Laptele de crestere, suplimentul de care copilul tau are nevoie dupa 1 an

/ / Modificat: 2019-01-31
Laptele de crestere, suplimentul de care copilul tau are nevoie dupa 1 an

Laptele de crestere este o formula de lapte praf indicata pentru copiii care au depasit varsta de un an drept completare la hrana solida sau la laptele matern, in cazul celor care inca mai sug.

Iata ce trebuie sa stii despre caracteristicile lui, despre beneficii si despre cazurile in care este indicat.

La varsta de un an, copilul deja mananca aproape de toate. O dieta echilibrata la toddleri este suficienta pentru acoperirea nevoilor lor nutritive. Si totusi, pentru a te asigura ca micutul primeste tot ce are nevoie, ii poti da si lapte de crestere, care are un aport nutritional echilibrat si adaptat la nevoile copiilor intre 1 si 3 ani.

Laptele de crestere este facut din lapte de vaca, filtrat, degresat si imbogatit cu o serie de nutrienti care in mod natural nu se regasesc in el, cel putin nu in cantitati suficient de mari.

Daca inainte de varsta de un an bebelusii nu ar trebui sa primeasca lapte de vaca, potrivit Societatii Europene Pediatrice de gastroenterologie si nutritie infantila, dupa varsta de un an acest lucru se schimba. Organismul copilului este pregatit acum sa faca fata unui continut mai mare de proteine si saruri minerale, care sunt insa neadecvate pentru aparatul digestiv si renal al bebelusului.

In caz ca aveti dubii cu privire la calitatea laptelui de vaca, aveti la indemana laptele de crestere din comert, creat special pentru copii de peste 1 an. Laptele de crestere contine mai multe vitamine, mai mult fier si calciu decat laptele de vaca si este bogat in acizi grasi.

In aceasta etapa este important ca in alimentatia copilului sa se regaseasca nutrienti esentiali pentru dezvoltarea lui, precum vitamina D, fier, calciu si iod, totul dublat de un continut scazut de zaharuri si grasimi saturate.

Nu toate tipurile de lapte de creştere sunt la fel, asa ca este foarte important sa intelegeti valorile si recomandarile nutritionale, sa cititi etichetele si sa faceti comparatii inainte de a alege.

Alimentatia in primii ani de viata joaca un rol fundamental pentru dezvoltarea adecvata a micutilor. Laptele, matern sau formula, este foarte important in primele etape de crestere pentru ca este bogat in proteine, grasimi, vitamine si minerale. Asta pe langa aportul de calciu care este atat de important.

In momentul in care se incepe diversificarea alimentatiei este esential sa fim atenti ca micutul sa aiba o dieta echilibrata, variata si completa. Potrivit studiilor, copilul are nevoie zilnic de 2-3 portii de lactate si de 5 portii de fructe si verdeata, iar saptamanal trebuie sa aiba in alimentatie 3-4 portii de peste si 2-3 portii de legume si carne.

Cand acest lucru nu este posibil din diferite motive, micutul poate primi suplimentar lapte de crestere, pentru asigurarea necesarului de nutrienti esentiali precum calciu, fier, vitamina D sau Omega 3.

Beneficiile laptelui de crestere

  • Valoarea energetica este similara cu cea a laptelui de vaca. Laptele integral de vaca are aproximativ 60 kcal/100ml, deci un biberon va avea aproximativ 120 kcal. La 3 portii de lapte pe zi, copilul va primi 360 kcal, adica 36% din valoarea energetica zilnica recomandata pentru copiii de 1 an si 25% pentru copiii de 3 ani.
  • Continutul ridicat de Omega 3 DHA este fundamental pentru dezvoltarea creierului.
  • Fierul are un rol cheie in dezvoltarea cognitiva.
  • Calciul si vitamina D sunt nutrienti esentiali in cresterea si dezvoltarea oaselor.
  • Nu contine zahar adaugat, ci doar lactoza. Daca descoperiti o marca de lapte de crestere care are adaos de zahar, ar fi bine sa nu il cumparati.
  • Continutul de proteine este usor mai mic decat la laptele de vaca, asa cum recomanda specialistii.
  • Cantitatea de grasimi din laptele de crestere este similara cu cea din laptele de vaca, dar este o diferenta de profil lipidic. In laptele de crestere sunt mai putine grasimi saturate si mai multi acizi grasi esentiali, ceea ce il face sa fie asemanator cu laptele matern.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte Lapte alimentatie copii Lapte bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre