Greseli frecvente pe care parintii le comit la al doilea copil

/ / Modificat: 2023-04-23
Greseli frecvente pe care parintii le comit la al doilea copil

Proaspetii parinti comit adesea greseli in cresterea copilului. In special cand se afla la primul copil si experienta lipseste. Cele mai multe dintre ele apar dintr-un exces de incredere sau, dimpotriva, din lipsa acestuia si, mai ales, din lipse totala a experientei.

Cand apare al doilea, parintii sunt increzatori si tind sa creada ca nu vor mai face aceleasi greseli. Dar, desi sunt drumuri pe care le-au parcurs deja cu primul copil si sunt multe lucruri pe care le-au invatat, fiecare copil este diferit si vor fi drumuri noi de parcurs care vor scoate in cale si noi greseli. Iata care sunt cele mai frecvente sapte greseli pe care le fac parintii cu cel de-al doilea copil.

1. Crezi ca al doilea copil va fi la fel ca primul

Suntem creaturi ale obisnuintei si, indiferent cat de mult am fost avertizati ca fiecare copil este diferit, nu credem asta pana cand intr-o zi ne intoarcem si copilul nostru cel mic s-a apucat sa faca ceva ce fratele sau nu a mai facut niciodata.

“Dar nu am avut niciodata o problema cu cel mare!”, vei gandi sau chiar o vei spune cu voce tare. Dar acesta este “cel mic” care are propria personalitate si este diferit de fratele/sora lui/ei.

2. Compararea si etichetarea

Amintiti-va ca fiecare copil este diferit si ca nimeni nu este mai bun sau mai rau, mai destept sau mai putin destept, mai avansat sau mai putin avansat decat fratele sau sau decat alti copii. Ei sunt pur si simplu diferiti.

Fiecare are propriile nevoi si propriile ritmuri de invatare si nu trebuie sa le punem etichete, nici pozitive, nici negative. Repetand-o atat de mult, copilul ajunge sa presupuna ca aceasta eticheta este cea care il defineste, mergand chiar pana la a-i marca modul de a fi si de a actiona asa cum asteapta ceilalti de la el.

3. Crezi ca va fi floare la ureche

Pe baza experientei de la primul copil, vei ajunge sa crezi ca in ceea ce-l priveste pe cel de-al doilea copil totul va decurge ca la carte. Stii deja ce ai de facut si va fi “floare la ureche”, nu?  Dar atunci cand apare un nou bebelus, sarcinile se dubleaza, insa timpul nu. Acum trebuie sa ai grija de doi micuti in acelasi timp, fiecare cu propriile nevoi in acelasi timp, si, logic, nivelul de stres creste, iar timpul parca scade.

4. Faci ca fratele mai mare sa fie si mai mare

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli. Cand vine un fratior, pare ca cel mare a crescut dintr-o data, dar nu trebuie sa uitam ca este acelasi copil ca acum cateva luni.

Nu face greseala de a le spune ca sunt "mari" sa planga, sa faca crize de furie sau sa reproseze comportamente care sunt normale pentru varsta lor.

5. Nu mai petreci timp "singur" cu copilul cel mare

Sa ai un nou-nascut acasa este atat de dificil, incat uneori nu observi ce se intampla in jurul tau si nici semnele de atentie pe care ti le poate da copilul cel mare. Acesta are, in continuare, nevoie de tine la fel de mult ca inainte, indiferent daca exista sau nu un nou bebelus acasa. Asadar petrece timp exclusiv cu el, asa cum ai facut-o si inainte, fa-ti timp sa va jucati impreuna, citeste-i o poveste, etc. Gaseste timp pentru a-l petrece impreuna, zilnic. Poate fi in timp ce bebelusul doarme, sau in timp ce acesta sta cu celalalt parinte ori cu un bunic.

De asemenea, este o idee buna sa il implicati in ingrijirea copilului, chiar inainte de a se naste, explicandu-I fiecare detaliu si de ce este important. Totodata ii poti arata ca aceleasi lucru le-ai facut si pentru ingrijirea acestuia cand era la fel de mic. Nu ii da insa sarcini de ingrijire a bebelusului daca acesta nu doreste in mod explicit sa faca asta. Nu este datoria lui sa aiba grija de fratele/sora mai mic/mica.  

6. Crezi ca nu vei putea sa le oferi afectiunea pe care o merita

Il iubesti atat de mult pe primul, incat atunci cand afli ca urmeaza sa apara un nou copil esti coplesit de sentimentul de vinovatie "voi putea sa-l iubesc la fel de mult ca pe cel mare? Dar cand se naste, toate indoielile se risipesc si iti dai seama ca dragostea pentru copii nu se imparte, ci se inmulteste cu fiecare copil. Ai foarte multa dragoste de daruit fiecaruia dintre copiii tai. Sa nu uiti asta!

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Al doilea copil Greseli copil Greseli parinti

Articole recomandate

Citeste si despre