Cum pregatesti copilul cel mare pentru venirea pe lume a unui bebelus. Ponturi care fac trecerea mai usoara

/ / Modificat: 2023-10-02
Cum pregatesti copilul cel mare pentru venirea pe lume a unui bebelus. Ponturi care fac trecerea mai usoara

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil nu este deloc un moment usor pentru o familie. Dincolo de toate provocarile, cea mai mare dintre ele ramane gestionarea situatiei care il priveste pe primul copil. Indiferent ce varsta ar avea acesta, intervine automat gelozia, iar parintilor le poate fi foarte greu sa gestioneze situatia cu doi copii si sa il faca pe cel mare sa-si iubeasca fratele.

Exista insa cateva trucuri care pot face tranzitia mai usoara si care ajuta la instalarea dragostei dintre frati. In acest fel, cel mare se va simti implicat, nu dat la o parte, chiar daca trebuie sa imparta timpul si atentia ta cu bebelusul.

Invata-l pe copilul cel mare sa aiba rabdare. Poti exersa acest lucru inca dinainte sa se nasca bebelusul. Atunci cand copilul vrea ceva de la tine, roaga-l sa astepte putin. Va fi de mare ajutor atunci cand vei fi ocupata cu cel mic.

Vizitati prieteni care au doi copii. In acest fel, copilul cel mare va observa dinamica din familie si va sti la ce sa se astepta atunci cand se va naste fratiorul sau surioara lui.

Arata-i poze si filmari cu el de cand era bebelus. Povesteste-i despre acea perioada, avand grija sa mentionezi ca era dependent de tine, ca avea nevoie de grija ta, asa cum va fi si fratiorul lui.

Invata-l sa imparta. Lectia generozitatii poate fi dificila pentru multi copii, insa este necesara, mai ales dupa ce in familie mai apare inca un copil. Poti incepe sa lucrezi la asta cu mult timp inainte ca al tau copil sa fie nevoit sa isi imparta jucariile cu fratele mai mic.

Fa-ti timp pentru el. Chiar daca esti ocupata cu bebelusul, gaseste timp pe care sa il petrecit doar cu copilul cel mare, din cand in cand. El are nevoie sa ii reconfirmi statutul si sa nu se simta mereu pus pe locul al doilea.

Implica-l in cresterea bebelusului. Copiii se simt importanti atunci cand sunt utili. Creeaza o poveste in care el este eroul principal si este ajutorul tau in cresterea bebelusului. Roaga-l sa-ti aduca un scutec nou atunci cand il schimbi pe cel mic, sa iti aduca hainute din dulap, iar el va fi entuziasmat sa te ajute.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frate mai mare Bebelus Nou nascut

Articole recomandate

Citeste si despre