Cum tinem sub control greutatea copiilor, fara sa facem din asta o povara pentru ei

/ / Modificat: 2021-10-31
Cum tinem sub control greutatea copiilor, fara sa facem din asta o povara pentru ei

Daca sunteti parinti, ati observat, cu siguranta, cat de atenti sunt copiii la tot ce se vorbeste in jurul lor. Mintea lor este ca un burete, absoarbe toate informatiile pe care le aud si, chiar si atunci cand avem impresia ca ei se joaca sau nu sunt atenti, de fapt, ei asculta ce se vorbeste in preajma lor. De aceea, trebuie sa fim permanent atenti la ce discutam, sa filtram informatiile astfel incat mesajul care ajunge la copii sa nu ii afecteze in vreun fel.

Discutiile despre greutate si aspectul fizic reprezinta un subiect delicat. Atunci cand le vorbim copiilor despre cum arata o anumita persoana (poate fi vorba chiar si despre noi insine) si folosim cuvinte precum "slab" sau "gras" nu facem decat sa ii incurajam sa gandeasca in stereotipuri si sa puna etichete. Daca avem un copil cu probleme de greutate, acest aspect ar trebui sa ne preocupe pe noi si sa nu punem povara supraponderalitatii pe umerii lui. Nu ii spune unui copil ca este prea gras sau prea slab, ci asigura-te ca mananca echilibrat, ca nu face excese si ca face suficienta miscare.

Nu ii spune unui copil dolofan ca trebuie sa intre la regim, ci controleaza pe cat posibil alimentele pe care le consuma intr-o zi si, in paralel, insufla-i pasiunea pentru miscare si sport.

Cum vorbim despre greutate fara sa ii afectam pe copii

In primii ani de viata, un copil nu trebuie sa fie incarcat cu informatii de tipul "gogosile ingrasa si merele nu". El trebuie sa stie doar ca gogosile nu sunt tocmai bune pentru el si nu il ajuta sa creasca sanatos si, deci, trebuie consumate cu moderatie; in acelasi timp, explica-i ca fructele sunt ideale si le poate consuma cu incredere in fiecare zi.

Daca un copil are probleme cu greutatea, nu ii spune acest lucru pe sleau, pentru ca va ajunge sa creada fie ca nu este iubit si acceptat asa cum este, fie ca imaginea lui este cea care il defineste; un copil “bombardat” cu remarci despre greutate si aspect fizic va invata ca trebuie sa se schimbe pentru a fi pe placul nostru. Pe viitor, acest lucru poate avea consecinte sub forma unor tulburari de alimentatie, precum bulimie sau anorexie.

Etichetele provoaca traume

Un studiu efectuat pe 2300 de fete cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani a aratat ca etichetarea unui copil drept "prea gras" creste sansele ca acel copil sa devina un adult obez.

Daca te preocupa greutatea copilului tau ai o multime de parghii pentru a o tine sub control si pe care copilul sa nu le perceapa intr-un mod care ii face rau.

Educa-i obiceiurile alimentare

Daca ai observat ca cel mic are tendinta sa devina supraponderal si vrei sa ii tii greutatea sub control, cel mai sanatos mod de a o face este sa ii creezi obiceiuri alimentare sanatoase. Mai mult, pentru ca el sa nu se simta frustrate, aceste obiceiuri ar trebui sa fie preluate de toata familia.

Iata cateva trucuri care va pot ajuta in acest sens:

  • Cumparati cat mai multe alimente proaspete si cat mai putine procesate sau ambalate.
  • Planificati meniul atat in ceea ce priveste mesele principale, cat si gustarile si pachetelul de la scoala.
  • Gatiti si implicati-i si pe ei in procesul de preparare a meselor. Mancarea gatita este cea mai sanatoasa pentru intreaga familie.
  • Nu-l fortati sa manance cand nu ii este foame. Nu insistati sa termine tot din farfurie. Copiii stiu cel mai bine cand si cat au nevoie sa manance.
  • Stati la masa cu totii, de cate ori este posibil. Masa este un ritual in familie si asa ar trebui sa ramana, nu sa manance fiecare separat sau pe fuga.
  • Bucurati-va de dulciuri sau pizza, asa-zise mancaruri "interzise" in cantitati moderate si fara sa faceti vreun comentariu cu privire la faptul ca ingrasa. O data pe saptamana va puteti permite cu totii acest rasfat.
  • Nu uitati ca daca nu exista tentatii in casa, copiii nu vor face abuz de dulciuri, sucuri sau alte alimente interzise.
  • Nu mergeti la cumparaturi pe stomacul gol. Daca ii luati si pe copii cu voi, stabiliti de acasa o lista cu ce veti cumpara si nu umpleti cosul cu tot felul de tentatii.
  • Iesiti sa faceti miscare in aer liber si participati la jocuri sau la sporturi impreuna.

Cel mai important: nu vorbiti despre greutate de fata cu ei! Invatati-i sa se iubeasca si sa se accepte asa cum sunt si in niciun caz nu glumiti pe seama aspectului lor fizic. Cuvintele pe care le spunem, chiar daca pentru noi sunt glume, pot lasa urme adanci in constiinta copiilor nostri.

FOTO: Freepik.com

Taguri Greutate copii Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre