Greutatea si inaltimea copilului, determinate de constitutia mamei?

/ / Modificat: 2012-06-19
Greutatea si inaltimea copilului, determinate de constitutia mamei?

Greutatea si inaltimea copilului sunt influentate de mai multi factori care tin atat de starea de sanatate a parintilor, cat si de conformatia lor fizica. Specialistii sustin ca acestea ar putea fi influentare in mare masura de constitutia mamei. Afla daca este adevarat si ce anume mosteneste bebelusul tau de la tine in acest sens!

Mostenirea genetica influenteaza partial cresterea si dezvoltarea copilului. Expertii sustin ca in ceea ce priveste caracteristicile fizice, talia si dimensiunile sunt influentate cel mai mult la copii, pana la o anumita varsta.

Specialistii au facut mai multe cercetari si studii si au decsoperit pe parcurs, masurand greutatea si inaltimea parintilor, care sunt influentele acestora in cresterea copiilor.

Influentele constitutiei mamei asupra inaltimii copilului

Ambii parinti au o influenta in acest sens. Astfel, daca ambii parintii sunt inalti si supraponderali, atunci exista foarte multe sanse ca si copilul sa creasca foarte inalt si sa fie supraponderal cand va creste mare.

Se pare ca poti aproxima inaltimea copilului tau inca de dinainte de a se naste in functie de statura ta si a taticului. Sau, cel putin iti vei putea da seama daca acesta va fi pitic sau foarte inalt. Aceasta poate fi calculata pe baza unor formule bazate pe anumiti parametri fizici ai vostri.

Un alt lucru important de luat in considerare in stabilirea inaltimii copilului este talia parintilor. Se pare ca daca parintii au o talie mare, atunci copiii vor fi mai inalti, iar daca taliile lor sunt mici, vor fi mai micuti de inaltime.

Unii specialisti considera ca, pe baza statisticilor, fetitele cresc mai inalte decat mamele, iar baieteii mai mari ca tatal.

Influentele constitutiei mamei asupra greutatii copilului

O femeie care are o constituie fizica subponderala inainte de a ramane insarcinata poate da nastere unei copil cu o greutate mai mica decat a mediei normale. Orice femeie trebuie sa ia in greutate cel putin 10 kg in timpul sarcinii.


Exista o influenta genetica a mamei asupra greutatii bebelusului la nastere. Desi ambii parinti isi aduc contributia in dezvoltarea viitorului copil, mama are cateva gene in plus, esentiale in stabilirea greutatii copilului la nastere. Asadar, greutatea corporala a mamei are un rol crucial in viitoarea greutate la nastere a bebelusului. Astfel ca, mamicile supraponderale au tendinta sa dea nastere unor bebelusi cu greutate mai mare.

Alti factori maternali care influenteaza greutatea si inaltimea bebelusului:

  • sanatatea mamei in timpul sarcinii;

  • dieta echilibrata in sarcina;

  • ordinea nasterilor (primii nascuti sunt uneori mai mici decat fratii lor);

  • varsta gravidei (femeile sub 20 de ani si peste 45 au sanse mai mari sa dea nastere unor bebelusi cu greutate mica);

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate bebelus Greutate copii Inaltime copil Inaltimea copilului influenta genetica

Articole recomandate

Citeste si despre