Vitamina B12 in sarcina. De ce este importanta

/ / Modificat: 2023-02-05
Vitamina B12 in sarcina. De ce este importanta

Aportul adecvat de nutrienti in timpul sarcinii este esential pentru o buna dezvoltare a fatului si pentru ca acesta sa aiba o viata sanatoasa. Cu toate acestea, in acest stadiu, unii nutrienti sunt mai vulnerabili decat altii, iar deficienta lor are un impact mai mare. De exemplu, vitamina B12 in sarcina trebuie monitorizata din timp pentru a evita riscul crescut de complicatii pentru mama si copil.

Cu toate acestea, vitamina B12 nu este prima vitamina care ne vine in minte atunci cand ne gandim la suplimentele prenatale, cum ar fi acidul folic, calciul, vitamina D si fierul, chiar daca este la fel de esentiala ca si acesti nutrienti. Iata de ce este importanta vitamina B12 in sarcina. 

Ce este vitamina B12?

Vitamina B12 apartine unui grup de compusi a caror structura contine un metal numit cobalt, motiv pentru care este cunoscuta si sub numele de cobalamina sau cianocobalamina. Este una dintre cele 8 vitamine B si este utilizata pentru functionarea normala a sistemului nervos si pentru formarea sangelui si a diferitelor proteine. Prin urmare, bebelusii au nevoie de o cantitate buna de alimente pentru a-si dezvolta creierul si muschii.

Ce alimente contin vitamina B12?

Vitamina B12 este sintetizata exclusiv de microorganismele din intestinele animalelor. Se gaseste in alimente precum carne, organe (cum ar fi ficatul), peste si crustacee, dar si in scoici. De asemenea, este prezenta in oua si produse lactate.

Institutul National de Sanatate explica faptul ca alimentele vegetale nu contin B12 decat daca sunt imbogatite cu aceata, cum se intampla in cazul cerealelor pentru micul dejun. Se gaseste, de asemenea, in bauturile vegane imbogatite cu vitamine. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui sa fie monitorizat nivelul de vitamina B12, in special in cazul sarcinilor vegane.

De ce este importanta vitamina B12 in sarcina?

Functiile cianocobalaminei sunt legate de procesul de sarcina. Sa trecem in revista fiecare dintre ele pentru a intelege de ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta femeilor insarcinate.

Implicat in cresterea si diviziunea celulara

Cresterea si dezvoltarea unui copil in uterul mamei are loc prin diviziune celulara. Pentru aceasta, este nevoie de energie, proteine si vitamine pentru a permite o secventa perfecta in sinteza fiecarei celule. De asemenea, in mama se formeaza noi organe si structuri, cum ar fi placenta, sacul si lichidul amniotic.

Contribuie la dezvoltarea sistemului nervos

Mielina este un tip de grasime care imbraca tubul lung si subtire al neuronilor, cunoscut sub numele de axon. Acesta permite transmiterea impulsurilor nervoase de la un neuron la altul. Atunci cand axonii sunt acoperiti cu mielina, acestia transmit impulsurile nervoase cu o viteza mai mare.

Un sfert din mielina din creier se formeaza in timpul sarcinii. Prin urmare, este esential un aport bun al tuturor nutrientilor implicati in aceasta functie, cum ar fi vitamina B12.

Implicat in formarea celulelor rosii din sange

De la inceputul sarcinii si pana in a 32-a saptamana de gestatie, volumul plasmei sanguine creste cu aproape 50%. Aceasta reprezinta partea lichida a sangelui si este insotita de o crestere a numarului de globule rosii, in a caror sinteza este implicata cobalamina.

Deficitul de cobalamina duce la anemie megaloblastica sau pernicioasa, care se caracterizeaza prin globule rosii mari, dar de slaba calitate. Daca apare o anemie severa, aceasta poate duce la nastere prematura sau la risc de avort spontan.

Este implicat in metabolismul acidului folic sau B9.

In primele saptamani de sarcina, atat acidul folic, cat si B12 sunt necesare pentru dezvoltarea maduvei spinarii fetale. Atunci cand acidul folic si B12 sunt deficitare la mama, pot aparea defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. Ambele vitamine actioneaza in mod sinergic pentru a sintetiza ARN si ADN.

Cum influenteaza deficitul de vitamina B12 sarcina?

O analiza publicata in European Journal of Haematology a evidentiat mai multe afectiuni diferite la copil si la mama asociate cu deficienta de B12. Acestea includ defecte ale tubului neural, rezistenta crescuta la insulina, susceptibilitate la boli cronice, retard de crestere intrauterina, preeclampsie, avorturi spontane si greutate mica la nastere.

Aceste constatari au stimulat interesul pentru promovarea fortificarii obligatorii a alimentelor cu deficit de vitamina B12. Cu toate acestea, mecanismele posibile pentru acest lucru trebuie sa fie elucidate.

Ce trebuie facut pentru a asigura aportul de vitamina B12?

Consumul recomandat este intre 2,4 si 6 micrograme de B12 pe zi. Utilizarea suplimentelor se face doar in urma recomandarii unui medic, in urma analizelor. In cazul persoanelor vegane, insarcinate, este necesar sa fie mai stricte cu suplimentele, deoarece legumele nu furnizeaza aceasta vitamina.

Cel mai bun mod de a preveni carentele de vitamina B12 este mentinerea unei monitorizari adecvate cu medicul obstetrician-ginecolog si cu specialistul in nutritie, care va ajuta la elaborarea unui plan alimentar care sa asigure aportul de cianocobalamina in functie de cerintele si nevoile gravidei.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine sanatate Vitamine femei

Articole recomandate

Citeste si despre