Dezvoltarea mersului la copii, in functie de varsta

/ / Modificat: 2016-08-02
Dezvoltarea mersului la copii, in functie de varsta

Dezvoltarea mersului la copil este un proces complex, care implica mult mai multe abilitati decat cele motrice simple, de miscare a picioarelor. Abilitatile motrice grosiere si fine pe care le dobandeste copilul inca de la nastere pun bazele pentru deprinderea mersului, o aptitudine pe care o va stapani foarte bine abia pe la varsta de 2-3 anisori.

In invatarea mersului sunt implicate si abilitatile motrice fine, procesele congitive, coordonarea si echilibrul. Toate acestea se invata pe parcursul primilor ani de viata.  

 

Dezvoltarea mersului bebelusului intre 0 si 5 luni

Inca de la varsta de nou-nascut, copilul manifesta asa-numitul reflex de mers. Acest lucru inseamna ca atunci cand il tii in pozitie verticala, ca si cand ai vrea sa il pui sa stea in picioare, poti sesiza miscari aleatorii ale picioarelor, asemanatoare cu cele ale unor pasi.

Incepand cu varsta de 2 luni, il poti pune sa atinga podeaua cu picioarele, insa sustinut si tinut bine de axile si trunchi. Reflexul de mers se va manifesta prin miscarea picioarele in fata si in spate, insa pe la varsta de 6 luni, este inlocuit cu abilitati implicate in invatarea mersului.

In jurul varstei de 4 luni, copilul da dovada de din ce in ce mai multa forta. Se impinge cu manutele in saltea, pentru a incerca sa se ridice in fundulet ori sa ridice capul de la sol. Chiar daca nu pare, aceste abilitati contribuie la dezvoltarea mersului de mai tarziu, deoarece intaresc musculatura si ofera forta si putere organismului copilului.

Dezvoltarea mersului bebelusului intre 6 si 11 luni

Intre 6 si 8 luni, bebelusul invata sa stea in fundulet. Este o abilitate care presupune dezvoltarea muschilor gatului, controlul capului in aer si coordonarea - aptitudini importante in invatarea mersului. Tot in aceasta perioada, copilul reuseste sa se rostogoleasca, sa se tarasca si chiar sa mearga de-a busilea (mers in 4 labe), semne care indica faptul ca se apropie cu pasi repezi de realizarea primilor pasi de unul singur.

Pe la 9-10 luni, incepe sa "cocheteze" cu statul in picioare, fara sprijin. Este apt si are toate abilitatile pentru a face primii pasi cu suport - sustinandu-se de lucruri din jur sau de tine. Pana la implinirea primului anisor de viata, copilul reuseste sa se ridice singur in picioare, sprijinandu-se de obiecte din jur si chiar sa faca primii pasi, fara suport.

Pana cand va face primii pasi, eforturile lui se vor solda cu o multime de cazaturi si busituri, insa important este sa il incurajezi sa o faca in continuare si sa ii lauzi mereu performantele.

Dezvoltarea mersului copilului intre 1-2 ani

Daca cel mic nu a reusit performanta de a face primii pasi inainte de implinirea varstei de 1 an, la scurt timp dupa aniversare, te poate surprinde cu aceasta abilitate memorabila in dezvoltarea lui. Potrivit statisticilor, pana la varsta de 13 luni, 3 din 4 copii merg deja singuri, fara niciun fel de suport.

La scurt timp dupa ce reuseste sa-si tina echilibrul si sa faca primii pasi de unul singur, copilul va fi dornic sa apuce obiecte si jucarii aflate pe jos. In acest fel, isi exerseaza si abilitatile de a flexa sau indoi genunchii si de a-si mentine echilibrul in aceasta pozitie.

Dupa ce capata experienta in mersul de unul singur si prinde mai multa forta in manute si picioruse, copilul este dornic sa impinga jucarii sau obiecte pe care le intalneste in cale - carcuioare, fotolii, scaune. Prin aceasta indeletnicire, copilul isi lucreaza si intareste si mai mult musculatura corpului, importanta in stapanirea mersului si in dezvoltarea abilitatilor motrice grosiere de mai tarziu: sarit, catarare, urcare etc.

Incepand cu varsta de 16 luni, mersul copilului se imbunatateste considerabil si este apt chiar sa urce cateva trepte, tinandu-se de bara sau sprijinandu-se cu manutele in trepte, insa nu le poate cobori singur.

Pe la 18 luni, copilul danseaza pe melodiile preferate, semn nu doar ca reuseste sa stea singur in picioare si sa mearga, dar ca isi poate mentine echilibrul si coordona miscarile corpului in timpul dansului.

Pana la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor alearga deja, acesta fiind unul dintre semnele care arata ca stapaneste foarte bine mersul si ca trece la alt nivel in dezvoltarea fizica.

Copilul tau la ce varsta a facut primii pasi si cum si-a dezvoltat mersul? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare mers copii Primii pasi bebelusi Mers copii

Articole recomandate

Citeste si despre