Semnal de alarma pentru parinti: De ce nu ar trebui sa tipi niciodata la copilul tau

/ / Modificat: 2018-09-20
Semnal de alarma pentru parinti: De ce nu ar trebui sa tipi niciodata la copilul tau

Ca parinte, este imposibil sa iti tii emotiile sub control permanent; copiii au puteri supranaturale si stiu exact ce sa faca pentru a te impinge spre limita frustrarii, asa ca nu este de mirare ca oricat echilibru ai avea, mai devreme sau mai tarziu tot vei tipa cat te tin plamanii la cel mic.

Nu esti nici prima si nici ultima care face asta, iar sentimentele de frustrare care te incearca sunt perfect normale si obisnuite in astfel de cazuri; daca imediat dupa ce ai rabufnit ai mustrari de constiinta si vrei sa stii cat de afectat emotional si psihic este copilul din cauza exploziei tale, iata ce trebuie sa stii despre tipatul la copil.

De ce tipa parintii la copii?

Cel mai simplu raspuns la aceasta intrebare este pentru ca parintii se simt coplesiti si suparati, ceea ce ii face sa ridice vocea; din pacate tipatul nu rezolva problemele. Poate ca il va face pe cel mic sa taca si sa te asculte pe termen scurt, insa nu vei reusi in acest fel sa ii corectezi comportamentul sau atitudinea. Prin urmare, atunci cand tipi la copil, nu faci decat sa ii insufli teama, in loc sa il ajuti sa inteleaga ca actiunile sale au consecinte. Copilul are nevoie de parintii sai pentru a putea invata; daca furia este asociata cu agresiunea verbala, asa cum este tipatul, atunci cel mic va intelege ca este “normal” sa se intample asa, iar comportamentul sau va reflecta acest lucru.

Efectele tipatului asupra copilului

Daca cineva a tipat vreodata la tine, atunci stii deja ca o voce ridicata nu face neaparat mesajul sa fie mai clar. Copilul tau nu este diferit de tine, daca tipi la el nu faci decat sa il indepartezi si sa il educi mai greu, deoarece de fiecare data cand ridici vocea la el, receptivitatea lui la ceea ce vrei sa ii transmiti scade.

Cercetari recente au dezvaluit, deloc surprinzator, ca tipatul ii face pe copii sa fie mai agresivi atat fizic cat si verbal. Tipatul in general, indiferent de context, reprezinta o expresie a furiei si este normal sa il sperie pe cel mic si sa il faca sa se simta nesigur pe el. La polul opus, calmitatea il face pe copil sa se simta iubit si acceptat, in ciuda unui comportament nepotrivit. Nu numai ca tipatul la copil il afecteaza in plan emotional, dar atunci cand tipi reprosuri sau insulte, abuzezi emotional propriul tau copil si ii cauzezi pe termen lung anxietate.

Mai mult decat atat, copiii care au fost supusi tipatului constant din partea parintilor s-au dezvoltat in adulti carora le lipseste increderea de sine si care sunt la randul lor agresivi verbal cu familia si cei din jurul lor. Nu in ultimul rand, unii dintre copii care sunt supusi agresiunilor verbale in familie sunt o tinta usoara a marginalizarii si fenomenului de bullying la scoala si asta pentru ca respectul si increderea de sine sunt deja stirbite sau lipsesc cu desavarsire, facandu-i vulnerabili in fata agresorului.

Ce sa faci in loc sa tipi…

Copilul care are o legatura emotionala puternica cu parintele sau este mai usor de disciplinat, asa ca nu il indeparta de tine tipand la el; daca copilul se simte in siguranta si iubit neconditionat atunci va fi mai receptiv dialogului si va asculta de ceea ce ii spui inainte ca conflictul sa escaladeze intr-o partida de tipete.

Cateva din lucrurile pe care le poti face in loc sa tipi, care te vor ajuta sa iti disciplinezi pozitiv micutul, includ:

1. Ia o pauza - inainte de a te infierbanta si a incepe sa ridici vocea, indeparteaza-te cateva minute de zona de conflict, respira adanc si reanalizeaza situatia pentru a te calma.

2. Vorbeste despre ce simti si incurajeaza-ti copilul sa faca acelasi lucru, indiferent ca simte suparare, furie, bucurie sau frustrare; doar asa il poti ajuta sa dezvolte o atitudine respectuoasa fata de ceilalti

3. Vorbeste calm dar ferm cu cel mic ori de cate ori face ceva gresit, astfel incat sa nu ii ranesti deminitatea insa sa il faci sa inteleaga canu tolerezi un anumit tip de comportament.

4. Implementeaza consecintele, insa nu il ameninta – pedepsele si amenintarile nu fac decat sa exacerbeze sentimentele de suparare, furie sau resentimentele si pe termen lung il vor impiedica pe cel mic sa devina disciplinat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Tipat la copii Violenta asupra copiilor Violenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre