sa dea semne de independenta. La aceasta varsta, este posibil ca cel mic sa inceapa sa manance singur. Teama ta ca nu reuseste si ca nu se hraneste suficient poate intra in conflict cu dorinta sa de a se descurca de unul singur. Se va enerva si va tine mortis sa iti demonstreze ca poate si fara ajutorul tau.

Semne de independenta intre 2 si 3 ani

Ne place sa spunem despre copii ca sunt ca niste bureti care acumuleaza toate informatiile pe care le au la dispozitie. Tocmai datorita acestei abilitati, ei copiaza si imita comportamentele adultilor cu care intra in contact mai des si se comporta la fel ca ei. Ei isi doresc sa faca lucrurile pe cont propriu, "ca oamenii mari". Si ei alerg sa-si accelereze metamorfoza tocmai pentru a-si obtine autonomia.

Cand avea doar cateva luni, copilul plangea ori de cate ori nu isi mai gasea jucaria lui preferata. Stia ca prin acest comportament, mama sau oricine altcineva ii va veni in ajutor.

Totusi, odata cu dezvoltarea abilitatilor psihomotorii, la 2-3 ani copilul incepe sa inteleaga ca poate rezolva anumite probleme pe cont propriu. De exemplu, ca se poate duce singur sa isi recupereze jucaria. Nu mai plange, ci actioneaza singur.

Intre 2 si 3 ani copilul intelege ca poate face anumite lucruri fara supravegherea si asistenta mamei sale. Vei avea in fata ta un copil care se grabeste sa creasca si sa se simta liber, asemenea adultilor pe care isi doreste sa ii imite.

La aceasta varsta, copilul poate deja sa aleaga bluza pe care vrea sa o poarte la gradinita si chiar va explica de ce una si nu alta.

La 3 ani

Daca copilul tau are 3 ani, cu siguranta ca se simte deja ca un adult. Cand il duci in parc, refuza sa-l urmezi peste tot. E posibil chiar sa iti ceara sa stai departe de el, pentru ca nu cumva copiii cu care se joaca sa stie ca a venit… insotit. Isi va dori sa alerge, sa se catere singur ca un copil mare. Dar cu siguranta ca este prea devreme ca sa fie lasat complet singur.

Chiar daca ar trebui sa-i oferi o anumita libertate, nu trebuie niciodata sa-l pierzi din ochi. Deoarece e inca mic si va cadea, se va rani, va incepe sa planga si va fi dezamagit de aceasta prima "aventura".

Copilul iti va indeparta mana atunci cand vei dori sa il ajuti sa urce scarile sau sa se ridice. Aceasta atitudine va fi accentuata mai ales atunci cand adultii incep sa aplaude si sa il laude pentru dobandirea independentei.

Mama, pleaca! Primele semne de independenta

De la 3 ani in sus, copilul te va inlocui cu prietenii sai. Uneori chiar mai devreme de atat. Cu toate acestea, el inca mai vrea sa te joci cu el si se va supara daca spui: "Acum nu pot. Trebuie sa pregatesc cina". Insa daca isi va gasi un alt partener de joaca, va uita rapid de tine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Crestere copii independenti

Articole recomandate

Citeste si despre