5 retete de terci perfecte pentru inceperea diversificarii bebelusului

/ / Modificat: 2023-04-29
5 retete de terci perfecte pentru inceperea diversificarii bebelusului

Daca bebelusul a implinit 6 luni si este alaptat exclusiv la san, este timpul sa incepi diversificarea. Pe masura ce cresc, micutii au nevoie de mai multa energie si nutrienti, asadar alimentatia acestora trebuie suplimentata.

Terciurile reprezinta un aliment sigur pentru bebelus, plin de nutrienti esentiali. Cu toate acestea, este important sa le alegi cele mai hranitoare si cele mai putin riscante combinatii pentru prevenirea alergiilor. Tocmai de accea iti prezentam cateva idei de terci pe care sa le oferi bebelusului tau, in momentul diversificarii.

Baza pentru terciul de ovaz

Terciul de ovaz preparat pentru bebelusi are ca baza laptele si fulgii de ovaz. Este indicat sa alegi fulgi de ovaz speciali pentru bebelusi, sau sa folosesti o rasnita pentru a transforma fulgii in faina inainte de a prepara terciul In acest fel se evita inecarea acestuia cu alimente mult prea mari.

Fulgii de ovaz sunt una dintre cele mai recomandate cereale pentru terciul bebelusilor. Este o sursa importanta de carbohidrati sanatosi si de energie. In plus, continutul sau de fibre solubile, cum ar fi beta-glucanul, i-a conferit un loc de onoare printre alte cereale.

Terciul bebelusului trebuie preparat cu lapte. Daca bebelusul foloseste formula de lapte, cel mai bine este sa-l folosesti pe acesta in prepararea terciului, baza fiind fulgii de ovaz si laptele (carbohidrati sanatosi si proteine). In caz contrar poti folosi lapte matern sau lapte de capra. Pentru diverse arome si un aport important de fibre si vitamine se vor adauga diverse fructe si legume, dupa preferinte. Iata cateva retete de terci de ovaz, numai bune pentru a fi oferite dupa inceperea diversificarii.

1. Terci cu caise si avocado

Acest terci ii ofera bebelusului zaharuri naturale si vitamine importante care se gasesc in caise si avocado. Acest amestec  este un tip de prebiotic care actioneaza ca un nutrient pentru a promova cresterea bacteriilor intestinale benefice pentru sanatate. Avocado este, de asemenea, o sursa de grasimi mononesaturate, cum ar fi acidul gras oleic care caracterizeaza uleiul de masline. Acest acid gras este legat de beneficiile pentru sanatatea cardiovasculara.

2. Terci cu morcovi

Morcovii sunt o leguma preferata de profesionistii din domeniul sanatatii. Acestia contin zaharuri naturale care ofera energie pentru bebelus si, mai ales, vitamina A, numita si retinol. Aceasta vitamina dezvolta o buna sanatate vizuala, ingrijeste pielea si intareste sistemul imunitar. Asociatia Spaniola de Pediatrie recomanda morocvul in alimentatia bebelusilor cu varste cuprinse intre 6 si 12 luni. Pentru a profita de toate beneficiile acestuia, adauga morcovi in terciul bebelusului. 

3. Terci cu broccoli

Inca din primele luni, este momentul potrivit pentru a incorpora legume atat de valoroase, precum broccoli, in alimentatia copilului. Broccoli este o sursa incontestabila de fibre, potasiu, acid folic si vitamina C. De asemenea, aceasta leguma contine luteina, atat de benefica bebelusilor, dar si adultilor.  Prin urmare, adauga broccoli in terciul bebelusilor ori de cate ori ai ocazia.

4. Terci cu mere

Un amestec sanatos de terci, dar mai ales delicios, ca o prajitura, este terciul cu mere. Adauga un mar ras in terciul bebelusului, alaturi de putina scortisoara, pentru gust, si vei obtine un terci nutritional, dar si felicios. 

5. Terci cu banane

Un alt amestec pe care bebelusii Il adora, este terciul cu banane. Dupa fierberea ovazului, adauga amestecului banana pisata bine cu furculita. Pentru un plus de aroma poti adauga nuca pisata si scortisoara. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare Diversificare alimentatie Retete diversificare

Articole recomandate

Citeste si despre