Cum ii spui copilului tau ca va avea un fratior mai mic? Ghid pe varste

/ / Modificat: 2018-09-17
Cum ii spui copilului tau ca va avea un fratior mai mic? Ghid pe varste

Cand iti imaginezi ca ii spui primului tau nascut ca ai un bebelus in burtica si ca va deveni fratiorul cel mare, probabil ca iti vezi copilul debordand de bucurie, imbratisandu-te cu patos intr-un moment induiosator de familie.

Sigur, nu te astepti ca raspunsul sa fie "dar, de ce?", asa cum spun multi copii la auzul vestii ca va mai aparea un copil in familia lor.

Daca urmeaza sa iti anunti prichindelul ca va avea un fratior sau o surioara foarte curand, atunci iata cum sa faci acest lucru, in functie de varsta pe care o are, astfel incat copilul sa nu creada ca nu este de ajuns pentru tine si nici sa nu ii intorci intreaga lume cu susul in jos la vestea ca esti insarcinata.

Cum sa ii spui toddlerului tau ca esti insarcinata

Toddlerii pot fi foarte volatili, insa in cazul copiilor mici cu varste de pana la 4 ani este cel mai usor sa ii anunti marea veste, ca vor mai avea un fratior; copilul nu intelege ca noul bebelus despre care ii vorbesti in termini abstracti ar putea sa iti monopolizeze atentia, sau sa ii fure lui jucariile peste cateva luni, asa ca vestea nu este o problema majora pentru el, cel putin nu inca.

Atunci cand il anunti ca urmeaza sa apara un nou copil in familia voastra, fa acest lucru intru-un mod simplu si direct, explicandu-i ca bebelusul este la tine in burtica si ideal ar fi sa astepti pana cand deja sarcina este vizibila, ca sa ii poti arata.

Nu te astepta la intrebari prea complicate, sau prea multe, insa este bine sa ii explici cat de cat la ce trebuie sa se astepte. Poti sa ii cumperi o papusa si sa ii exemplifici pe ea diferite feluri in care te va putea ajuta atunci cand se naste fratiorul sau. Cu cat il pregatesti mai mult, cu atat mai bine.

Cum sa ii spui prescolarului ca esti insarcinata

Fiecare grup de varsta vine cu un set de provocari specific, insa in cazul prescolarilor ar putea fi in mod deosebit mai dificil sa le dai vestea ca vor deveni fratiori mai mari, pentru ca ei sunt deja obisnuiti sa fie doar ei cu tine, sa iti capteze intreaga atentie si desi sunt mai mari decat toddlerii, inca nu isi controleaza emotiile la fel de bine precum copiii cu varste mai mari.

Daca crezi ca prichindelul tau precolar va avea o multime de intrebari la aflarea vestii, nici nu stii ce te asteapta, asa ca pregateste-te pentru o avalansa.."cum cresc bebelusii?, cum vin pe lume?, cum ajung in burtica?, care va fi dormitorul lui?, se va juca cu jucariile mele?, este baiat sau este fetita?"

Raspunde cu sinceritate dar nu exagera cu detaliile si desi s-ar putea sa ti se para ca esti la interogatoriu, de fapt aveti o conversatie prin care iti poti invata prescolarul lucruri importante.

Considera-te avertizata, copilul tau ar putea fi entuziasmat la gandul ca va avea un frate astazi, iar maine s-ar putea sa fie suparat pentru ca nu ii convin schimbarile care se produc in viata sa, insa trebuie sa intelegi ca la varsta lui inca invata sa isi gestioneze sentimentele si tu nu poti decat sa il asiguri de dragostea ta, asa ca nu ii lasa impresia ca ceea ce simte este gresit.

Cum sa ii spui copilului tau de scoala ca vei avea un bebelus

Nu iti imagina ca pentru elevul de scoala vestea ca urmeaza sa fie frate mai mare va fi primita mai usor. Chiar daca este mai mare, este inca copil.

Este important sa nu incerci sa ii schimbi sentimentele, orica ar fi acestea, daca ti se pare ca nu este fericit la aflarea vestii, recunoaste-i sentimentele si intreaba-l ce il ingrijoreaza si ce poti face sa il faci sa se simta mai bine. Fiecare copil are griji diferite, unele obisnuite care privesc modul in care ii va schimba viata aparitia unui fratior si relatia pe care o are cu tine. ASigura-l ca ai suficienta dragoste pentru el si pentru bebelusul din burtica si include-l in planurile si pregatirile pe care le faci in asteptarea noului membru al familiei voastre.

Indiferent ce varsta are primul tau nascut, el are nevoie de tine, asa ca ajuta-l sa navigheze aceasta noua etapa din viata voastra cu dragoste si cu intelegere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frate mai mare Veste sarcina Anunt veste sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre