Moduri inedite prin care ii poti invata pe copii importanta igienei dentare

/ / Modificat: 2023-12-06
Moduri inedite prin care ii poti invata pe copii importanta igienei dentare

Nu stii cum sa-ti motivezi micutul sa aiba grija de dintii lui? Descopera cateva experimente usoare care ii invata pe copii importanta igienei dentare.

Observarea transformarilor pe care le sufera elementele trezeste curiozitatea copiilor si le ofera noi cunostinte. De aceea, experimentele simple sunt o optiune amuzanta si inedita care ii ajuta pe copii sa inteleaga importanta ingrijirii orale si rolul igienei dentare.

1. Experiment cu oua si otet

Cojile de ou au asemanari cu smaltul dentar: ambele reactioneaza in mod similar la acizi si fluor. Din acest motiv, ouale sunt ingredientele principale atunci cand vine vorba de experimente simple de igiena dentara pentru copii.

Ce trebuie sa faci:

Da-i copilului un ou fiert si intreaba-l la ce crede ca serveste coaja. Explica-i ca aceasta parte tare protejeaza interiorul oului, la fel cum smaltul protejeaza dintii.

Pune unul dintre oua intr-un recipient cu doua treimi de otet si observi ce se intampla pe masura ce trece timpul. Periaza celalalt ou cu pasta de dinti cu fluor si lasa-l sa stea timp de 2-4 zile. Apoi clateste pasta de dinti si scufunda-l intr-un castron cu otet, in acelasi mod in care ai procedat cu oul fara pasta. Dupa cateva zile, scoate ouale din recipient si analizeaza ce s-a intamplat. Roaga copilul sa observe cum coaja oului simplu este moale si slaba. Pe de alta parte, coaja cu pasta a rezistat mai bine efectului otetului.

2. Oua si sifon

Aceasta este o alta varianta a experimentelor copiilor care folosesc oua. In acest caz, scopul este de a testa efectul anumitor bauturi, cum ar fi sucurile si bauturile racoritoare, asupra dintilor.

Pregateste urmatoarele materiale:

  • Periuta de dinti
  • Sticle transparente
  • Pasta de dinti care contine fluor
  • Bauturi racoritoare, sucuri de diferite arome, apa, lapte
  • Oua fierte, de preferinta cu coaja alba.

Incepe prin a umple borcanele cu fiecare dintre lichidele pe care le vei folosi: unul cu apa, unul cu suc, unul cu cola, unul cu lapte. Apoi, pune in fiecare cate un ou fiert tare si lasa-le sa stea peste noapte.

A doua zi, arunca lichidele si puneti copilul sa examineze ouale si sa le compare. Analizeaza diferitele efecte ale bauturilor asupra smaltului dentar: priviti textura cojii, deteriorarea si colorarea acesteia. Poti ajunge la concluzia ca apa si laptele sunt cele mai inofensive.

Apoi, intreaba copilul ce poti face pentru a indeparta petele. Toarna putina pasta de dinti pe periuta de dinti si lasa copilul sa indeparteze pigmentatiile de pe ou. Subliniaza importanta curatarii dintilor pentru a indeparta reziduurile alimentare.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena copii Igiena dentara copii Educare copii

Articole recomandate

Citeste si despre