Sapte greseli ale parintilor care ii transforma pe copii in adulti neadaptati si nefericiti

/ / Modificat: 2023-09-01
Sapte greseli ale parintilor care ii transforma pe copii in adulti neadaptati si nefericiti

Toti ne dorim copii fericiti, sanatosi si echilibrati din punct de vedere psihic si emotional. Comportamentul parintilor are un rol esential in dezvoltarea copiilor, iar multe dintre lucrurile pe care ei le vor face in viitor au legatura cu comportamentul nostru fata de ei in copilarie.

Din dorinta de a-i proteja, din nestiinta sau pur si simplu pentru ca nu isi dau seama de impactul anumitor actiuni, parintii fac uneori greseli care au ecou pe termen lung in dezvoltarea copiilor. Desi ei cred ca ii protejeaza, ce fac de fapt este sa le puna bete in roate si sa ii impiedice sa fie fericiti pe viitor. Iata cateva lucruri pe care multi parinti le fac si care ii afecteaza pe copii!

Nu ii lasam pe copii sa greseasca

Cei mici au nevoie de greseli, de esecuri si de provocari pentru a creste si a se dezvolta. Daca noi suntem prea protectori cu ei si nu ii lasam sa ia decizii pe cont propriu, sa rezolve probleme si sa infrunte situatii neplacute, ei nu vor sti nici la maturitate cum sa abordeze astfel de situatii.

Facem proiectii asupra lor

Visurile si idealurile noastre nu ar trebui sa fie indeplinite de copii. Multi parinti fac greseala de a pune planurile lor marete pe umerii copiilor. Nu ar trebui sa uitam ca ei sunt indivizi separati, care au viata lor si visurile lor. Noi, in calitate de parinti, ar trebui sa le aratam sprijin neconditionat, nu sa ii ghidam in directia in care ne dorim noi.

Ii rasfatam prea mult

Poate ca nu pare nimic rau in faptul ca ii faci copilului toate poftele, ca ii cumperi tot ce isi doreste si nu spui niciodata „nu”. In realitate, oferindu-le tot ce isi doresc le creeaza un standard gresit despre lume si viata. Atunci cand nu vor mai obtine atat de usor lucrurile pe care le vor, se vor simti frustrati.

Incalcam prea usor regulile

Atunci cand facem prea multe exceptii si ne lasam induplecati de rugamintile copiilor, ei vor deveni confuzi. O regula odata stabilita trebuie sa fie respectata. In caz contrar, parintele isi pierde autoritatea, iar copilul isi pierde increderea in el. Un parinte prea maleabil nu mai este vazut de copil drept un lider.

Oferim un exemplu gresit

Ceea ce spunem si ceea ce facem in calitate de parinti ar trebui sa fie in deplina concordanta. Copiii invata mult imitand comportamentul nostru. Daca noi le spunem ca nu este in regula sa jigneasca, dar ne aud folosind cuvinte urate intr-o conversatie cu cineva, vor prealua si ei acel comportament.

Nu luam in serios dificultatile lor

Cand copiii au probleme de invatare, ne grabim uneori sa punem etichete si sa criticam. In loc sa le spunem copiilor ca sunt lenesi, ca ar trebui sa exerseze mai mult sau ca nu se straduiesc suficient, ar trebui sa luam din presiunea de pe umerii lor si sa intelegem care este sursa problemei, de fapt.

Facem concurenta cu celalalt parinte

Mama si tata ar trebui sa fie o echipa, nu sa fie in competitie pentru titlul de parintele preferat. Atunci cand rasfatam copilul in mod exagerat sau trecem peste regulile celuilalt parinte doar pentru a obtine simpatia copilului, nu dam dovada de consecventa. Copilul speculeaza si ii va fi usor sa manipuleze un parinte sau pe celalalt in favoarea lui.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli parinti Educare copii

Articole recomandate

Citeste si despre