Sinuzita la copiii mici

/ / Modificat: 2012-02-03
Sinuzita la copiii mici

Sinuzita este o infectie a mucoasei din spatiile goale ale oaselor localizate in jurul ochilor, obrajilor si al nasului. La copiii mici, aceasta afectiune se instaleaza de regula impreuna cu racelile de sezon si dispare dupa aproximativ 7 zile de tratament. In alte situatii, sinuzita poate persista chiar si cateva saptamani la rand.

Spre deosebire de o raceala obisnuita, simptomele dureaza mai mult si de agraveaza dupa 5-7 zile de la debutul bolii. Exista 2 tipuri de sinuzita: acuta (cu debut brusc) si cronica (simptomele persista intr-o forma usoara pe termen lung).

Manifestarea sinuzitei


Foto: sinusinfectionhelp.com

Oasele fetei prezinta mai multe cavitati (spatii goale) prin care aerul circula catre nas. Ele se numesc sinusuri si au rolul de a incalzi si umezi aerul, astfel incat sa ajunga intr-o forma optima in plamani. Membrana mucusului care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile captureaza bacteriile si particulele de praf cauzatoare de infectii.

Cand membrana mucoasa se inflameaza, ea blocheaza scurgerea fluidului din sinus spre nas si gat, provocand presiune si durere in zona. Parazitii se dezvolta in mediul nedrenat si astfel rezulta sinuzita.

Sinusurile sunt gata formate inca de la nastere si continua sa creasca pana la varsta de 14 ani. Sinuzita este o afectiune frecventa, intalnita la copiii mici in proportie de 10% ca urmare a unei raceli.

Cauzele sinuzitei

  • opturarea cailor respiratorii (nasul curge, narile sunt infundate, se instaleaza stranutul);
  • umflarea sinusurilor prin acumularea mucusului in spatiile goale;
  • guturaiul este precedat de obicei de sinuzita;
  • infectiile chimice (contactate din apa, de pilda);
  • ganglionii masivi predispun sinuzitei prin opturarea deschiderilor sinusale catre nas;
  • expunerea la fumul de tigara;

Simptomele sinuzitei

  • nasul care curge mai mult de 3-4 zile din pricina racelii poate indica instalarea sinuzitei;
  • mucozitatile sunt galbene sau verzi;
  • nas infundat, tuse, ochi umflati, halena, dureri de cap si febra;

Tratamentul sinuzitei


Tratamentul principal al sinuzitei sunt antibioticele, de aceea un consult medical este necesar pentru prescriere. Daca boala este cauzata de un virus, aceste substante nu vor functiona. In cazul complicatiilor, o tomografie poate fi utila in stabilirea terapiei necesare.

Alte medicamente specifice racelii nu sunt eficiente in cazul acestei afectiuni, cu exceptia picaturilor nazale care ajuta la drenajul mucusului. Paracetamolul si ibuprofenul pot fi folosite pentru atenuarea durerilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sinuzita copii

Articole recomandate

Citeste si despre