Ce se intampla in creierul mamei cand plange bebelusul si cum afecteaza plansul lactatia

/ / Modificat: 2023-10-03
Ce se intampla in creierul mamei cand plange bebelusul si cum afecteaza plansul lactatia

Strigatele puilor au o putere enorma in creierul mamei, care este responsabila pentru supravietuirea lor prin asigurarea hranei. Acest lucru este valabil pentru toate mamiferele, inclusiv pentru oameni.

Un nou studiu realizat pe rozatoare de oamenii de stiinta de la NYU Langone Health dezvaluie mecanismul cerebral care sta la baza raspunsului rapid al mamei la strigatul nou-nascutului prin eliberarea de lapte matern.

Oxitocina, hormonul cheie care raspunde la plans

Cercetarile arata ca plansul unui bebelus declanseaza eliberarea hormonului oxitocina, facilitand alaptarea. Aceasta reactie incepe in creierul mamei, in nucleul intralaminar posterior al talamusului (PIL) si apoi activeaza neuronii eliberatori de oxitocina din hipotalamus. Oxitocina este o neuropeptida importanta pentru fiziologia materna si ingrijirea copilului, inclusiv nasterea si evacuarea laptelui in timpul alaptarii. Suptul declanseaza eliberarea de oxitocina, dar alte semnale senzoriale, in special plansul sugarului, pot creste nivelul de oxitocina la mame, ceea ce indica faptul ca plansul activeaza neuronii hipotalamici ai oxitocinei.

Studiul ofera informatii cu privire la importanta plansului unui bebelus nu numai pentru initierea hranirii, ci si pentru mentinerea ingrijirii si atentiei mamei.

Circuitele cerebrale implicate in productia de lapte matern

De cele mai multe ori, acesti neuroni din hipotalamus sunt "blocati" pentru a preveni alarmele false si risipa de lapte. Cu toate acestea, dupa 30 de secunde de plans continuu, semnalele PIL s-au acumulat si au deblocat mecanismul inhibitor incorporat, declansand eliberarea de oxitocina.

"Este ca si cum creierul ar vrea sa se asigure ca bebelusul este cu adevarat acolo, ca exista intr-adevar o nevoie de a se hrani, nu doar un strigat de pasare la intamplare", a declarat profesorul Robert Froemke de la NYU Langone, coautor al studiului.

"Exista un circuit cerebral specific care incetineste acest proces. Odata ce este convins ca intr-adevar exista un bebelus acolo, el elibereaza frana".

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Bebelus Lactatie

Articole recomandate

Citeste si despre