Femeile ar trebui sa inceapa sa faca mamografii de la 40 de ani, conform noilor studii

/ / Modificat: 2023-05-19
Femeile ar trebui sa inceapa sa faca mamografii de la 40 de ani, conform noilor studii

Conform unui nou proiect de recomandare publicat de US Preventive Services Task Force (USPSTF), femeile ar trebui sa faca mamografii incepand cu varsta de 40 de ani, fapt ce ar putea duce la salvarea a 19% mai multe vieti.

Atunci cand este depistat la timp, cancerul de san este foarte usor de tratat, iar mamografiile pot ajuta la depistarea acestuia. Cu toate acestea, numarul diagnosticelor de cancer de san in randul femeilor mai tinere a crescut, iar boala este inca a doua cauza de cancer la femei, dupa cancerul de piele.

In prezent, tuturor femeilor cu risc mediu de cancer de san li se recomanda efectuarea unei mamografii din doi in doi ani, incepand cu varsta de 40 de ani. (Se considera ca riscul mediu de cancer de san nu are antecedente personale, nu are antecedente familiale puternice, nu are mutatii ale genei BRCA sau nu a suferit anterior radiatii toracice inainte de varsta de 30 de ani). 

Se preconizeaza ca aceasta modificare a indrumarilor va viza peste 20 de milioane de femei din SUA cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani si ar putea fi deosebit de pozitiva pentru femeile de culoare, care au cu 40% mai multe sanse de a muri de cancer de san decat femeile albe.

„Noile si mai cuprinzatoare date stiintifice despre cancerul de san la femeile mai tinere de 50 de ani ne-au permis sa extindem recomandarea noastra anterioara. Sunt mult mai multe femei care fac cancer de san, iar acest lucru influenteaza recomandarea noastra”,  spune Carol Mangione, MD, specialist in medicina interna la UCLA, care a ocupat anterior functia de presedinte al U.S. Preventive Services Task Force si co-autor al noii recomandari, intr-un interviu acordat NPR. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mamografie Femei Sanatate femei

Articole recomandate

Citeste si despre