Obiceiuri de vara care iti fac rau

/ / Modificat: 2018-07-11
Obiceiuri de vara care iti fac rau

Vara vine la pachet cu o serie de pericole pentru sanatate, dar foarte putine persoane isi iau masurile adecvate de protectie impotriva lor. De la intepaturile de insecte, expunerea la soare, consumul de apa contaminata si pana la modul de preparare a alimentelor, toate iti pot provoca afectiuni nedorite, care iti distrug sanatatea.

1. Bei apa din locuri nesigure

Cismelele publice si tasnitoarele din parcuri nu sunt cele mai sigure surse din care sa te hidratezi si sa iti potolesti setea in zilele toride de vara. Desi pe hartie sunt considerate surse de apa potabila, acestea prezinta numeroase riscuri pentru sanatate: dozele de plastic prin care trece apa contin bisfenol A si alte toxine nocive, iar tevile pot contine urme de plumb sau metale grele.

Expunerea constanta la aceste toxine provoaca intoxicatii si boli grave. Expunerea la Bisfenol A a fost asociata cu cresterea riscului de cancer sau infertilitate, iar intoxicatia cu plumb sau metale grele cu retardul mental la copii sau cu insuficienta renala.  

2. Nu aplici zilnic cu lotiuni de protectie solara

Cele mai multe persoane fac greseala de a folosi lotiunile de protectie solara doar atunci cand pleaca in concediu pe litoral si merg la plaja. In fapt, lotiunea cu protectie solara nu ar trebui sa iti lipseasca din casa si din ritualul zilnic de ingrijire a pielii in sezonul de vara.

Tinutele sumare din timpul verii expun o mare parte a suprafetei pielii la soare, in timpul plimbarilor pe afara, iar riscul de cancer si de arsuri este la fel de ridicat ca atunci cand esti la plaja. Da-te constant cu lotiuni cu factor de protectie adecvat pentru pielea ta, mai ales daca stii ca petreci foarte multe ore din zi pe afara.  

3. Nu porti ochelari de soare

Ochii reprezinta al doilea organ al corpului afectat in timpul expunerii la soare, dupa piele. Asa cum trebuie sa iti protejezi pielea de radiatiile solare nocive folosind lotiuni de protectie, este recomandat sa ai grija si de ochii tai, care sunt afectati la fel de mult de razele UV.

Este important sa porti ochelari de soare mai ales in zilele cu radiatii crescute si cu soare puternic, pentru a evita arsurile oculare, cancerul si chiar cataracta. Asigura-te ca ochelarii pe care-i porti ofera protectie 100% impotriva razelor UVA si UVB.  

4. Inghiti apa din piscina

Simpla epxunere la apa din piscina ridica o multime de riscuri aupra sanatatii tale - afectiuni de piele, conjunctivita etc. Insa inghitirea accidentala a acesteia conduce la aparitia diareei cronice, a enterocolitelor si a altor afcetiuni digestive provocate de bacteriile si parazitii care se gasesc in apa.  

5. Porti doar slapi

Slapii sunt unele dintre cele mai confortabile incaltari de vara, dar nu sunt lipsite de riscuri asupra sanatatii spatelui sau picioarelor. Potrivit medicilor, purtarea excesiva a slapilor poate afecta si modifica in timp mersul. Pot cauza si leziuni la nivelul spatelui, talpii si membrelor inferioare.

Una dintre cele mai comune probleme aparute in urma purtarii abuzive a acestor incaltari este fasceita plantara, o inflamatie dureroasa a calcaielor. Slapii nu ofera nici suport, nici protectie buna pentru picioare. Sunt foarte decupati, iar talpa lor este subtire, ceea ce creste riscul accidentelor nedorite: taieturi, intepaturi, arsuri etc.

Medicii recomanda ca, pe timpul verii, sa se poarte doar incaltari care ofera suport gleznelor, care sa aiba talpa groasa si care sa fie suficient de inchise in partea din fata, pentru a proteja pielea de pericole. De asemenea, trebuie sa fie confectionate doar din materiale 100% naturale, care sa permita talpilor sa respire in timpul purtarii lor.

6. Te expui excesiv la aerul conditionat

Aerul conditionat intra in functiune odata cu incalzirea vremii, fiind cea mai simpla si utila sursa de racoare in zilele caniculare. Specialistii insista in fiecare sezon asupra problemelor si complicatiilor pe care expunerea indelungata la aerul conditionat le ridica asupra sanatatii - sinuzite, rinite alergice, probleme pulmonare sau respiratorii.

In plus, expunerea corpului in bataia aerului conditionat determina aparitia alergiilor, durerilor de cap, de oase sau de spate care iti pot distruge buna dispozitie.  

7. Abuzezi de preparatele gatite la gratar

Gratarul este o ustensila de gatit intens folosita in timpul verii, iar cei mai multi abuzeaza de el, in ideea ca, astfel, mananca mai sanatos. Mancarea preparata la gratar este o sabie cu doua taisuri pentru sanatatea ta. Desi este o metoda mai sanatoasa de gatit, intrucat reduce numarul grasimilor si al efectelor nocive ale prajitului in ulei asupra organismului, prepararea la gratar nu este lipsita de pericole pentru sanatate.

Din acest motiv, trebuie consumata cu masura si integrata intr-un meniu echilibrat. Cea mai periculoasa pare sa fie carnea fripta pe gratarul cu carbuni. Potrivit medicilor, grasimile din carne care se scurg pe carbunii incinsi se transforma in hidrocarburi care contamineaza alimentele si cresc riscul aparitiei afectiunilor digestive.

In plus, exista si alti compusi toxici care se formeaza in timpul prepararii alimentelor pe gratar, despre care specialistii considera ca sunt precursori ai diferitelor forme de cancer.

8. Nu folosesti antirepelente la iarba verde

Daca agenda ta din aceasta vara este bogata in plecari si excursii la iarba verde, in delta sau la munte, este important sa introduci si produsele antirepelente in bagaje. Peripetiile prin natura cresc riscul intepaturilor de insecte. Mustele, tantarii sau capusele sunt purtatoare ale unor bacterii si virusuri grave, care iti pot periclita sanatatea. In zilele in care cutreieri natura, ai grija sa porti haine lejere, care sa-ti acopere o cat mai mare parte din piele, si sa-ti protejezi pielea cu produse antirepelente, in special pe suprafetele intens expuse intepaturilor sau muscaturilor de insecte.

Mai cunosti si alte obiceiuri de vara care iti pot pune in pericol sanatatea? Care crezi ca este cel mai periculos dintre ele si de ce? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre