10 lucruri pe care nu le stiai despre sarcina

/ / Modificat: 2014-07-29
10 lucruri pe care nu le stiai despre sarcina

Sarcina este plina de surprize. Si oricat de multe ti-ar povesti ceilalti despre manifestarile si trairile ei, nu se compara nicidecum cu experienta. S-ar putea sa descoperi cateva lucruri la care nu te asteptai si pe care nu le stiai despre sarcina!

Parul iti va creste mai repede

Textura parului si cresterea lui sunt imbunatatite foarte mult in sarcina datorita hormonilor din aceasta perioada. Acesta creste mai repede si cade mai putin. Insa nu numai in cap se va intampla asta. Vei constata ca parul de pe picioare, din zona inghinala sau din jurul sfarcurilor incepe sa ia proportii.

Vei savura alimente care inainte iti displaceau

Misterioase sunt caile poftelor in sarcina. Pe langa faptul ca vei manca mai mult (esti obisnuita pentru ca si in perioada menstruatiilor creste apetitul), vei experimenta un simptom mai putin obisnuit - pofta pentru alimente gretoase, ciudate, de care nici nu te atingeai inainte de sarcina.

Vei dormi mai putin

art_sarcina_somn_pozitii_de_dormitNu credeai ca altceva in afara de munca, petreceri sau filme preferate iti mai poate rapi din timpul alocat somnului. Sarcina va face asta, cu varf si indesat. La inceputul sarcinii vor fi de vina hormonii, iar spre sfarsit cresterea burticii.

Vei dezvolta instinctul de "cuib"

Instinctul de cuib este specific sarcinii si se caracterizeaza prin nevoia urgenta de a decora si pregati casa pentru bebelusul care se va naste. Nu este nimic rau in a face asta, atata timp cat nu exagerezi. Ba chiar te poate ajuta dupa nastere, cand vei putea profita de mai mult timp alaturi de bebelusul tau.

Vei uita lucruri si nu te vei putea concentra

Chiar daca esti obisnuita sa ai o memorie de elefant si o putere de concentare mare este posibil ca in sarcina aceste aptitudini sa fie date usor peste cap. Vei experimenta perioade (temporare) in care abia iti vei mai aduce aminte unde ai pus cheile sau in care nu te poti concentra sa citesti cateva pagini ale unei carti. Este normal si nu trebuie sa te impacientezi. Sunt doar efecte temporare!

Vei resimti crampele si durerile de picioare mai rau decat ai fost avertizata

Doctorul ti-a spus ca vei experimenta in sarcina ceva dureri de ligament rotund, dureri articulare si crampe musculare. Insa trebuie sa stii ca acestea pot fi extrem de puternice, uneori facandu-te incapabila sa mergi o perioada. Fii pregatita!

Nu vei mai putea incalta multe perechi de pantofi

Pana la sfarsitul sarcinii te vei limita la foarte putine perechi de incaltari in drumurile zilnice. Picioarele umflate care apar in mod frecvent in sarcina iti vor pune interdictie pe pantofii pe care-i purtai pana acum. Este posibil sa fii nevoita chiar sa iti cumperi incaltari cu o masura sau doua mai mari.

Vei experimenta simptome jenante

Pe langa simptomele obisnuite de sarcina, pot aparea si o serie de simptome destul de naplacute si jenante. Printre acestea se numara hemoroizi, varice, constipatie, secretii vaginale puternice etc.

Vei suferi schimbari de dispozitie bruste

Schimbarile de dispozitie din timpul ciclului menstrual sunt mici copii pe langa trecerile bruste de la ras la plans pe care hormonii de sarcina ti le face cadou. Acestea sunt mai frecvente in primul trimestru, cand fluctuatiile hormonale sunt mai mari.

Vei avea sani mai mari

Chiar foarte mari, spun multe gravidute care au trecut prin asta. Cresterea din timpul sarcinii nu se compara cu cea de dinainte de menstruatie. Vei fi nevoita sa iti schimbi cateva sutiene pana la nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parul in sarcina Umflare picioare sarcina Simptome sarcina Pofte sarcina Somn sarcina Modificari sani sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre