Copilul poate fi invatat cum sa fie un frate bun. Iata ce ai de facut

/ / Modificat: 2021-12-06
Copilul poate fi invatat cum sa fie un frate bun. Iata ce ai de facut

Dragostea dintre frati este un sentiment pe care nimic in lume nu ar trebui sa il poata distruge. Atasamentul dintre frati este poate ceva mai trainic si decat legatura copil - parinte. Fratii sunt prieteni, parteneri de joaca, complici la prostioare, indiferent de varsta, complici la surprizele facute parintilor. Si totusi a fi un frate bun sau o sora buna se invata; iar rolul parintilor este unul foarte important.

Oricine a vazut doi frati certandu-se pe o jucarie, pe o prajitura sau chiar pe parinti. Nu inseamna ca nu se iubesc, ci ca nu stiu cum sa si-o arate. Cum poate invata un copil sa fie bun cu fratele sau cu sora sa? In primul rand cu ajutorul parintilor.

Cum iti inveti copilul sa fie un frate bun

Pentru a fi un liant intre doi sau mai multi frati, ca parinte, trebuie sa fii in primul rand prezent langa ei. Trebuie sa te asiguri ca se inteleg, ca se iubesc si ca se respecta, iar asta vei obtine daca ii tratezi pe toti la fel, daca mijlocesti o interactiune pozitiva intre ei, daca regulile sunt aceleasi pentru toata lumea si daca ii inveti sa isi gestioneze emotiile, mai ales pe cei mai mici.

Este normal ca intre frati sa apara conflicte

Nu te teme ca atunci cand copiii se cearta nu se iubesc asa cum ar trebui sa se iubeasca fratii. Conflictele sunt inevitabile, dar diferenta o face felul in care ele sunt gestionate de parinti.

Lipsa de atentie pentru unul sau pentru altul, lipsa dovezilor de afectiune, lipsa unei comunicari emotionale, tendinta de a favoriza un copil in detrimentul celuilalt - toate sunt premise pentru probleme serioase intre frati. Invata sa ii asculti pe fiecare in parte, nu il nedreptati pe niciunul dintre ei pentru ca este mai mare sau mai mic.

"Constructia" unui frate bun incepe de cand cel mic este deja pe drum

Multi copii isi doresc fratiori sau surioare mai mici, insa cand acest lucru este pe cale sa se intample, universul lor este zdruncinat intr-o oarecare masura. Din regele casei, se va simti, dintr-o data, dat la o parte, chiar daca voi, parintii, nu o veti face. Tocmai pentru ca stie ca un alt copil se va bucura de tot ceea ce pana acum beneficia doar el va incepe sa aiba nevoie de si mai mare atentie, de si mai multe dovezi de afectiune, de si mai multa conectare emotionala. Il poti ajuta, insa, sa inteleaga ca venirea pe lume a fratelui mai mic nu il va trece pe el in plan secund, ci ca va trebui sa invete sa accepte ca de acum vor fi doi copii in casa.

Implica-l in lucruri care au legatura cu ce mai mic membru al familiei, intreaba-l cum se simte in postura de frate mai mare, incearca sa afli totul despre eventualele temeri pe care le are.

Explica-i ce inseamna sa fie un bebelus in casa si ca va avea nevoie de mai multa grija, pentru ca este mic si depinde de voi; spune-i ca un copil mic nu este o jucarie si ca va trebui sa aiba rabdare pana cand el va creste.

Arata-i ce avantaje va avea ca frate mai mare si fa-l sa se simta important trasandu-i cateva responsabilitati conforme cu varsta sa.

Implica-l in decorarea camerei bebelusului, cere-i parerea, algeti impreuna hainute pentru cel mic si da-i sansa sa spuna cum ar vrea sa se numeasca fratiorul sau surioara sa.

Desi bebelusul iti va ocupa foarte mult timp, nu neglija niciodata copilul mai mare, pentru ca, mai mult ca niciodata, are nevoie sa se simta iubit.

Nu ii spune niciodata ca "trebuie" sa fie intr-un fel sau altul, ci recunoaste-i capacitatea de a fi asa cum te astepti. Nu ii spune "trebuie sa fii un frate bun", ci "stiu ca poti fi un frate bun"; la fel, nu "trebuie sa intelegi ca nu il poti tine in brate", ci "esti un copil intelegator, care stie ca bebelusul este prea greu de tinut in brate deocamdata"; nici nu "trebuie sa iti imparti jucariile cu fratele tau", ci "stiu ca esti bun si responsabil si vei imparti jucariile cu fratiorul tau".

In rest, trebuie doar sa va inconjurati copiii cu dragoste, sa petreceti timp de calitate in familie si totul va veni de la sine.

FOTO: Freepik.com

Taguri Frate mai mare

Articole recomandate

Citeste si despre