Cand introducem fasolea verde in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem fasolea verde in alimentatia copilului

Fasolea verde este o leguma despre care putina lume stie ca, dincolo de vitaminele si mineralele de baza, are un continut crescut de acizi grasi Omega 3, esentiali pentru dezvoltarea creierului bebelusului. De asemenea, un fapt mai putin cunoscut despre acest aliment sanatos este ca se "hraneste" cu o buna parte din zaharul din organism, prevenind astfel aparitia diabetului.

Cand se introduce in alimentatie?

Fasolea verde este o leguma care-si face "marea intrare" in meniul diversificat al bebelusului pe la varsta de 6-8 luni, datorita faptului ca prezinta un risc scazut de alergii si este digerata mai usor de stomacul lui sensibil. In orice caz, este introdusa in meniu inaintea boabelor de fasole, care se digera mai greu si prezinta risc crescut de disconfort digestiv.  

Ce vitamine si minerale contine?

Cu fiecare portie de fasole verde mancata de bebelus, organismul lui primeste o infuzie de vitamine, minerale si aminoacizi esentiali, care ajuta la cresterea lui armonioasa. Este bogata in antioxidanti si acizi grasi esentiali, dar nu ramane "restanta" nici la capitolul vitamine si minerale importante:  

Vitamine:

Vitamina A;
• Vitamina B1, B3 si B9 (acid folic);
• Vitamina C;
• Vitamina K.

    Minerale:

    • Potasiu;
    • Calciu;
    • Sodiu;
    • Magneziu;
    • Fosfor;
    • Fier.

      Proprietatile nutritive ale fasolei verzi actioneaza profilactic si terapeutic asupra intregului organism al bebelusului:

      • intareste oasele si previne osteoporoza;
      • protejeaza sistemul nervos central si stimuleaza dezvoltarea creierului;
      • regleaza nivelul glicemiei din sange;
      • combate anemia;
      • intareste sistemul imunitar;
      • previne afectiunile cardiovasculare si regleaza colesterolul;
      • regleaza tranzitul intestinal;
      • energizeaza organismul.

        Cum alegi fasolea verde?

        fasole

        In magazine si piete, exista doua feluri principale de fasole pastai: galbena si verde. Indiferent de tipul pe care-l preferi pentru meniul bebelusului tau, este important sa tii cont de cateva criterii importante in alegerea acestei legume:

        • culoarea trebuie sa fie intensa;

          • suprafata trebuie sa fie curata, fara pete sau zgarieturi;

            • pastaile nu trebuie sa fie nici prea mici, nici prea mari, ci medii, subtiri si netede - daca sunt prea mici, inseamna ca inca nu s-au dezvoltat suficient, iar daca sunt prea mari, exista riscul sa fie "batrane", atoase si fibroase, caz in care sunt greu de pasat, dar si de digerat de catre stomacul imatur al copilului.

              La ce mese o introduci?

              Fasolea verde este perfecta pentru mesele de pranz ale copilului, de la orele 12:00-13:00, in combinatie cu alte legume cu textura fina si usor digerabila.  

              Cum o pregatesti si servesti?

              Fasolea verde se serveste bebelusului preparata termic - fiarta sau gatita la aburi -, intrucat acestea sunt cele mai sanatoase metode de gatit (pastreaza aproape toate substantele nutritive din legume).

              Inainte de a pune fasolea la fiert, este important sa o cureti si sa o speli foarte bine. Indeparteaza coditele si varfurile pastailor, la ambele capete, si, daca sunt prea lungi, rupe-le in jumatati.

              Intrucat fasolea verde trebuie servita bebelusului pasata ori sub forma de piure, este indicat sa o bagi la blender sau in robot. Din cauza texturii fibroase nu poate fi pasata doar cu furculita.

              Cand copilul incepe sa manance singur si are varsta potrivita pentru gustari, ii poti oferi pastaile fierte si racite si fara sa i le pasezi, permitandu-i sa le rontaie singur.  

              Cu ce alte alimente o poti asocia?

              Fasolea verde se potriveste de minune cu alte legume folosite adesea la supe sau la piureuri:

              • morcov;
              • telina;
              • albitura;
              • dovlecel.

                De asemenea, poate fi combinata si cu cereale fierte, precum orez sau ovaz, tot sub forma de pasta ori piure. Mancarica clasica de fasole verde va putea fi servita copilului abia dupa varsta de un an, cand ii ies mai multi dintisori si invata sa mestece mai bine.  

                Retete cu fasole verde pentru bebelusi

                6-7 luni
                Piure de dovlecel cu fasole verde si cu pastarnac

                7-8 luni
                Fasole galbena cu piept de pui

                9-10 luni
                Ciorbita de fasole verde

                Tu la ce varsta i-ai oferit prima oara copilului fasole verde? Ce retete delicioase pentru bebelusi prepari pe baza acestei legume-minune? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                Taguri Diversificare alimentatie

                Articole recomandate

                Citeste si despre