6 mituri despre mamografie

/ / Modificat: 2017-02-17
6 mituri despre mamografie

Mamografia este o investigatie medicala obligatorie pentru femeile care trec pragul de 40 de ani, fiind una dintre masurile cruciale de preventie a cancerului la san. Exista insa situatii in care analiza se impune si mai devreme de aceasta varsta. Nu lasa miturile care s-au format in jurul acestei investigatii sa-ti puna in pericol sanatatea si chiar viata! Descopera principalele neadevaruri lansate in jurul mamografiei si apeleaza cu incredere la singura masura care te protejeaza de una dintre cele mai frecvente si temute forme de cancer la femei!

Radiatiile din timpul mamografiei pot declansa cancerul

Mamografia este o examinare radiologica in urma careia corpul este expus la radiatii. Insa cantitatea de radiatii emisa in timpul unei mamografii este foarte mica, chiar mai mica decat atunci cand mergi cu avionul, pe o distanta de cateva ore. Prin urmare, acestea nu emit niciun pericol asupra sanatatii tale!  

Este o analiza prea scumpa. Nu mi-o permit!

Exista o multime de spitale din Romania si centre pentru femei care ofera gratuitate pentru realizarea acestei analize atat de importante in prevenirea cancerului de san. Trebuie doar sa te interesezi, iar prima persoana pe care trebuie sa o consulti in acest sens este medicul de familie.

Este foarte dureroasa

Mamografia nu este o metoda de investigatie dureroasa, ci mai degraba incomoda. Disconfortul aparut in timpul efectuarii procedurii este mai mult decat suportabil. In plus, investigatia dureaza foarte putin, astfel incat nici nu ai timp sa constientizezi neplacerea fizica cauzata de presiunea exercitata asupra sanilor.  

Nu este nevoie de mamografie in absenta nodulilor

Nedepistarea niciunui nodul in urma autopalparii sau autoexaminarii sanilor nu anuleaza necesitatea mamografiei. In timpul examinarii radiologice a sanilor se pot descoperi noduli foarte mici, care sunt imposibil de simtit la palpare. Descoperirea timpurie a acestora te poate scapa de diagnosticul de cancer!

Daca nu exista cazuri de cancer de san in familie, nu este necesara

Femeile care au istoric familial de cancer de san in familie - in special rude de gradul I - sunt mai predispuse la a dezvolta aceasta patologie. Insa medicii avertizeaza ca 85% dintre femeile care dezvolta aceasta boala nu au un astfel de factor de risc. Prin urmare, toate femeile trebuie sa urmeze procedurile si metodele de prevenire si diagnosticare timpurie a eventualelor tumori la san, mamografia fiind in capul listei acestora.

Este recomandata doar la femei trecute de 40 de ani

Chiar daca medicii recomanda mamografia femeilor de peste 40 de ani, din cauza schimbarilor hormonale de la premenopauza care pot determina aparitia cancerului la san, exista situatii in care se impune la varste mai mici. Medicii recomanda mamografia mai devreme de 40 de ani in cazul femeilor aflate la risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer sau asupra carora exista suspiciuni de tumori maligne, care pot fi confirmate doar cu ajutorul examinarii radiologice.

Mai cunosti si alte mituri construite in jurul mamografiei? Ajuta-ne sa le desfiintam, enumerandu-le in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mamografie Cancer san Prevenire cancer san

Articole recomandate

Citeste si despre