Sinuzita la copii: simptome si tratament

/ / Modificat: 2016-05-19
Sinuzita la copii: simptome si tratament

Sinuzita sau infectia sinusurilor se manifesta prin congestie nazala, presiune faciala, tuse si scurgeri nazale apoase si abundente. Sinusurile sunt cavitatile care inconjoara ochii, pometii si partea interioara a nasului.

Acestea contin mucus, care ajuta la incalzirea, umezirea si filtrarea aerului pe care il respiram. Atunci cand ceva blocheaza mucusul si il impiedica sa dreneze normal, poate fi vorba despre o infectie.

Sinuzita este acuta atunci cand simptomele sale dureaza mai putin de 4 saptamani. Cele mai multe cazuri de sinuzita acuta se manifesta precum o raceala obisnuita, chiar si in cazul copiilor. Acestea dispar de cele mai multe ori dupa aproximativ 10 zile, insa in unele cazuri pot degenera in dezvoltarea unei infectii bacteriene.

Sinuzita cronica este confirmata de catre medici atunci cand simptomele se manifesta pe o perioada mai lunga de 12 saptamani, in ciuda administrarii tratamentului medicamentos.

Copiii care sufera de rinite alergice sau de astm bronsic sunt predispusi si la sinuzita cronica, tocmai din cauza ca inflamatiile la nivelul cailor respiratorii sunt iminente in astfel de cazuri. Sinuzita poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau fungica, de deviatiile de sept, de polipii mariti sau, in cazuri foarte rare, de anumite deficiente ale sistemului imunitar.

Simptomele sinuzitei si diagnosticarea acesteia

Infectiile sinusurilor se manifesta de cele mai multe ori prin inflamatii ale cailor respiratorii, procesul de respiratie fiind astfel ingreunat. Durerile la baza nasului, cele oculare sau cele ale fruntii sunt simptome comune ale sinuzitei, precum si sensibilitatea crescuta la frig si la consumul alimentelor sau al bauturilor foarte reci.

Ochii se pot inflama vizibil din cauza infectiei si pot lacrima in anumite situatii, cand sunt expusi la factori iritanti precum este vantul. Simptomele pot fi adesea confundate cu cele ale racelilor, mai ales in cazul sinuzitelor acute.

Migrenele pot fi si ele prezente in astfel de cazuri, iar durerile ii pot face uneori pe cei care sufera de sinuzita sa ameteasca din cauza respiratiei sacadate si a oxigenarii insuficiente a creierului.

In ceea ce priveste diagnosticarea sinuzitei, o consultatie la medicul generalist poate fi suficienta. Aceasta se poate face prin palpare, in cazul in care este vorba despre o infectie purulenta, respectiv prin urmarirea evolutiei simptomelor.

In cazul in care acestea dispar in mai putin de 4 saptamani, este vorba despre o sinuzita acuta, insa atunci cand durata lor este prelungita, medicul va recomanda un tratament pentru sinuzita cronica. Radiografiile craniene, tomografierea sinusurilor, endoscopia nazala si analizele de laborator sunt metodele prin care sinuzita poate fi diagnosticata corect in cel mai scurt timp.

Tratarea sinuzitei la copii

Cel mai comun tratament pentru sinuzita este cel medicamentos. Acesta poate consta in administrarea intravenoasa sau per os a antibioticelor la perioade regulate de timp. Acestea pot fi mucolitice, secretolitice, antiinflamatorii si antihistaminice.

In paralel, medicii recomanda adesea igienizarea foselor nazale si administrarea sprayurilor vasoconstrictoare. In cazul infectiilor severe, se poate ajunge chiar si la drenarea secretiilor purulente din sinusul maxilar sau la punctia sinusala, prin metode chirurgicale.

In cazul in care sinuzita a fost generata din cauza unei deviatii a septului nazal sau din cauza polipilor mariti, interventiile chirurgicale specifice ar putea ameliora simptomele acesteia sau ar putea s-o faca sa dispara definitiv, in functie de caz.

Recomandari pentru parintii ai caror copii sufera de sinuzita

Atunci cand copilul tau acuza dureri la nivelul sinusurilor, trebuie sa il programezi cat mai repede pentru o consultatie. Insista asupra cauzelor care pot fi inlaturate, asa cum sunt cercetarile cu privire la o eventuala deviatie de sept sau dimensiunile marite ale polipilor.

Fereste-l de temperaturi scazute, care ar putea inrautati durerile si de alimente sau bauturi foarte reci si insista asupra igienei nazale consecvente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sinuzita copii

Articole recomandate

Citeste si despre