Cand este un copil pregatit sa foloseasca un premergator? Ce avantaje are acesta?

/ / Modificat: 2024-03-19
Cand este un copil pregatit sa foloseasca un premergator? Ce avantaje are acesta?

 

Unele lucruri sunt dobandite de copii in mod natural, in timp ce altele necesita mai mult sau mai putin ajutor. Cum este insa cu mersul pe jos? Cat de repede va invata un copil sa paseasca singur si sa mearga fara ajutor? In acest caz, exista premergatorul, care il poate ajuta pe bebelus sa castige incredere in el pentru a deveni independent.

Primii pasi...spre primii pasi

A invata sa mergi este un proces pe termen lung, iar expertii sunt de acord ca nu este nevoie sa-l accelerezi. Pregatirile pentru aceasta incep atunci cand copilul, la varsta de cateva luni, isi indreapta si isi indoaie picioarele. Apoi, la aproximativ 9 luni, poate sta in picioare cateva secunde si poate incepe sa foloseasca un premergator copii.

Un copil sanatos se ridica cand picioarele si coloana vertebrala sunt pregatite. Dezvoltarea sistemului osos trebuie sa mearga mana in mana cu dezvoltarea sistemului motor. Una nu poate exista fara cealalta. La inceput, copilul se ridica singur pe mobila. Aceasta este o introducere naturala in mers. in acest fel, transfera greutatea pe pelvis si picioare, obisnuindu-le sa indeplineasca noi functii. Apoi se concentreaza pe a invata cum sa schimbe greutatea dintr-o parte in cealalta. 

A invata sa cada dureaza, de asemenea, cateva luni. La inceput, copilul cade ca un bustean de lemn, dar in timp, cu caderile ulterioare, devine din ce in ce mai priceput. 

Premergatorul – ce este?

Un premergator a fost creat pentru a ajuta copiii sa invete sa mearga. Acesta are o suprafata de sprijin larga, stabila, un scaun care se stabilizeaza si faciliteaza mentinerea unei pozitii drepte si semisezand, precum si roti pivotante, datorita carora copilul se poate deplasa fara prea multa greutate cu premergatorul pe o suprafata plana.

 In plus, in partea din fata exista o zona cu jucarii colorate, adesea cu sunete si lumini plasate pe ea, care atrag atentia copilului, si astfel acesta petrece mai mult timp acolo. Cel mai adesea, are o functie de reglare a inaltimii care este ajustata la varsta si greutatea corporala a copilului. 

Avantajele si dezavantajele unui premergator

Premergatoarele pentru copii au fost create pentru a usura viata parintilor. Acestea constau din:

  • un scaun moale conceput pentru a sustine corpul copilului intr-o pozitie verticala,

  • zona cu jucarii,

  • un cadru cu roti care faciliteaza miscarea micutului in mod independent pe propriile picioare.

Acesta este un accesoriu foarte util. Copilul are la indemana, jucarii, lumini si elemente de sunet atractive, astfel incat parintele nu trebuie sa-l insoteasca constant in activitatile sale. in plus, cadrul lat si masa protejeaza copilul de lovirea de margini si pereti ascutiti si de cadere. Nu e de mirare ca premergatorul este atat de agreat de parinti.

Totusi, premergatorul nu ar trebui sa fie utilizat pentru o perioada prea mare de timp sau mult prea devreme, cand corpul bebelusului nu este dezvoltat suficient. Cateva zeci de minute pe zi petrecute in premergator sunt suficiente. De asemenea, este important sa se aleaga un model usor, are nu suprasolicita articulatiile copilului care poate fi ajustat in functie de inaltimea acestuia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Premergator bebelusi Mers bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre