Copilul merge ciudat? Ce tulburari de mers pot aparea la copii si cand trebuie sa-ti faci griji

/ / Modificat: 2023-01-03
Copilul merge ciudat? Ce tulburari de mers pot aparea la copii si cand trebuie sa-ti faci griji

Majoritatea bebelusilor incep sa mearga intre un an si 18 luni. Mersul bebelusilor este foarte diferit de cel al adultilor si al copiilor mai mari. Anatomia lor se schimba, muschii si tendoanele se lungesc, iar osul se modifica. Acest lucru inseamna ca pot avea un mers diferit de cel al adultilor: merg cu picioarele bagate inauntru sau merg cu picioarele orientate spre exterior, cu genunchii bagati inauntru.

Unele dintre aceste modificari ale mersului sunt tipice varstei lor, in timp ce altele trebuie evaluate de un specialist. Copilul meu merge ciudat, ar trebui sa ma ingrijorez?

Cand incep bebelusii sa mearga?

Fiecare copil are propriul sau ritm si nu toti copiii ating etapele de dezvoltare la aceeasi varsta. Cu toate acestea, exista marje normale; daca copilul nu a atins o etapa dincolo de aceasta marja, aceasta trebuie evaluata.

Intre 9 si 12 luni, bebelusii incep sa se ridice in picioare, initial cu sprijin, iar mai tarziu singuri. Apoi vor incepe sa faca pasi mici tinandu-se de ceva si, mai tarziu, sa mearga singuri. Copiii merg fara ajutor, in medie, la 13 luni. Intervalul normal este cuprins intre 8 si 18 luni. Un copil mai mare de un an si jumatate (18 luni) care nu merge singur, fara sprijin, ar trebui sa fie evaluat de pediatru.

Picioare plate flexibile

Copiii mici au ceea ce noi numim picioare plate flexibile. Cand stau in picioare si cand merg, piciorul pare plat, nu exista arc plantar, intreaga talpa se sprijina pe sol.

Picioarele par sa se intoarca spre interior, iar calcaiele par sa se intoarca spre exterior. Totusi, daca le cerem sa stea in varful picioarelor, vom vedea un arc. Acest lucru se datoreaza faptului ca copiii mici au o mare elasticitate a articulatiilor si o multime de tesut gras pe partea interioara a talpii piciorului. Arcul in timpul mersului apare progresiv pe masura ce cresc, pana in preadolescenta.

Genu varum sau cand genunchii sunt departati

Picioarele sugarilor sunt de obicei genu varum. Aceasta inseamna ca, daca gleznele sunt aduse impreuna, genunchii sunt departati.

Pe masura ce incep sa stea in picioare si sa mearga, aceasta "deformare" este exagerata si ramane de obicei pana la 18-24 de luni. Daca aceasta deformare apare la copiii mai mari de doi ani sau doar la un picior, trebuie sa ne consultam cu medicul.

Picioare in X sau genu valgum

La unii copii observam ca genunchii se intorc spre interior, se apropie unul de celalalt, iar picioarele sunt foarte departate. Acest lucru este cunoscut sub numele de genu valgum. In jurul varstei de un an si jumatate sau doi ani, picioarele, care se aflau in genu varum (gleznele impreuna, genunchii departati), urmeaza calea opusa, evoluand in genu valgum.

Acest genu valgum are o expresie maxima in jurul varstei de 3-4 ani si se va corecta progresiv, reducandu-se complet la 7-8 ani.

Merge cu picioarele spre interior

Acesta este un motiv foarte frecvent de consultare. Cel mai probabil, aceasta isi are originea in femur (anteversie femurala crescuta) sau in tibie (torsiune interna a tibiei) sau un amestec de ambele.

Anteversiune femurala marita. Unghiul pe care gatul femurului il formeaza cu femurul se numeste unghiul de anteversie femurala. La adulti este de aproximativ 15°, in copilarie poate fi mult mai mare; este considerata o varianta a normalului. La copii, gatul femurului se inclina prea mult in fata, ceea ce face ca picioarele sa se indoaie.

Mersul pe varfuri

Cand bebelusii incep sa mearga, o fac cu un mers nesigur si imatur, pe care il vor perfectiona treptat. Astfel, este obisnuit ca uneori sa mearga pe varfuri, desi sunt capabili sa puna calcaiul in jos daca le cerem acest lucru. Acest lucru este considerat normal inainte de varsta de 2-3 ani, care este momentul in care majoritatea copiilor dobandesc un model normal de calcai-picior.

Daca merg pe varfuri dupa varsta de trei ani, medicul pediatru trebuie sa intocmeasca un istoric medical bun si sa efectueze un examen fizic complet pentru a exclude posibilele boli. Cel mai adesea, insa, este vorba de o tipicitate idiopatica, care nu este asociata cu nicio afectiune neurologica si care se rezolva fara tratament in majoritatea cazurilor (60% dispar pana la varsta de 5 ani si 80% pana la varsta de 10 ani).

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mers bebelusi Mers copii

Articole recomandate

Citeste si despre