Fasolea in diversificare: cand, cum si sub ce forma e sigura pentru bebelusul tau

/ / Modificat: 2025-08-01
Fasolea in diversificare: cand, cum si sub ce forma e sigura pentru bebelusul tau

Diversificarea alimentatiei este o etapa fireasca in cresterea bebelusului si se initiaza, in general, intre 6 si 7 luni, in functie de semnele de pregatire ale copilului. Unul dintre alimentele care ridica semne de intrebare in randul parintilor este fasolea, atat sub forma de pastai (verde sau galbena), cat si de boabe (alba, rosie, neagra, etc.).

Fasolea este o sursa valoroasa de proteine vegetale, fibre, fier, acid folic si antioxidanti, dar poate provoca gaze si disconfort digestiv daca este introdusa prea devreme sau necorespunzator. De aceea, momentul si modul in care o introducem sunt esentiale.

Cand introducem fasolea in alimentatia bebelusului?

Fasolea pastai (verde sau galbena):

  • Poate fi introdusa incepand cu varsta de 7-8 luni, dupa ce copilul a tolerat alte legume cu textura fibroasa (cum ar fi broccoli sau dovlecelul).

  • Avantajul pastailor este ca sunt mai usor de digerat decat boabele si contin mai putina amidon si mai putine fibre insolubile.

Fasolea boabe (alba, rosie, neagra, mung, etc.):

  • Se recomanda a fi introdusa de la 9-10 luni, dupa ce bebelusul a fost expus treptat la alte surse de proteine vegetale precum lintea, mazarea sau nautul.

  • Este mai greu digerabila, poate provoca balonare si contine antinutrienti (fitati, lectine) care pot reduce absorbtia anumitor minerale – motiv pentru care este esentiala o preparare corecta.

Semne ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide (inclusiv fasole):

  • Sta bine in sezut, cu sprijin minim.

  • Isi sustine capul ferm.

  • Manifesta interes fata de mancarea adultilor.

  • Deschide gura si accepta lingurita.

  • Nu mai impinge reflexiv alimentele cu limba.

Cum se introduce fasolea in alimentatia bebelusului – pas cu pas

Pentru pastai (verde/galbena):

  1. Alege pastai proaspete, moi, fara pete sau fire tari.

  2. Spala-le si curata-le (indeparteaza capetele si atelele de pe margini).

  3. Fierbe-le la abur sau in apa, timp de 15-20 de minute, pana devin foarte moi.

  4. Paseaza-le fin (blender, robot sau cu furculita) si adauga putina apa de fierbere sau supa clara de legume.

  5. Ofera 1-2 lingurite la prima masa. Daca le tolereaza bine, poti creste cantitatea treptat.

  6. Asociaza-le initial cu legume familiare (ex: morcov, cartof dulce) si evita sa le combini cu alte alimente noi in aceeasi zi.

Pentru boabe:

  1. Alege fasole uscata de calitate, fara aditivi sau conservanti. Se recomanda soiurile albe, rosii sau negricioase, de dimensiuni mici, mai usor digerabile.

  2. Inmoaie fasolea in apa rece timp de 8-12 ore. Arunca apa de inmuiere, apoi clateste bine.

  3. Fierbe in apa proaspata (sau in doua ape), fara sare, pana cand boabele sunt foarte moi (1-1.5 ore, in functie de soi).

  4. Paseaza boabele pana obtii o pasta fina. Poti adauga supa de legume sau ulei vegetal presat la rece (masline, canepa, floarea-soarelui).

  5. Ofera o cantitate mica (1-2 lingurite) si observa reactia in urmatoarele 2-3 zile.

  6. Nu oferi mai mult de 2-3 mese pe saptamana cu fasole boabe in prima faza.

Precautii importante

  • Nu introduce fasolea cand bebelusul are un episod de colici, diaree sau constipatie.

  • Daca apar gaze excesive, balonare sau scaune moi, intrerupe temporar si reintrodu mai tarziu.

  • Nu folosi conserve de fasole din comert pentru bebelusi – contin sare si conservanti.

  • Nu adauga ceapa cruda, usturoi crud, condimente sau sare in preparatele destinate copilului sub 1 an.

Retete cu fasole pentru bebelusi – pe luni

De la 8 luni – Piure de pastai cu dovlecel

Ingrediente:

  • 6 pastai verzi (fierte si curatate)

  • 2 rondele de dovlecel fiert

  • 1 lingurita ulei de masline presat la rece

Mod de preparare:
Paseaza pastaile si dovlecelul pana devin o pasta fina. Adauga uleiul si amesteca. Serveste cald.

De la 10 luni – Crema de fasole alba cu legume dulci

Ingrediente:

  • 2 linguri de fasole alba fiarta

  • 2-3 cuburi de cartof dulce

  • 1 bucata de morcov fiert

  • Optional: 1/2 lingurita ulei de avocado

Mod de preparare:
Amesteca toate ingredientele si paseaza pana obtii o consistenta cremoasa. Se poate servi simplu sau cu bastonase de legume fierte.

De la 11 luni – Tocanita moale de legume cu fasole

Ingrediente:

  • 1 lingura de ceapa fiarta sau calita usor in apa

  • 2 linguri de fasole fiarta

  • 1 felie de dovleac

  • 1 lingura de morcov

  • 1 lingurita ulei de floarea-soarelui presat la rece

Mod de preparare:
Fierbe toate legumele bine. Paseaza-le partial sau total, in functie de obisnuinta bebelusului. Adauga fasolea si uleiul la final.

Dupa 12 luni – Pasta tartinabila de fasole cu usturoi

Ingrediente:

  • 3 linguri de fasole alba fiarta

  • 1 catel mic de usturoi (fiert si pasat)

  • 1 lingurita ulei de masline

Mod de preparare:
Amesteca ingredientele si mixeaza pana obtii o pasta fina, omogena. Se poate servi pe paine de casa, lipie sau ca umplutura pentru legume coapte (ardei, dovlecel).

Beneficiile consumului de fasole in diversificare

  • Sursa excelenta de fibre, care contribuie la reglarea tranzitului intestinal.

  • Aport important de fier si acid folic – esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos si prevenirea anemiei.

  • Proteine vegetale utile in dieta vegetariana sau ca alternativa la carne.

  • Contribuie la diversitatea microbiomului intestinal prin continutul de prebiotice naturale.

Fasolea poate fi un aliat valoros in nutritia bebelusului daca este introdusa corect, la momentul potrivit si sub forma adecvata varstei. Incepand cu pastaile moi si continuand cu boabele fierte si pasate, bebelusul poate invata sa aprecieze gustul si beneficiile acestui aliment bogat in nutrienti.

Introducerea cu rabdare si atentie la semnalele copilului este cheia pentru o diversificare sigura si sanatoasa.

 

Foto: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre