10 greseli ale parintilor care provoaca gelozie la copii

/ / Modificat: 2019-04-04
10 greseli ale parintilor care provoaca gelozie la copii

Gelozia este un sentiment universal, inevitabil si mai ales natural in copilarie si este produsul fricii de a pierde dragostea, afectiunea si atentia parintilor. In general ea apare la copii atunci cand in familie apare un frate sau o sora mai mic/a.

Gelozia modifica simtitor comportamentul copiilor deoarece ei chiar sufera. Ca parinti trebuie sa fim constienti de existenta ei si sa evitam sa generam temeri, sa acuzam copilul care este gelos sau sa adoptam atitudini care pot croniciza aceasta gelozie care cauzeaza batai de cap pentru toata familia.

Cand in familie apare un copil nou este inevitabil ca cel mai mare sa experimenteze accese de gelozie, dar ca parinti putem face mai multe lucruri care sa o faca sa dispara dupa un timp. Sau macar putem sa nu facem greseli care sa o sporeasca.

Mai jos iti lasam o lista cu cele mai frecvente greseli comise de parinti, care provoaca gelozie la copii.

1. Venirea pe lume a unui alt copil ii face adesea pe parinti sa nu mai aiba rabdare si sa nu mai tolereze anumite comportamente ale copilului mai mare. Practic, uitam ca el, desi a devenit frate sau sora mai mare, este inca mic si are nevoie de noi la fel, daca nu chiar mai mult decat inainte.

Cand in familie apare un fratior sau o surioara, copilul mai mare ar putea inregistra un regres la anumite capitole. De exemplu, ar putea incepe sa ude din nou patul, desi nu o mai facea de ceva timp. Ca parinti trebuie sa fim rabdatoriu si intelegatori pentru ca este o etapa care va trece cu putin ajutor din partea noastra.

2. Parintii devin mai exigenti si uneori au asteptari nerealiste de la copilul mai mare, uitand, din nou, ca este vorba tot de un copil. Sa tratezi primul copil ca si cum ar fi crescut brusc si sa presupui ca el trebuie sa se comporte diferit odata ce a devenit frate mai mare este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face ca parinte.

Ii cerem mereu sa se poarte mai frumos, sa aiba grija de fratiorul sau de surioara lui, sa-l iubeasca neconditionat din prima clipa in care il vede, sa imparta totul cu el, sa se gandeasca mereu la el. Asa ceva nu se intampla de pe o zi pe alta si este nevoie de rabdare si de exercitiu. Sentimentele pozitive se construiesc, in timp ce cele negative, cum este gelozia, apar chiar peste noapte.

3. Nu ii dai voie copilului mai mare sa ia parte la ceea ce faci cu cel mic si ii impui sa stea la distanta. Toti copiii vor sa "colaboreze" cu parintii cand in familie mai apare un copil. Daca il lasi sa o faca se va simti important si isi va lua in serios rolul de frate mai mare.

Daca nu o faci, se va simti dat la o parte, marginalizat sau chiar exclus din familie. Lasa-ti copilul mai mare sa participe activ la baia bebelusului, sa-i cante, sa-l alinte, sa-l consoleze atunci cand plange.

Acestea sun sarcini care il vor face sa creada ca are un rol special in viata mezinului, il vor face sa se simta important si special, ii iva stimula respectul de sine si va reduce sentimentul ca mami si tati il iubesc de acum mai mult pe bebelus. Ca sa nu mai vorbim de legatura care se creeaza intre ei…

4. Ii subliniezi mereu greselile sau te comporti ca si cum tot ce ar face este rau. Poate e adevarat partial, dar nu uita sa subliniezi si lucrurile bune pe care le face. Nu uita ca este si el tot copil si ca are dreptul sa mai si greseasca.

5. Daca il certi in permanenta dupa ce se naste fratele sau mai mic, ii vei provoca o multime de frustrari si toate acestea se vor reflecta in comportamentul si sentimentele lui.

6. In agitatia provocata de cele mai multe ori de venirea pe lume a unui nou membru al familiei uitam sa ii spunem si sa ii aratam copilului mai mare ca il iubim. El are nevoie sa se simta inteles, protejat, iubit si sa fie asigurat ca nu va pierde din dragostea parintilor.

7. Te plangi mereu de comportamentul copilului mai mare in fata altora? Gresit! Desi s-ar putea sa crezi ca nu e atent la ce vorbesti sau ca nu te aude, el intelege tot si nu se simte deloc bine cand e criticat.

8. Intervii mereu in favoarea fratelui mai mic atunci cand amandoi sunt suficient de mari pentru a intra in acele conflicte inevitabile.

9. Incepi sa-l compari mereu cu alti copii sau cu fratele sau. Asta se intampla pana la urma tuturor, insa daca faci comparatiile intr-un registru in care el s-ar putea simti neapreciat, ii vei provoca suferinta si va deveni gelos pe cei cu care este comparat.

10. Lauzi mereu tot ce face mezinul familiei. Este inevitabil sa ne concentram mai mult pe cel mai mic membru al familiei, insa este important sa nu-l facem pe cel mai mare sa se simta subapreciat si nebagat in seama.

Daca un copil care este deja gelos observa ca, orice ar face cel mic, este mereu laudat sentimentele lui negative se vor adanci. Calea cea mai buna in acest caz este sa incercam sa evidentiem toate lucrurile bune facute de copiii nostri, in egala masura, altfel cel mare va simti ca nu mai beneficiaza deloc de atentia ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli Greseli parinti Gelozie copii Gelozie frati

Articole recomandate

Citeste si despre