Lapte integral sau degresat pentru copii? Care este doza zilnica recomandata in functie de varsta

/ / Modificat: 2021-07-24
Lapte integral sau degresat pentru copii? Care este doza zilnica recomandata in functie de varsta

Laptele este unul dintre cele mai importante alimente care trebuie sa se regaseasca in dieta copiilor. Daca de la nastere si pana la sase luni laptele matern (sau formula) este alimentul cu care bebelusul se hraneste exclusiv, cantitatea de lapte se diminueaza pe masura ce copilul creste, insa nu ar trebui sa fie exclusa niciodata din alimentatie.

Dupa varsta de trei ani, copiii trebuie sa consume cateva portii de lactate pe zi, fie ca este vorba despre lapte, branza sau iaurt. Acestea asigura un necesar de proteine, dar si de probiotice si le dau energie celor mici.

Lapte integral sau degresat?

Este important ca laptele pe care il dam copiilor sa fie integral, pentru ca ei sa beneficieze de toate proteinele si vitaminele din el. Laptele degresat nu are aceleasi proprietati, iar prin degresare se pierd vitamine liposolubile precum A si D. Grasimile din lapte sunt saturate, adica grasimi sanatoase, benefice pentru sanatatea celor mici, spre deosebire de grasimile trans, care sunt de evitat atat in alimentatia copiilor, cat si a adultilor.

Ce facem daca cel mic are alergie sau intoleranta

Multi copii se nasc cu alergie sau intoleranta la proteina din lapte de vaca. Cele doua sunt diferite si se trateaza diferit, desi multa lume crede ca sunt sinonime. In cazul amandurora, exista variante alternative, cum ar fi laptele hidrolizat sau cel fara lactoza, astfel incat cei mici sa poata beneficia de acest aliment si sa nu fie complet exclus din dieta. Alergia de obicei dispare de la sine, pe masura ce copilul creste. Multi medici recomanda varianta imunizarii, adica sa oferim copiilor o cantitate mica de lapte, pentru ca organismul sa capete toleranta.

In cazul intolerantei, zaharul din lapte este cel care provoaca reactia adversa. Intoleranta se poate manifesta prin probleme de stomac, balonare si dureri. Aceasta poate aparea si la adulti, nu numai la copiii mici. Varianta alternativa ar fi sa oferim copilului lapte fara lactoza. De asemenea, trebuie mentionat ca intoleranta se manifesta in cazul consumului de lapte crud, nu si in cazul consumului de produse lactate.

Ce cantitate de lapte ar trebui sa consume copiii

Am stabilit deja ca laptele are nenumarate beneficii, insa este si o sursa de energie pentru cei mici. Consumat in exces, poate duce la crestere in greutate si la probleme precum obezitate infantila. In primii ani de viata, consumul optim ar fi de o jumatate de litru de lapte pe zi, urmand ca aceasta cantitate sa scada treptat, odata cu cresterea copiilor. Doua-trei portii de lactate pe zi sunt suficiente in cazul copiilor mai mari de trei ani, iar aici putem include si iaurtul, kefirul, branza de vaci etc. 

In cazul in care copilul practica sport de performanta si consuma mai multe calorii pe zi, puteti creste cantitatea de lapte. Nu uitati sa optati intotdeauna pentru lapte integral. Este de preferat sa dati copiilor o cantitate mai mica de lapte, dar sa fie integral, decat sa le dati lapte degresat in cantitate mai mare. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte Lapte alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre