Mostenirea genetica a bebelusului

/ / Modificat: 2017-04-25
Mostenirea genetica a bebelusului

Pe masura ce momentul nasterii se apropie, probabil ca incerci tot mai mult sa-ti inchipui cum va arata bebelusul vostru. O sa mosteneasca simtul umorului de la bunicul lui, inaltimea tatalui sau parul tau cret? In corpul uman exista 46 de cromozomi si intre 60 mii si 100 mii de gene. Un copil primeste 23 de cromozomi de la mama si 23 de la tata. Avand in vedere toate combinatiile posibile de gene, un cuplu are posibilitatea de a produce 64 trilioane de copii complet diferiti. Acum intelegi de ce este atat de dificil de prezis cum va arata bebelusul tau?

Chiar si asa, sunt cateva lucruri care tin de genetica pe care le poti afla destul de usor si care te pot ajuta sa conturezi cel putin un profil probabil al bebelusului tau.

Ai talent de pictor? Ia un creion sau pensula in mana si incepe sa conturezi portretul copilului tau care urmeaza sa se nasca!

Ochi caprui, fura inima oricui!

Fara sa ne dorim sa te dezamagim, trebuie spus ca exista o multime de perechi de gene care influenteaza culoare ochilor bebelusului tau.

Culoarea ochilor este determinata de cantitatea de melanina sau de pigment din iris. Personele care au ochii foarte inchisi la culoare au o cantitate mare de pigment, in timp ce cele cu ochii albastri au o cantitate mai redusa. Cei care au ochii verzi sau caprui au cantitati variate.

Pentru ca numarul genelor responsabile pentru culoarea ochilor este atat de mare, este dificil sa-ti dai seama de pe acum ce culoare vor avea ochii bebelusului tau. Se poate intampla chiar ca un cuplu in care ambii parteneri au ochii albastri sa dea nastere unui copil cu ochi caprui.

Trasaturile fetei si ale corpului

Anumite trasaturi ale fetei, cum ar fi gropitele, forma in care creste parul deasupra fruntii si simetria faciala sunt considerate a fi cauzate de gene dominante care rezista de-a lungul generatiilor. Forma mainilor sau a degetelor sunt de asemenea trasaturi care se mostenesc, genele continute de acestea fiind puternic genetice.

S-a dovedit ca si amprentele sunt caracteristici ale unei familii. La fel si dintii inconvoiati, ei fiind determinati de forma maxilarului. Exista o gena specifica pana si pentru strungareata.

Din acest punct de vedere, iti poti forma o idee despre cum va arata copilul tau privind fotografiile mai multor rude din familia ta si a sotului tau. Daca observi o barbie ascutita sau forma rotunjita a fetei la mai multi descendenti ai familiei, acestea sunt trasaturi puternice in cazul carora probabilitatea de a fi mostenite este foarte mare.

Inalt ca bradul!?

Pentru a afla o inaltime aproximativa pe care ar putea sa o aiba copilul tau cand va fi adult, calculeaza media artimetica dintre inaltimea ta si cea a sotului si adauga 10 centimentri daca vei avea un baiat sau scade 10 centimentri daca vei naste o fetita.

Sigur ca, avand in vedere gradul de imprevizibil al geneticii, copilul tau se poate dovedi a fi mult mai inalt sau, dimpotriva, mai scund decat aceasta previziune sau decat voi doi.

Alti factori importanti pentru inaltimea copilului tau sunt alimentatia si sanatatea sa. Daca copilul tau este facut sa atinga o anumita inaltime, dar nu are parte de o alimentatie potrivita sau intervin alti factori, este foarte posibil sa ramana mai scund. Pe de alta parte, exista si varianta ca alimentatia pe care copilul o primeste sa duca la o crestere a sa mai mare in inaltime.

Este imposibil de ghicit cat va fi copilul tau de slab sau de plinut. Genele nu fac decat sa predispuna un organism la o anumita greutate, nu garanteaza acest lucru. Cand ambii parinti sufera de obezitate si copilul va fi predispus obezitatii. Dar un copil poate fi obez nu doar datorita genelor, ci si din cauza obiceiurilor culinare din familie.

Cosite blonde sau par negru ca abanosul?

In general, genele care determina culoarea inchisa a parului sunt dominante in fata celor de par blond. Dar, ca si in cazul culorii ochilor, culoarea parului bebelusului tau se poate dovedi a fi o adevarata surpriza, in functie de pigmentii pe care tu si sotul tau ii aveti in culoarea parului si de modul cum se imbina acestia.

Dar chiar si parintii care au aproximativ aceeasi culoare a parului, pot da nastere unui copil care sa aiba parul diferit de al lor, dar din aceeasi paleta de culori.

De asemenea, un parinte brunet, care are si o gena recesiva de par blond, poate aduce pe lume un copil blond, daca aceasta gena se combina cu una asemanatoare de la celalalt partener.

Personalitate de fier

Specialistii sustin ca anumite trasaturi de personalitate sunt mostenite genetic inca de cand se naste bebelusul. Expertii au picat de acord si asupra faptului ca mediul are si el o influenta imensa asupra comportamentului. O caracteristica de personalitate care este mostenita poate fi usor “imblanzita”, in functie de mediul in care creste copilul sau, mai mult decat atat, poate fi inlaturata complet.

In acelasi mod, un copil care poate mosteni un talent artistic si-l va pierde daca acesta nu este explorat. Neavand contact cu ceea ce face obiectul talentului artistic, copilul nu-si va descoperi niciodata harul si chiar il va pierde. Pe de alta parte, exista si posibilitatea ca un copil care sa nu aiba un talent inascut, sa il capete prin multe repetitii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mostenire genetica bebelus Mostenire genetica de la mama

Articole recomandate

Citeste si despre