Ce poti sa faci cand apare gelozia intre frati?

/ / Modificat: 2017-12-13
Ce poti sa faci cand apare gelozia intre frati?

Un nou membru si-a facut aparitia in familia voastra, dar oricat ti-ai dori ca fratele cel mare sa inteleaga noua situatie, acest lucru nu se intampla. Nu intelegi de unde provin aceste izbucniri de gelozie si agresivitate ale intaiului nascut. Daca te afli in aceasta situatie, vezi mai jos cum ai putea evita gelozia intre frati.

Daca micutul tau, care tocmai a devenit fratele mai mare, este gelos pe bebelus, ar trebui sa te gandesti la modul in care l-ai pregatit pentru venirea unui frate mai mic. I-ai alimentat bucuria, vorbindu-i despre cum se va juca impreuna cu fratele sau mai mic? Despre cum se vor juca fotbal si cum vor face castele din cuburi? Daca acestea au fost principalele subiecte ale conversatiilor voastre, intaiul nascut se poate simti confuz si inselat. El se astepta sa se joace cu fratiorul. Ar fi trebuit sa fie distractie - in schimb exista reguli pentru liniste in casa si un bebelus care plange, in imposibilitatea de a se juca.

Solutia este o conversatie onesta. Explica-i ca situatia actuala se va schimba in curand si, intr-un an sau doi, se vor putea juca impreuna. Arata-i cum se dezvolta bebelusul. De asemenea, sugereaza-i sa aiba grija de bebelus. Inca nu va fi distractiv, dar este abia prima interactiune.

Cum sa faci sa nu se simta neglijat?

Gelozia pentru fratele mai mic poate aparea chiar daca l-ai pregatit ca la carte pe cel mare pentru venirea unui nou membru in familie. E posibil sa-si doreasca sa faca aceleasi lucruri pe care le face si bebelusul, va incerca sa atraga atentia parintilor asupra persoanei sale - chiar daca face ceva gresit. In cele din urma, intaiul nascut poate simti aversiune fata de celalalt copil - la urma urmei, bebelusul este responsabil pentru lipsa de timp a parintilor.

Daca observi ca episoadele de gelozie devin prea numeroase, incearca sa ii dedici mai mult timp celui mare. Roaga un alt membru al familiei sa mearga cu cel mic la plimbare si petrece un timp cu cel mare, doar voi doi. Poate ca are nevoie doar de tine.

De asemenea, reaminteste-i ce simti pentru el. Nu incerca sa-i evidentiezi calitatile numai pe baza comportamentului fata de bebelus - in loc sa-i spui "Esti atat de mare, te-ai descurcat sa-i tii biberonul fratelui tau", mai degraba lauda-i castelul, pe care l-a facut din cuburi.

Pana mai ieri planificai ziua in asa fel incat unicul tau copil sa poata participa la tot. Acum, insa, anumite lucruri sunt inaccesibile pentru el - dar posibile pentru un frate mai mic – lucru ce poate provoca gelozia intaiului nascut. Copilul tau prescolar, care te observa in timp ce alaptezi, se poate simti nedreptatit si sa creada ca iubita lui mama il trateaza diferit. In aceasta situatie, trebuie sa-ti ajuti copilul sa aiba o imagine obiectiva a ceea ce se intampla in jurul lui. Daca intaiul nascut face o criza, deoarece vrea sa fie alaptat, intreba-l daca este pregatit sa renunte la inghetata, la ciocolata, la sucuri si la tot ce va vine in minte - deoarece bebelusii nu mananca asa ceva. Subliniaza-i cat de minunat este sa ai un copil care, din fericire, poate manca si altceva in afara de lapte.

Atentie la schimbarile de comportament ale intaiului nascut!

Cand copilul cel mare este gelos pe fratele sau mai mic, poti observa cateva schimbari in comportament, care te pot ingrijora. Iata schimbarile care apar cel mai adesea:

1. Cel mare isi musca sau bate fratele mai mic

Te duci pana la bucatarie, iar cand te intorci il gasesti pe cel mic plangand. Observi ca pe mana are urma unei muscaturi. Toate indiciile arata ca o mica gelozie intre frati este cauza. In aceasta situatie, este extrem de important sa ramai calma. Stim ca este destul de dificil sa faci acest lucru, mai ales cand nivelul furiei ajunge la culme.

Dar aminteste-ti ca o izbucnire doar va agrava situatia - prescolarul tau va simti o aversiune si mai mare fata de fratele sau sora sa. Trebuie sa vorbesti cu copilul tau. Explica-i de ce este un lucru rau sa-si muste sau sa-si bata fratele si roaga-l sa-si ceara scuze mezinului.

2. Smulgerea jucariilor

Este manifestarea puterii si avantajului celui mare fata de fratele mai mic. Din pacate, copilul tau nu se poate comporta asa - trebuie sa reactionezi la orice incident care implica smulgerea jucariei din mainile mezinului. In mod similar cu situatia anterioara, cel mai important este sa explicam prescolarului motivul pentru care anumite lucruri sunt inacceptabile.

3. Oferirea unor obiecte periculoase fratelui mai mic

Sa zicem, de exemplu - un set de tacamuri. Acum nu poti fi sigura ca cel mare a facut-o special. Copiii in varsta de 3-4 ani au dreptul sa nu stie ca bebelusii nu se joaca cu furculitele si nu mananca jeleuri. Solutia este sa vorbesti cu el calm si sa stabiliti reguli clare legat de ceea ce este absolut interzis sa faca.

Desi inceputul pare sa fie foarte dificil, aminteste-ti ca numai consecventa ta in modul de a actiona va facilita foarte mult legatura dintre copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gelozie copii Certuri frati Comportamente frati Frate mai mare

Articole recomandate

Citeste si despre