Cum poti congela laptele matern si cat timp il poti tine in congelator?

/ / Modificat: 2022-10-30
Cum poti congela laptele matern si cat timp il poti tine in congelator?

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru primele etape ale vietii. Cu toate acestea, disponibilitatea sa nu este nelimitata. In plus, nu este intotdeauna posibil sa alaptezi sau sa produci lapte de fiecare data cand micutului ii este foame. In alte cazuri, mamele experiemnteaza lactatia inainte de nastere sau au o lactatie abundenta si nu vor sa arunce excesul. Din acest motiv, tot mai multe mamici recurg la conservarea laptelui prin congelare. 

Metode de conservare a laptelui matern

Exista mai multe metode posibile de conservare a laptelui matern. Iata cateva dintre acestea:

In frigider. Pastrat in frigider, in recipiente curate si sterilizate, laptele matern rezista intre 3 si 5 zile, cu conditia ca temperatura sa nu fie mai mare de 3-4 grade Celsius.

In congelator. Este cea mai utilizata meteoda de conservare a laptelui, deoarece acesta nu se strica si rezista pana la 6 luni. Cu toate acestea, odata ce este scos din congelator, trebuie consumat in termen de 24 de ore daca este pastrat la o temperatura mai mica de 4 grade, sau in maxim doua ore de la decongelare, daca este pastrat la temperatura camerei.

Modalitati de congelare

Cel mai bun mod de a congela laptele matern este sa folosesti pungi individuale. Acesta este cel mai practic mod, deoarece iti permite sa rationalizezi portiile, astfel incat sa scoti exact cat ai nevoie. In plus, poti scrie pe pungi data la care a fost colectat, pentru a sti pana cand este valabil. 

Cum decongelezi laptele matern

Decongelarea laptelui matern se poate face in doua felui:

1. Decongelarea in frigider

Prima metoda de decongelare a laptelui matern este sa il lasi la frigider timp de 12 ore. Cu toate acestea, odata ce este scos din frigider, trebuie consumat in termen de 2 ore. In caz contrar, se va strica.

2. Punerea acestuia intr-un recipient cu apa fierbinte

Aceasta metoda asigura decongelarea rapida a laptelui si chiar incalzirea lui la temperatura potrivita. Ai grija sa schimbi apa din cand in cand deoarece aceasta se raceste rapid. Foloseste laptele in cel mult doua ore.

FOTO: theexperiencedmama.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte Stocarea laptelui matern

Articole recomandate

Citeste si despre