Influenta genetica a mamei in greutatea copilului la nastere

/ / Modificat: 2013-11-28
Influenta genetica a mamei in greutatea copilului la nastere

Greutatea pe care mama a avut-o atunci cand s-a nascut influenteaza greutatea viitorului ei copil

Exista o influenta genetica intre greutatea ta atunci cand te-ai nascut si greutatea la nastere a viitorilor tai copii. Mai multe studii si cercetari medicale au descoperit faptul ca greutatea mamei pe care a avut-o atunci cand a fost nascuta reprezinta un factor determinant in greutatea pe care o va avea la nastere viitorul ei copil

Se pare ca genele sunt cele care joaca cel mai important rol in aceasta descoperire. Astfel ca, daca ai avut o greutate mare la nastere, exista toate sansele ca viitorii tai bebelusi sa fie la fel de dolofani la momentul nasterii.

Este interesant faptul ca genele mamei par sa joace un rol mult mai important in aceasta problema decat cele ale tatalui.

Specialistii sustin ca in timp ce ambii parinti isi aduc contributia genetica in dezvoltarea fatului, mama contribuie cu extra-gene (numite ADN mitocondrial) care influenteaza greutatea bebelusului la nastere.

Majoritatea cercetarilor in acest sens au fost facute pe animale. Nu intotdeauna rezultatele studiilor realizate pe acestea corespund cu cele rezultate din cercetari umane, dar sunt aspecte demne de luat in seama.

Alti factorii determinanti in greutatea bebelusului la nastere

De asemenea, nu trebuie ca aceasta legatura genetica intre greutatea mamei la nastere si predictia greutatii viitorului bebelus sa devina o certitudine si un criteriu exact demn de urmat in vederea viitoarei greutati a copilului.

Greutatea la nastere a copilului poate fi influentata si de alti factori precum greutatea acumulata de mama pe parcursul sarcinii, dar si de stilul de viata al acesteia.

Consumul de droguri, medicamente, cafea in exces, fumatul sau subnutritia sunt factori care pot determina o greutate mica a copilului la nastere. Pe cand copiii nascuti din mame supraponderale care reusesc sa duca sarcina la termen (obezitate predispune la nastere prematura in sarcina) au o greutate mare la nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate copil nastere

Articole recomandate

Citeste si despre