Constipatia, o problema obisnuita in sarcina

/ / Modificat: 2014-02-04
Constipatia, o problema obisnuita in sarcina

Constipatia este o problema comuna in timpul sarcinii. Jumatate din femeile insarcinate vor suferi de constipatie la un moment dat pe parcursul ei. Desi nu pune probleme medicale grave, trebuie sa urmaresti cu atentie felul in care se manifesta pentru a nu fi asociata cu alte probleme. Iata cateva metode de preventie, dar si de ameliorare a constipatiei pe durata sarcinii.

Cum iti dai seama ca esti constipata in sarcina?

Prin definitie constipatia apare atunci cand ai mai putin de 3 scaune pe saptamana. Dar mai exista si alte semnalmente ale constipatiei:

  • scaunele sunt tari si uscate;

  • evacuarea se face cu dificultate;

  • ramai cu senzatia ca nu ai evacuat toate fecalele;

  • daca fecalele sunt foarte tari, se poate declansa aparitia sangerarii rectale.

Care sunt cauzele constipatiei in sarcina?

Se pare ca principalul vinovat de aparitia constipatiei la inceputul sarcinii este nivelul crescut de progesteron, care incetineste tranzitul intestinal.

Pe masura ce sarcina avanseaza, constipatia reapare din cauza presiunii pe care o pune uterul pe rect.

Pot aparea complicatii in sarcina din cauza constipatiei?

In mod normal, nu apar complicatii, ea fiind un simptom de sarcina frecvent. Ea poate crea probleme daca este asociata cu o alta afectiune. Daca manifesti constipatie severa, asociata cu crampe abdominale severe care alterneaza cu diaree sau daca observi urme de mucus sau snage in scaun este necesra sa mergi de urgenta la medic.

De asemenea, fortarea pentru evacuarea fecalelor sau o textura a scaunului mult prea dura poate determina aparitia hemoroizilor si inflamarii venelor din zona rectala.

Hemoroizii sunt extrem de inconfortabili in timpul sartcinii. Ei creeaza rar probleme medicale si trec in majoritatea cazurilor imediat dupa ce copilul se naste. Totusi, daca durerea este severa si constati sangerare rectala, mergi la medic.

Cum poti sa combati constipatia in timpul sarcinii?

  • mananca alimente bogate in fibre (cereale, produse de panificatie din cereale integrale, fructe si legume proaspete; adauga cateva linguri de tarate de grau in cerealele pe care le mananci dimineata si bea apoi un pahar cu apa);

  • bea foarte multa apa; cel putin 6-8 pahare pe zi;

  • un pahar de suc proaspat de fructe poate ajuta, in special daca este de prune;

  • fa miscare frecvent; sportul este un laxativ natural eficient (plimbatul, inotul, yoga sunt doar cateva exemple eficiente);

  • asculta-ti organismul – du-te la toaleta atunci cand corpul ti-o "cere” , nu amana momentul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Constipatia in sarcina Simptome sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre