Greseli pe care le fac frecvent parintii si care au impact asupra copiilor la maturitate

/ / Modificat: 2023-05-11
Greseli pe care le fac frecvent parintii si care au impact asupra copiilor la maturitate

Desi isi iubesc copiii neconditionat, multi parinti fac greseli in procesul de educatie, iar acestea au consecinte aproape sigure. Majoritatea parintilor care fac aceste greseli nici nu le constientizeaza, insa atunci cand copiii vor creste, repercusiunile vor fi vizibile.

Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii si pe care multi nu le percep ca atare.

Nu le arata copiilor ca ii iubesc

Cei mici au nevoie sa fie permanent asigurati de dragostea noastra. In cazul in care nu le aratam si nu le spunem ca ii iubim orice ar face si ca sunt perfecti asa cum sunt, acestia vor avea o stima de sine scazuta. Consecinta este ca vor incerca sa se schimbe mereu pentru a fi pe placul altora si vor fi nefericiti.

Incearca sa controleze totul

Atunci cand parintii incearca sa aiba control asupra a tot ceea ce fac copiii, acestia nu se pot maturiza din punct de vedere emotional. Prin urmare, nu vor reusi sa construiasca relatii sanatoase si nu vor putea sa ia decizii pentru ei insisi.

Nu ii lasa sa ia decizii

Daca parintii fac toate alegerile in numele copiilor lor, acestia nu vor putea sa fie independenti. In functie de varsta, copiii ar trebui sa fie lasati sa decida singuri asupra anumitor aspecte. In caz contrar, ei nu vor fi capabili sa rezolve problemele pe viitor.

Se cearta in prezenta lor

O relatie tensionata intre parinti ii poate insufla copilului sentimentul de vina. Acesta va crede ca adultii se cearta din cauza lui, iar la maturitate sunt mari sanse sa aiba relatii abuzive.

Pun presiune asupra lor

Daca parintii ii preseaza tot timpul pe copii sa fie cei mai buni, sa ia doar deciziile potrivite si sa aiba succes in tot ce fac, acestia pot avea sentimentul ca sunt incapabili atunci cand vor avea parte de un esec. Copiii ar trebui sa fie lasati sa greseasca si sa invete din erori.

Nu le acorda suficienta atentie

La varste mici, orice situatie poate parea o problema serioasa pentru copii. Daca parintii ii ignora, nu le dau atentie sau nu ii iau in serios, dezvoltarea copiilor va fi afectata. Acestia pot avea dificultati in a fi independenti, dar si in a construi relatii.

Nu le valideaza emotiile

Atunci cand nu il lasi pe copil sa planga sau sa isi exprime frustrarile, el le va inmagazina si va deveni un adult introvertit. La un moment dat, toate emotiile negative acumulate il vor face sa explodeze.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli parinti Copii comportament

Articole recomandate

Citeste si despre