Greseli pe care niciun parinte nu trebuie sa le faca cand curata urechile copiilor

/ / Modificat: 2022-09-18
Greseli pe care niciun parinte nu trebuie sa le faca cand curata urechile copiilor

Cerumenul, adesea numit ceară de ureche, este o substanță produsă în mod natural în urechile umane. Proaspetele mamici se pot întreba adesea dacă este necesara curatarea urechilor și cum se curăță ceara la bebeluși.

Ceara de urechi este importantă și, prin urmare, nu este necesar să o îndepărtați. Cu toate acestea, ceara de ureche groasă și întărită poate provoca dureri de ureche. Este necesar să consultați medicul pediatru sau un specialist ORL in aceste cazuri. 

De ce au bebelușii ceară de urechi?

Ceara de ureche este produsă în mod natural de canalul auditiv extern, care se află între lobul urechii și timpanul urechii medii. Poate părea un deșeu biologic inutil, dar are utilizările sale, cum ar fi:

  • Impermeabilizează canalul auditiv
  • Acționează ca o capcană lipicioasă pentru praf și insecte
  • Lubrifiază canalul urechii pentru a preveni iritațiile
  • Ceara de urechi este formată din compuși care au proprietăți antibacteriene și antifungice
  • Ceara de urechi este produsă numai în partea exterioară ⅔ a canalului auditiv

Ar trebui să cureți regulat ceara din urechea bebelușului?

Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu curățați ceara din urechea bebelușului acasă folosind un bețișor de bumbac sau picături pentru ureche. Chiar și medicii recomandă ca, dacă ceara de ureche nu provoacă durere sau nu blochează canalul auditiv, să fie lăsată în pace.

Trebuie să curățați doar urechea exterioară folosind o cârpă moale înmuiată în apă caldă. Treceți cârpa în jurul marginilor urechii externe și evitați tehnicile de curățare a urechii, cum ar fi spălarea urechii, turnarea de peroxid de hidrogen, ulei mineral etc. în canalul auditiv. Acestea ar putea complica afecțiunea.

Cu toate acestea, uneori ar putea exista o producție excesivă de ceară de ureche la bebeluși, care ar putea duce la blocarea canalului auditiv, provocând durere.

Ce cauzează acumularea de ceară de urechi la bebeluși?

Nu există un singur motiv pentru acumularea de ceară de ureche la bebeluși. Cu toate acestea, următoarele sunt câteva cauze comune ale complicațiilor cauzate de ceara de ureche în rândul sugarilor:

Excesul de secreție de ceară de ureche: La aproximativ 5% dintre copii, există o secreție excesivă de ceară de ureche, ceea ce poate provoca o acumulare de ceară mai mare decât de obicei.

Împingerea obiectelor în canalul auditiv: Introducerea de obiecte în canalul auditiv al bebelușului împinge cerumenul mai adânc.

Introducerea repetată a degetului în canalul urechii: Canalul auditiv al unui bebeluș este îngust și mic. Introducerea frecventă a unui deget în interiorul acestuia ar putea împacheta ceara din interiorul acestuia. Prin urmare, nu folosiți niciodată degetul pentru a curăța urechea bebelușului și descurajați-l pe copil să își bage degetul în ureche.

Utilizarea prelungită a aparatelor auditive sau a dopurilor de urechi: Aparatele auditive și dopurile de urechi blochează intrarea în canalul auditiv, ceea ce împiedică ceara să se desprindă. Dacă bebelușul poartă un aparat auditiv sau dopuri pentru urechi timp de mai multe ore într-o zi, atunci ar putea fi expus riscului de a dezvolta ceară întărită în ureche.

Utilizarea de tampoane de bumbac: Tampoanele de bumbac, numite și bețișoare de bumbac, vârfuri de bumbac sau bețișoare Q, nu sunt ideale pentru îndepărtarea cerumenului, iar experții medicali recomandă să nu le folosiți. Un bețișor de bumbac poate împinge cerumenul adânc în canalul auditiv, ceea ce face ca acesta să rămână blocat și să provoace iritarea canalului auditiv în sine.

Secreția de cerumen poate părea un lucru banal, dar ar putea provoca disconfort și durere la sugari și copii mici, care pot prezenta apoi anumite simptome.

Care sunt simptomele acumulării excesului de ceară de urechi la bebeluși?

Bebelușii mai mari și copiii mici pot arăta spre urechea lor pentru a indica faptul că ceva nu este în regulă cu ea. Ceara de urechi se poate întări și poate provoca senzația că ceva este blocat în interiorul canalului auditiv.

Impactul cerumenului poate obstrucționa canalul auditiv, provocând dificultăți de auz.

În cazul în care acumularea de ceară este foarte severă, este posibil să vedeți chiar și o bucată de ceară întărită ieșind din canalul auditiv al copilului.

Simptomele severe ale acumulării de ceară de ureche includ durere, agitație și, uneori, chiar amețeli.

Duceți copilul la un medic dacă oricare dintre aceste simptome sunt evidente. Excesul de ceară întărită poate crește presiunea asupra timpanului, provocând complicații suplimentare.

Ceara de urechi poate cauza probleme la bebeluși?

Da, dar numai atunci când se întărește și se impactează. Ceara de ureche se deplasează treptat către deschiderea urechii și se elimină în cantități mici. În unele cazuri, ceara de ureche întărită care se depune prea adânc în canalul auditiv poate crea probleme pentru bebeluș. Aceste probleme ar putea fi:

  • Mâncărimi
  • Durere de ureche
  • Auz slab
  • Tinitus

Îndepărtarea promptă a cerumenului excesiv din urechea copilului este esențială pentru a evita aceste probleme. Cu toate acestea, trebuie să fie efectuată de către un specialist medical sau de asistență medicală care a fost instruit corespunzător pentru aceasta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli parinti Curatare ceara urechi copii

Articole recomandate

Citeste si despre