Ecografia 2D in sarcina

/ / Modificat: 2013-06-10
Ecografia 2D in sarcina

art_1_ecografie_sarcinaEcografia 2D este tipul de ecografie standard folosit in sarcina. Ea este esentiala si in ingrijirea prenatala, facand parte dintre testele si analizele obligatorii inainte de sarcina.

Testul ofera o imagine bidimensionala care permite medicului sa sesizeze anomalii ale fatului sau complicatii ale sarcinii inca din primul trimestru.

Ecografia 2D permite o evaluare completa a sarcinii, dar se poate recurge si la cea 3D sau 4D pe parcursul sarcinii!

Descopera rolul ecografiei 2D in sarcina, dar si care sunt diferentele intre aceasta si cea 3D sau 4D!

Rolul ecografiei 2D in sarcina

Ecografia reprezinta o procedura de evaluare imagistica a fatului, placentei si lichidului amniotic din sarcina care se face cu ajutorul unui instrument numit ecograf. Ea foloseste ultrasunete de inalta frecventa care ajuta la transpunerea imaginii fatului pe un monitor special in vederea depistarii problemelor si anomaliilor. Aceasta se face cu ajutorul unor sonde care pot fi 2D, 3D sau 4D.

Ecografia 2D asigura o ingrijire prenatala esentiala si ajuta la monitorizarea fatului in uter pe tot parcursul sarcinii, dar este si cea cu ajutorul careia parintii aud primele batai ale inimii fatului sau il vad pentru prima data pe ecranul ecografului. De asemenea, ea este cea care poate spune cu precizie ce sex are copilul.

Procedura nu este deloc complicata si nici invaziva. Nu radiaza in niciun fel gravida si dureaza destul de putin, maxim 20-30 de minute. Ea nu prezinta niciun risc pentru fat sau mama, pentru ca nu foloseste raze X.

art_ecografie_transvaginala_pol_fetalMedicii apeleaza la acest tip de ecografie in special primul trimestru de sarcina. Dar pot apela la ea pe toata perioada sarcinii. Aceasta este folosita cu rolul de a estima numarul de saptamani in care esti (varsta gestationala) si DPN-ul (data probabila a nasterii).

Undeva in jurul saptamanilor 10-13 de sarcina este posibil sa se faca o a 2-a ecografie 2D. La aceasta varsta medicii pot vedea cu ajutorul ecografului creierul si dezvoltarea maduvei spinarii fatului. Acestia pot sesiza daca exista probleme in dezvoltarea lui.

La solicitarea medicului se poate recurge la o noua ecografie si in al 2-lea trimestru de sarcina. Este un test de rutina pentru a masura cresterea si greutatea fatului si pentru a monitoriza sau depista alte probleme care ar putea aparea.

Se pot face mai multe ecografii 2D pana la sfarsitul sarcinii, fiecare avand rolul ei. Uneori medicii masoara cantitatea de lichid amniotic care inconjoara fatul, felul in care creste si se dezvolta, dar se uita si dupa alte probleme care pot aparea.

Ecografia 2D este un fel de precursor al ecografiei 3D sau 4D. Ea este considerata de nivel 1. Acest lucru inseamna ca daca doctorul suspecteaza in timpul ecografiei 2D anumite probleme de sanatate la fat sau la mama care pot pune sarcina in pericol, va apela si la o ecografie de tip 3D.

Diferenta dintre 2D, 3D si 4D

Ecografia 3D sau tridimensionala nu este un test obligatoriu in sarcina. Principala ei functie este de a prezenta parintilor o imagine cat mai apropiata de realitate a bebelusului in cavitatea uterina.

Totusi, ecografia 3D permite vizualizarea tridimensionala a copilului, mult mai in profunzime si permite depistarea celor mai mici sau insesizabile probleme de structura si dezvoltare ale fatului. La fel ca ecografia 2D, cea tridimensionala poate evalua starea generala a fatului, dar cu mult mai multa precizie si poate sesiza boli congenitale grave.

ecografie_4D_sarcinaPe langa ecografia 3D mai exista si cea 4D, considerata mult mai evoluata din punct de vedere tehnologic. Ecografia 4D ofera tot o imagine tridimensionala a fatului. Insa in timp ce 3D-ul ofera doar o simpla fotografie a lui, cea 4D ofera imagini in timp real si miscari ale fatului.

Totusi, majoritatea specialistilor sustin ca ecografia 2D este suficienta in sarcina si ca este capabila sa sesizeze cele mai importante probleme de sanatate din aceasta perioada.

Totusi, alegerea sondei 2D, 3D sau 4D ramane la latitudinea medicului sau a gravidei. In timp ce ecografia 2D este obligatorie in timpul sarcinii, celelalte 2 sunt optionale si pot fi doar recomandate gravidelor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecografia 3D sarcina Ecografie sarcina Teste prenatale Sanatate sarcina Prima ecografie sarcina Ecografie transvaginala sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre